SÜH

2023.07.03. 10:04

Véget ért az ünnepi hetek Sopronban - fotók

Sopron történelmi és jelenkori értékeit mintegy húsz helyszínen mutatták be.

Papp Fanni

A Soproni Ünnepi Hetek a város több pontján várták az érdeklődőket. Fotó: Rombai Péter

Fotó: Rombai Peter \ RepeszTech

Véget ért az idei Soproni Ünnepi Hetek, melynek keretében három héten keresztül koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, sport- és ifjúsági rendezvényekkel ünnepelték a város értékeit.

A 65. Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat régmúltra tekint vissza, ugyanis az elsőt 1932-ben tartották meg és azóta ugyan néhány év kihagyással, de megrendezik a város ünnepét. A szervezők célja, hogy hangsúlyozzák az események történelmi és jelenkori vonatkozásait, valamint a közösségi szellemet, amely összeköti a várost, a régiót és az idelátogatókat.

A Soproni Ünnepi Heteket a Tündérfesztivál nyitotta meg, amelynek a tematikáját idén a víz adta. A megnyitó napján tartották meg az Erős Emberek Versenyét is.

Emlékkiállítás nyílt Giczy János festőművész tiszteletére, akinek művészetét 1997-ben a Sopron Kultúrájáért díjjal ismerte el a város,  2008-ban Pro Urbe díjat kapott, majd 2013-ban kiérdemelte a díszpolgári címet. Az ünnepi hetek alatt Giczy János tiszteletére további rendezvényeket is tartottak: a művész életpályáját bemutató filmet mutatták be a Festőteremben, illetve az emlékkiállítás kamarakoncerttel zárult.

Megtartották a hagyományos Soproni Ünnepi Hetek kispályás labdarúgó tornáját is a leghűségesebb városban, amelyre 14 együttes nevezett. Kiváló időben, jó hangulatban sportszerű keretek közt zajlott az egész napos torna, ahol a kupa győztese az Aramis Söröző-Sportuszoda lett.

A szervezők a város több pontján várták az ünneplőket. Számtalan programot kínáltak a Liszt-központban, a Széchenyi István Városi Könyvtárban és a belvárosban. A rendezvénysorozat kulturális helyszíneihez csatlakozott a Soproni Petőfi Színház is, ahol bemutatták az Ájlávjút és a Mindenek szerelmét. Mindezek mellett előadásokat tartottak a Barlangszínházban is, melynek színpadán A Pál utcai fiúkat adták elő a színművészek, de bemutatták még a Cigányszerelem című operettet, a Szimfonikus Abba koncertet és a Cinerellát. A Sopront, mint a jövő városát bemutató rendezvényekhez csatlakozott a Soproni Egyetem, ahol többek között startup projekteket, csomagolástervezést és az egyetem projektheti ötleteit mutatták be.

Az idei Soproni Ünnepi Hetek vasárnap ért véget a Soproni Dalosünneppel és a Dalos-kő emléktúrával. Továbbá ezen a napon zárásként tartottak meg "Az én Sopronom" című történelmi sétát Nemes Andrással, illetve koncertet adott a Barlangszínházban Rost Andrea és a Győri Filharmonikus Zenekar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában