Filmnapok a Vértes Agorájában

2023.03.07. 10:52

Márciusban a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmjeit vetítik Tatabányán

Sportdokumentumfilm készült a ma élő legidősebb olimpiai bajnokról, a 102 éves Keleti Ágnesről, a nemzet sportolójáról. A napokban a tatabányai közönség is láthatta a filmet A Vértes Agorájában.

Kiss T. József

A közönség – A mozifilmek tatabányai rajongói szeretik az Agora vetítéseit. Fotók: Kiss T. József

A mozifilmek rajongói rendszeresen találkozhatnak A Vértes Agorája műsortervében olyan alkotásokkal, amelyeket – főként vidéken – ritkán tűznek műsorra. Az őszi, téli és nyári Agora Filmnapok vagy Filmhetek már „helyet követelnek” maguknak A Vértes Agorája programjaiban. 

A rendszerint hétfő esti vetítések népszerűek a közönség körében. Legutóbb egy sport témájú dokumentumfilmet láthatott a közönség, amelyben a film rendezője, Oláh Kata Keleti Ágnest, a világ jelenlegi legidősebb olimpiai bajnokát, az ötkarikás játékok történetének egyik legeredményesebb magyar női sportolóját, tornászát mutatja be. 

Az életrajzi dokumentumfilmet egy éven át forgatták, melyből kiderült, hogy a 102 éves bajnoknő pályafutása során tíz olimpiai érmet, köztük több aranyat és 46 magyar bajnokságot nyert. Világraszóló történelmet írt a sport területén. Szerette a zenét, játszott csellón és imádott utazni. Az „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” című film bemutatóját ősszel tartották a Miskolci Cinefest Fesztiválon. Az alkotás a nemzetközi kritikusoktól a legjobb magyar film díját nyerte el. A napokban a tatabányai közönség is megtekinthette. 

Pákai Ernő, A Vértes Agorája filmekkel foglalkozó munkatársa elmondta: nemrég fejeződtek be a téli filmhetek. Márciusban a Színház- és Filmművészeti Egyetem négy hallgatójának rövidfilmjeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás díjtalan. 

Maros Ferencné mozikedvelőként elmondta: szinte minden Agora-vetítésen ott van. Örülne, ha még gyakoribbak lennének az előadások. 

 

Rövidfilmek, rendezők

Bicsák Boglárka: Manézs; Mazzag Izabella: Falkám; Simon Ibolya: Nem volt igazi szerelem; Ugron Réka: Első lecke: A paplanos. A rövidfilmeket március 27-én 18 órától láthatja a közönség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában