Pincészet

2024.11.10. 08:21

Gyorsan fogy az újbor - Milyen évjáratra számíthatunk a Pannonhalmi borvidéken?

A liba vacsora mellett a Márton-nap másik hagyománya és kulináris élménye, hogy ilyenkor ütik csapra szüret után az első bort. A Pannonhalmi Főapátság pincészetében már palackban az új bor, megkérdeztük milyen lett az idei évjárat.

Dániel Viktória

A Pannonhalmi Főapátságot Szent Márton tiszteletére alapították több mint ezer éve. Nem meglepő, hogy a Márton-nap különösen fontos a közösség életében. A szent neve napjához pedig szorosan kapcsolódik az újbor. A hagyományok mellett azonban borászati szempontból is különleges a monostor újboraként palackozott St. Martinus, amely a Pannonhalmi Főapátság pincészetének legkelendőbb fehérbora ebben az időszakban. 

 Illés Tamás elmondta az újbor igazán különleges lett, keleti parfümösség mellett trópusi gyümölcsök aromáit fedezhetjük benne.
 Illés Tamás elmondta az újbor igazán különleges lett, keleti parfümösség mellett trópusi gyümölcsök aromáit fedezhetjük benne.
Fotó: Csapó Balázs

Harc a harmóniáért

Illés Tamást, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetőjét kérdeztük az idei szüretről és az évjáratról.

– A tavasz a rügyfakadás és virágzás szempontjából szerencsésen zajlott az apátság 50 hektáros szőlőjében, míg a borvidék más területein sajnos némi fagykárral kellett számolniuk a szőlészeknek. A gombás betegségek, mint a lisztharmat és peronoszpóra gondos növényvédelemmel könnyebben leküzdhetők voltak, a gyümölcs számára terhelést inkább a júliusi és augusztusi szárazság és magas hőmérsékletek okoztak. Az évjárat legnagyobb kihívása ezért talán épp az aromák fejlődésének segítése és a savkészlet megőrzése volt a gyors cukorgyűjtéssel szemben.

Korai szüret

Illés Tamás elmondta, hogy a megszokottnál két-három héttel korábban kellett kezdeni a szüretet, és mindössze 30 nap alatt le is kellett szedni a termést.

– Pont a szüreti időszak közepén egy háromnapos özönvízszerű esőzés is érkezett, ezért az érzékenyebb szőlőfajtákat még előtte be kellett takarítanunk, csak a vastagabb héjú fajták maradhattak tőkén, amelyek minőségében várhatóan nem okoz kárt a nagyobb mennyiségű csapadék.

Egyedi lett az idei újbor

Illés Tamás kiemelte, hogy az évjárat adottságainak köszönhetően idén egyedi karakterű újbor lett a 2024-es St. Martinus.

– Kétségkívül magán viseli az évjárat sajátosságait. 

Gazdagabb, krémesebb, teltebb szerkezetű bort palackoztunk, amelyben a szőlővirág illata és finom keleti parfümösség mellett trópusi gyümölcsök aromáit fedezhetjük fel.

 A bor egyensúlyát szerencsére sikerült megtartani azzal, hogy a korai szedésnek köszönhetően megfelelő savgerinc biztosítja a korty frissességét.

Kelendő az újbor

A mennyiséggel sem voltak gondok, idén is közel 30 ezer palackot sikerült megtölteni újborral.

– Továbbra is töretlen itthon az újborok népszerűsége. Nálunk egyik fehérbor sem fogy el olyan ütemben, mint ez a tétel, átlagosan két hónapig szokott kitartani ez a szép készlet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában