Hagyomány és tradíció másként

2024.02.04. 18:50

Élményeket adnak a gyerekeknek a nyugdíjas pedagógusok Sopronban - Varró Dániel is vendégük volt + Fotók

Hétvégén indult útjára a Pedagógusok a gyermekekért elnevezésű programsorozat Sopronban, ahol a gyermekek a nekik szóló színes műsorokon kívül a szövés és a fonás rejtelmeibe is bepillanthattak.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

- A Városi Civil Alap támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat célja, hogy a gyerekeknek életre szóló élményeket adjunk, az iskolán és az óvodán kívül is igényes, nívós rendezvényeket szervezzünk, ezért öt alkalommal, minden hónap első vasárnapján tematikus programokkal várjuk a fiatalokat a Gyermek és Ifjúsági Központban (GYIK) - foglalta össze a rendezvény célját Orbán Júlia, a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának vezetője, a programsorozat szervezője. - Ezeken az alkalmakon minden olyanról szó lesz, ami nekünk, nyugdíjas pedagógusoknak fontos. A gyerekekkel szeretnénk megismertetni csodálatos nyelvünket, hagyományainkat, tradícióinkat, szeretnénk megismertetni velük a népművészet legszebb kincseit: a népzenét, a népmesét, a táncházat, valamint szeretnénk felhívni a figyelmüket a természetvédelem fontosságára is. Ezeket az értékeket igyekszünk közvetíteni feléjük a májusig tartó programsorozaton - tette hozzá.

Rajnai Károly, a Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány elnöke beszédében kiemelte, hogy 

a pedagógus, amikor nyugdíjba megy, hirtelen légszomjat kap, mert hiányoznak neki a gyerekek. 

- Sokszor álmodunk a tanításról, a közös programokról, ezért is tartom nagyon jó lehetőségnek ezt a rendezvénysorozatot. Találkozhatunk a gyerekekkel és újra átélhetjük a tanítás csodáját, átadhatjuk a gyerekeknek azt a fajta tudást, amivel rendelkezünk, de kötetlenebb keretek között - mondta. - Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a számára legvonzóbb programot és valóban élményként tekint majd vissza ezekre az alkalmakra.

A rendezvénysorozat vasárnapi nyitóeseményén bemutatkoztak a 70 éves Pedagógus Művelődési Ház tradicionális csoportjai, a Gyapjúszövők és Népi Díszítők Alkotó köre, valamint a 75 éves Liszt Ferenc Pedagógus énekkar. 

A két kézműves alkotó kör munkáiból a rendezvényház nagyteremében kiállítás nyílt, ahol az érdeklődők megtekinthették a fali szőtteseket, a kézimunkákat, de megnézhették a höveji csipkéből készült viseletet is, és aki kedvet érzett hozzá a szövőszéket vagy magát a hímzést is kipróbálhatta. 

Délután olvasótalálkozó várta a kicsiket, ahol Varró Dániellel az egyik legismertebb gyermekköltővel találkozhattak, aki A Túl a Maszat hegyen második kötetét mutatta be a gyerekeknek, majd pedig Ács Tamás és Bergics András előadásában A leprikónok átka című mesejáték zárta az élménydús napot.

A következő alkalommal, március 3-án népművészeti foglalkozások, kalotaszegi cifra szoba kiállítás, táncház, népi játékok és mesejáték várja a gyerekeket. 

Április 7-én, túrázásra hívják a kicsiket, az Erdő Házába utazhatnak kis vonattal, ahol ismeretterjesztő előadásokon és játékokban vehetnek részt, de ezen a napon találkozhatnak Bartos Erikával a Bogyó és Babóca írójával. 

Az eseménysorozat Halász Judit koncertjével folytatódik május 11-én, végül május 12-én az óvodásoknak és kisiskolásoknak rendezett, nagy népszerűségnek örvendő Sarkady Sándor versmondó versennyel zárul, amely az idén már a tizedik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában