1100 éve Európában, 20 éve az Unióba

2024.08.17. 13:57

Európai múlt, uniós jelen Sopronban is

Sopronban, a Lővér Kempingben szombaton ünnepélyes keretek között nyitották meg az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” című rendezvényt. Az eseményen Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, valamint Farkas Ciprián, Sopron polgármestere mondtak köszöntőt, méltatva a magyar nemzet európai jelenlétét és az uniós tagság elmúlt két évtizedét.

Varga Henrietta

Závogyán Magdolna beszédében Magyarország történelmi örökségét és nemzeti identitását állította a középpontba, különösen Szent István király és Géza fejedelem szerepét hangsúlyozva. 

1100 év Európában
Székesfehérvár után Sopronban is elindult  az 1100 éve Európában 20 éve az Unióban rendezvénysorozat, melyet Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Farkas Ciprián, polgármester nyitottak meg  Fotó: Szalay Károly

Kiemelte, hogy a magyar állam alapítása a keresztény értékekre és a nemzeti egységre épült, és ezek az alapok biztosították, hogy Magyarország kiállja a történelem viharait. 

- Magyarország július elsején átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ezzel párhuzamosan pedig elindult egy kulturális programsorozat, amely az ország 1100 éves történelmét és az uniós tagság 20. évfordulóját ünnepli. Ennek részeként Sopronban is bemutatjuk Magyarország gazdag kulturális örökségét, célként kitűzve, hogy a világ számára is láthatóvá tegyük, mennyivel gazdagította a magyar kultúra az egyetemes európai értékeket

 - mondta. 

Európának vissza kell térnie keresztény gyökereihez, és a nemzeteknek meg kell őrizniük kulturális örökségüket, miközben tiszteletben tartják más nemzetek értékeit is. A kultúra nem csupán egy kiegészítő elem, hanem a nemzeti és európai jövő egyik alapköve. A kultúra az a kapocs, amely összeköti a múltat a jövővel, és amelyet tovább kell adni a következő generációknak

 - tette hozzá az államtitkár asszony.

Farkas Ciprián, polgármester ünnepi gondoltaiban hangsúlyozta az "Ezeregyszáz éve Európában, 20 év az Európai Unióban" című eseménysorozat jelentőségét. 

- A város különleges szerepe a Páneurópai piknikhez kapcsolódik, amely 35 évvel ezelőtt fontos történelmi esemény volt: az 1989-es határáttörés segítette elő a Berlini fal leomlását és ezzel a két Németország újraegyesítését. Helmut Kohl egykori német kancellár szavai szerint Sopron volt az a hely, ahol "kiütötték az első téglát a Berlini falból" - emelte ki a polgármester.

Fotó: Szalay Károly

Beszédében hangsúlyozta a kultúra szerepét is, amely nem csupán bónusz, hanem a nemzetek fennmaradásának záloga. 

Az elődök kultúrájának megőrzése és továbbadása létfontosságú, mivel ez erősíti a nemzetállamokat Európában. A mostani eseménysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kulturális gyökerek megóvására és az európai sokszínűség megőrzésére. A rendezvény jelentőségét az is erősíti, hogy az augusztus 20-i ünnephez közeledve a soproni események a város történelmi szerepére és az európai békéért tett erőfeszítéseire emlékeztetnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában