Ha ősz, akkor tök

3 órája

Élet első éves töktermesztőként +tippek a tök sütéshez – Fotók

Kicsi, nagy, horgas bütykös, dekoratív és finom, ha ősz akkor a tök. Ezzel a tradicionális zöldséggel ma már nem csak az étlapon lehet találkozni. Egy Ménfőcsanaki pár idén fogott bele a töktermesztésbe, igazán látványos eredménnyel.

Dániel Viktória

Sokkal nagyobb a kereslet mint várták. Szondi-Prohászka Fanni és párja Szondi Attila idén döntött a tök termesztés mellett.

Fotó: Csapó Balázs

Aligha akad ikonikusabb eleme az őszi dekorációnak, mint a termetes narancssárga tök. A sütőtök régóta az őszi konyha egyik fontos íze, faragni való társa, amelyet a köznyelvben „halloween tök”-ként emlegetünk, azonban az utóbbi években vált igazán keresetté.

Sokkal nagyobb a kereslet mint várták. Szondi-Prohászka Fanni és párja Szondi Attila idén döntött a tök termesztés mellett.
Sokkal nagyobb a kereslet mint várták. Szondi-Prohászka Fanni és párja Szondi Attila idén döntött a töktermesztés mellett. 
Fotó: Csapó Balázs

Szondi-Prohászka Fanni és párja Szondi Attila, Mi kis kertünk, családi kertészetként, idén fogott először töktermesztésbe, szemet gyönyörködtető eredménnyel.

– Sok száz darabot termesztettünk, de már több mint a kétharmada elfogyott. Jelentősen nagyobb a kereslet, mint amire számítottunk. Több vevőnk mondta, hogy a városban nem nagyon lehet kapni faragni való tököt, vagy ha mégis, kevéssé lehet válogatni a méretek és formák között.

Tök: faragás vagy csak dekoráció

A klasszikus narancssárga kerek tökök étkezésre nem alkalmasak, ezeket elsősorban faragni vagy díszíteni viszik.

– Valaki nem faragja ki, hanem egészben használja díszítésként, így hetekig sőt akár hónapokig is szép marad. De természetesen, ha ki van téve az időjárásnak ez az idő kicsit rövidülhet. Faragás után néhány nap az élettartamuk, de ilyen célra is sokan visznek. Iskolai tökfaragó versenyre is vettek már tőlünk tököket.

A tökfaragáshoz kiváló ötleteket és technikákat láthatnak videónkban a kisalfold.hu-n.

Tolvajok a tökföldön

A pár azt mondta, nagyon pozitív élmény az első tökszezonjuk, az időjárás is tökéletes volt a növényeknek. Elmondták, az eredeti terv az volt, hogy a szedd magad levendula és a külföldi szedd magad tökföldekhez hasonló akciót hirdetnek, de tolvajok jártak rá a termésre. Több csomagtartónyit hordtak el, majd mikor a faragni való tököket leszedte a pár a sütőtököt kezdték elhordani.

– Úgy döntöttünk, hogy tökvásárt tartunk. Szeptember óta három alkalommal hirdettük meg és minden alkalommal szép számmal érkeztek a vevők. 

Jövőre is mindenképp termesztünk tököt, kicsit nagyobb mennyiségben is mint az idén. Valamint arra is szeretnénk megoldást találni, hogy jövőre a Szedd magad tökföldet is megvalósíthassuk.

Ha a díszítésre szánt tökből marad, az sem vész kárba. A szebbeket iskoláknak szoktuk adni ajándékba, a szépséghibás vagy kicsit megpuhult darabokat pedig állattartóknak adjuk, hogy takarmányként használhassák fel.

Vegyszer nélkül ízletesen

A pár évek óta foglalkozik vegyszermentes zöldség és gyümölcstermesztéssel.

– Mindketten családi mintát viszünk tovább ugyanis szüleink szintén gazdálkodtak. Mindkettőnknek van főállása, de szerettünk volna egy olyan hobbit amit szívesen csinálunk. Mivel vegyszermentesen termesztünk, ezért kicsit több időt vesz igénybe a dolog, de megéri. Mi is és a kislányunk is ezt eszi, és azt tapasztaljuk, hogy egyre többen keresik a kistermelői zöldséget-gyümölcsöt, mert jobb az íze és a színe. Az őszi kínáltunk sem merül ki csak a tökben, négyféle édesburgonyát, vörös- és lila hagymát is termesztünk.

A halloween tök csal dekorációnak jó, a sütőtökből viszont egyszerűen ízletes finomság készíthető.
A halloween tök csak dekorációnak jó, a sütőtökből viszont egyszerűen ízletes finomság készíthető.
Fotó: Csapó Balázs

Tippek a tök sütéshez:

A halloween tök kuzinja a sütőtök pedig az őszi, sőt a téli receptek egyik finom és egészséges szereplője.

– Az a jó benne hogy hetekig eltartható. A leggyakoribb felhasználása a sütés. Van aki, kiszedi előtte a magját, de mi néha bent hagyjuk, mert nagyon jó aromákat ad hozzá. 

Fűszerezni is sokféleképpen lehet:

  • só-bors-olívaolaj,
  • fokhagyma, 
  • gyömbér, 
  • szerecsendió 
  • és a fahéj is jól megy hozzá. 

Sőt vannak akik sütés után mézzel is meglocsolják. 

A darabok méretétől és a sütőtől is függ, hogy mennyi idő alatt készül el, de általában 45 perc egy óra kell hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában