Feltárás

2024.07.05. 08:33

Római falu nyomait találták meg Hegyeshalomban

Hegyeshalomban új építkezések miatt kezdtek régészeti munkába a szakemberek. Hogy milyen kincseket rejtett a talaj, arról Czuppon Tamást, a Hansági Múzeum igazgatóját kérdeztük, aki régészeti vezetőként is felügyelte az ott folyó munkát.

Mészely Réka

Czuppon Tamás régészeti vezetőként irányította a hegyeshalmi feltárást.

Fotó: Kerekes István

Egy római kori vicus nyomaira találtak régészek Hegyeshalomnál. Czuppon Tamás, a Hansági Múzeum igazgatójának vezetésével számos ereklye bukkant felszínre még a Krisztus előtti 2600–2100-as időszakból is. 

– Idén már most rekordmennyiségű feltárásunk van, de a hegyeshalmi különösen kedves számomra. A Római-tónál egy római kori temetőt tártak fel 1996-ban, életemben először akkor láttam ásatást és régészt, aki a néhai Figler András volt. Ő azzal viccelődött, hogy ha nem vigyázok, régész leszek. Mondtam neki, hogy biztos nem... Most pedig feltárhattuk az 1996-os temetőhöz (feltételezhetően) tartozó település egy részét – kezdte beszélgetésünket Czuppon Tamás. 
Kiemelte: egy 1800 négyzetméteres területet sikerült behatárolniuk, ahol egy római kori települést, úgynevezett vicust azonosítottak. A munkálatokban a Hansági Múzeum szakembereit önkéntesek és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói segítették. 

– A települést a Krisztus utáni II–IV. század közé tehetjük. Találtunk egy száraz falazással rakott kutat. A vicust egykor nagy méretű házak alkották, cölöpszerkezetes építményekkel. Itt a leletek szerint egy gazdálkodó közösség élhetett – mutatott rá a szakember. 
Kiemelte: – Érdekesség, hogy nem csak egy régészeti kor emlékei tárultak fel, az őskorból, pontosabban a bronzkorból is bukkantunk ereklyékre. A Gáta-Wieselburg-kultúrából, a Krisztus előtti 2600–2100-as időszakból temetkezéshez kapcsolódó tárgyak kerültek elő, melyeket már korábbi régészeti munkák során is találtunk Hegyeshalom más pontjain. Akkoriban a zsugorított temetkezést alkalmazták, a férfiakat balra, a nőket jobb oldalra zsugorították, előbbieket bronztőrrel, utóbbiakat bronz hajkarikával temették el. Ezekből is számos darabot kiástunk az edények mellett. 
– A hegyeshalmi feltárás a településhez való személyes kapcsolódásom révén is becsületbeli ügy volt. Mivel lesznek még társasházépítések, további feladatok is várnak még ránk. Ugyanakkor a már megtalált tárgyak feldolgozása során is bukkanhatunk további érdekességekre – fűzte hozzá Czuppon Tamás. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában