Kultúra

2024.07.20. 09:27

Élettel telnek meg a Sopron környéki kastélyok

Oláh Zsanett egy évvel ezelőtt vette át az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Kft. ügyvezető igazgatói posztját. Vele beszélgettünk arról, hogyan értékeli az elmúlt év eseményeit, történéseit a fertődi és nagycenki kastélyokban.

Varga Henrietta

A kastélyok elmúlt egy éve aktív és mozgalmas volt minden szempontból, ez az időszak elsősorban a racionalizálásról szólt. Ennek jegyében bevezették a piaci logikát a Központ gazdálkodásába, ami azért fontos, mert a saját elképzeléseik megvalósításához magunknak biztosíthatják a mozgásteret. Kiemelt cél, hogy közép- és hosszú távon fenntarthatóbb intézmények jöjjönek létre.

Kastélyok
A kastélyok az elmúlt egy évben számos izgalmas és változatos  programnak adtak otthont - mondta Oláh Zsanett Fotó: Máthé Daniella

Kastélyokban az élet

Milyen kihívásokkal szembesültek az elmúlt egy évben és hogyan lehetett ezeket megoldani?

Összesen három helyszínt kezelünk: a fertődi Esterházy-kastélyt, a nagycenki Széchenyi-kastélyt és a Sopronbánfalvi Kolostor Hotelt és Éttermet. A helyszínek profilja és lehetőségei különbözők, így más-más kihívásokkal szembesülünk. Mindenhol lépésről-lépésre haladunk. Ami azonban közös: a hasznosítási lehetőségek bővítése, az árbevétel növelése, illetve a racionális gazdálkodás és fenntarthatóbb üzemeltetés bevezetése a mindennapi működésbe. Eredményként tartom számon, hogy mindhárom létesítmény ma már önálló rendezvényhelyszínként is funkcionál és bekapcsolódott a helyi kulturális élet alakításába.

Sikerült a kitűzött célokat, például a fertődi kastély nyugati szárnyának rekonstrukcióját, a szökőkutak, vízi elemek helyreállítását, vagy a kastélykert régi pompájának visszaállítását megvalósítani?

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában mintegy 1800 négyzetméteres épületrész újult meg, melyben egy 540 négyzetméteres kiállítótér is helyet kap majd. A rekonstrukció során számos, kultúrtörténeti szempontból kiemelkedő alkotás került elő, mint például a sok rétegnyi festék alól a barokk figurális ábrázolások, illetve különleges falfestések. Ezek részleges helyreállítása és konzerválása is megtörtént. Érdekesség, hogy előkerült egy befalazott régi ajtó is, amelyet szintén restauráltunk. Az épület műszaki átadása megtörtént, jelenleg a kiállításfejlesztési fázisban vagyunk. Célunk, hogy 2025-ben új, minőségi kiállítást adhassunk át a látogatók számára, ahol az Esterházy-kincsek is méltó helyet kaphatnak. Közép- és hosszú távú terveink közt szerepel a kastély eredeti vízi elemeinek helyreállítása, ami a történeti kert régi pompáját állíthatja vissza.

Milyen visszajelzéseket kapnak a látogatóktól, hogyan alakult a két kastély látogatottsága?

A Széchenyi-kastély tavaly december végén nyitott újra három év zárva tartást követően, így ott az első félév látogatói számairól tudok beszámolni. Félév alatt közel 20.000 főt fogadtunk és 12 eseményt szerveztünk, többek közt a Múzeumok Éjszakáját, a Széchenyi KultúrCafé-t, irodalmi és zongora estet, míg a történeti kertben – hagyományőrzők részvételével – a Balassi Bálint Emléknapot, lovas attrakciókkal. Legfőbb kihívásunk az, hogyan tudjuk fokozni a visszatérő vendégeink arányát, ezért is tartom fontosnak a programkínálat folyamatos fejlesztését, illetve a helyi közösségek minél szélesebb körű bevonzását. 

kastélyok
A nagycenki Széchenyi-kastély tavaly év végén nyitotta meg újra kapuit Fotó: Máthé Daniella

– Ami az Esterházy-kastélyt illeti, a turisztikai főszezont követően érdemes számokról beszélni, hiszen számos újítást vezettünk be még az előszezonban: mérsékeltük jegyárainkat, hogy versenyképesebb legyen az ajánlatunk és új, állandó programokat vezettünk be. Jelentős ugrást a nyugati szárny megnyitása hozhat, tervezetten 2025-ben. Látogatói visszajelzéseink nagyon jók, mind a kolostor, mind a két kastély tekintetében, amelyek visszaköszönnek közösségi médiafelületeink értékeléseiben is.

A kastély hatalmas parkja, pihenésre és kellemes sétára csábítja a látogatókat Fotó: Máthé Daniella

Sikerült bevonniuk a helyi közösségeket és fiatalokat a központ tevékenységeibe és programjaiba?

– Gyakornoki és közösségi szolgálati programunk is van műemlék-helyszíneinken, amelyeken elsősorban a helyi iskolákban tanuló fiatalok vesznek részt. Ők már a következő generáció tagjai, akik, ha pozitív élményeket gyűjtenek nálunk, a környezetükben lévő kulturális örökségek rajongóivá válhatnak a jövőben. Emellett ajándékboltjainkban, kávézóinkban helyi termelők portékái is kaphatók és számos térségi szolgáltatónak adunk munkát.

A Sopronbánfalvi Kolostorhotel kapcsán is van előrelépés?

– A Sopronbánfalvi Kolostor sokak számára felfedezésre vár, hiszen jelentőségéhez mérten kevesen ismerik. Az elmúlt egy évben teljesen megújult a gasztro kínálata, amit pozitívan értékelnek betérő vendégeink. Előtérbe kerültek a hagyományos ízek modern köntösben, a kézműves sörök és a Soproni borvidék tételei, valamint a helyi termelők kínálata. Ami a Kolostor Hotelt és Éttermet illeti, legfőbb értéke a komplexitás: kiváló esküvőhelyszín, ahol lehetőség van fotózkodni, a polgári és egyházi szertartásokat megtartani, majd a násznépnek az ünnepi ebédet vagy vacsorát elfogyasztani, majd megszállni. Emellett kiváló közösségi és rendezvény tér is, amit bizonyít, hogy itt állt júniusban színpadra Grecsó Krisztián egy önálló esttel. És ha még egy titkot is elárulhatok, nálunk rejtőztek el a Tankcsapda és a Halott Pénz zenekar tagjai is, mielőtt felléptek a SopronFest-en.

Kastélyok
A sopronbánfalvi kolostor csodálatos környezetben fekszik, számos kirándulási lehetőséget kínál Fotó: Kisalföld archív

Az elmúlt időszakban rengeteg rendezvény, kiállítás és koncert várta Fertődön és Nagycenken a látogatókat. A nyári időszakra milyen programokkal készülnek?

– Július közepétől szeptember elejéig, hétvégente különleges zenei élmény várja a látogatókat. A fertődi Esterházy-kastélyban korhű hangszereken, az Apolló-teremben szólalnak meg a klasszikus zene legszebb darabjai a Haydneum rendezésében. Emellett a fertődi kastély pincéjében szabadulószoba várja a családokat, valamint közkívánatra folytatódnak jógaóráink is a Belvedere-ben. Új programelem a kertmozi. A rózsakert növényeinek másodvirágzására Rózsaünnepet szervezünk és folytatjuk a Családi délelőtt a kastélyban programunkat is, melynek keretében gyermekfoglalkozásokon vehetnek részt a családosok, játékoskedvűek. Már előkészítés alatt van, így hamarosan meghirdetjük Élő történelem a kastélyban programunkat is, amely által az érdeklődők számára megelevenedhetnek az Esterházy-kastély alakjai, korhű ruhába öltözött színművészek jóvoltából. Augusztusban pedig a nagycenki Széchenyi-kastély parkjában tematikus lovasprogram várja a látogatókat. Akik érdeklődnek eseményeink iránt, azok látogassanak fel a megújult honlapunkra vagy kövessék közösségi médiafelületeinket. Hosszú a nyár, várunk mindenkit szeretettel!

Kastélyok
A nagycenki kastélyban is rengeteg programlehetőség várja az érdeklődőket Fotó: Máthé Daniella

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában