Szárazon a mellékágrendszer

3 órája

Víz nélkül - Veszélybe kerültek az Erebe-szigetek

Sokan talán nem is hallottak a vármegye egyik különlegességéről, az Erebe-szigetekről. A Duna hazai felső szakaszán lévő szigetcsoport Gönyű, Nagyszentjános és Ács települések külterületén találhatók. A Duna mind a mai napig formálja, alakítja itt a szigeteket, zátonyokat, amelyek veszélybe kerültek.

Barki Andrea

A szigetcsoport két nagyobb, Nagy-Erebe és Macska, valamint több kisebb szigetből áll. Az élővilág szempontjából leginkább zoológiailag van kiemelkedő jelentősége a területnek, mivel az agresszíven terjedő inváziós növényfajok mellett a hazai honos lágyszárú növények nem jutnak elég területhez, lehetőséghez. Az állatvilág szereplői közül leginkább a változatos halfauna emelhető ki olyan kevésbé ismert ritka védett fajokkal, mint pl. a magyar bucó, a német bucó, vagy a különböző márnafélék. A szitakötő fajok tucatjaival, kérészekkel, köztük a dunavirággal találkozhatunk. A kétéltűek és hüllők (pl. vízisikló) mellett leginkább a madárvilág képviselői adják a terület legfőbb értékét. A jellemzően fákon fészkelő gémek, így a szürke gém, bakcsó, kis kócsag mellett meg kell említeni a rétisas, egyes években a fekete gólya költését. A magasabb partoldalakban jégmadár fészkel. Az erdők tele vannak énekes madárfajok tucatjaival. A zátonyokon kis lile, valamint billegető cankó fészkel. Gyülekezési és vonulási időszakban gémek, kócsagok, récék és más vízimadarak százai figyelhetőek meg.

sziget
Az Erebe-szigetek. 
Forrás: Forrás: wildisland.ferto-hansag.hu. Fotó: Takács Gábor
  • Az egyik legjelentősebb haltelelő-hely is itt található a Dunán, 
  • A szigetek oltalmazó árnyékot nyújtanak a dunai halivadékoknak a főmederben közlekedő nagyobb hajók által okozott hullámveréstől, 
  • A hullámverések százával csapják ki egy-egy alkalommal a partközelben táplálkozó kis halakat a partra a folyó azon szakaszain, ahol nincsenek szigetek.
A sziget veszélyben, a kép a kiszáradt állapotában mutatja a feltöltődött Nagy-Erebe mellékágat a kotrások előtti állapotában.

Veszélyben a sziget

– Miért volt veszélyben a terület? – kérdeztük Fersch Attilát, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelési osztályvezetőjét.

– Sajnos, a Duna felső szakaszán Bőstől egészen Németországig kiépített duzzasztók, vízierőművek drasztikusan megfogják a folyami természetes görgetett kavicshordalékot, így lecsökkentették annak mennyiségét a Duna főmedrében. Ezáltal a folyó természetes medermélyítő munkája erőteljesebben érvényesül, hiszen nem érkezik mederanyag-utánpótlás. A lassabb folyású mellékágakban viszont a medermélyülés közel sem volt olyan mértékű, mint a főmederben. Ennek következtében a Duna mellékágai a teljes hazai folyószakaszon gyakorlatilag mindenhol, így az Erebe-szigeteknél is magasabb lett a mederszint a főmederhez képest. E feltöltődött mellékágakba csak nagy ritkán, 5-10 évente, egy-egy áradáskor jut be a víz. A szigetek így gyakorlatilag elvesztették sziget jellegüket a szigetcsoport keleti részét leszámítva, ahol alulról visszafolyt a Duna főmedréből a víz. A mellékágrendszer az Erebe-szigetek körül gyakorlatilag szárazra került.

A Macska-sziget melletti Duna-ág a kotrások előtt száraz, feltöltődött állapotban.

Sziget mentés nemzetközi összefogással

– Mi történik a megmentéséért?

– A LIFE WILDISLAND projekt keretében nyolc dunai ország tizenöt védett területét kezelő szervezet dolgozik közösen azért, hogy a dunai szigetek minél természetesebb, természetszerűbb állapotba kerüljenek. Ennek keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az Erebe-szigetek természetességének visszaállítása érdekében munkálkodik. A legfontosabb feladtunk az, hogy az áramló víz a teljes erebei mellékágrendszerben mindenkor biztosított legyen. Így a Nagy-Erebe ág, valamint a Macska-sziget melletti ág mélységét kotrásokkal a Duna főmedréhez igazítjuk, a kikotort mederanyag jelentős része pedig visszakerül a Duna főmedrébe. Emellett a Nagy-Erebe ág nyugati végén lévő főművi zárást is megnyitjuk, ahogy a Macska-szigetnél ez már meg is történt. A szigeteken felmértük az inváziós fásszárú növények állományát és szándékaink szerint jövőre ezek visszaszorítását is elkezdjük. Szeretnénk még információs pontokat kialakítani a terepen a helyi lakosság, és a látogatók számára.

A Macska-sziget melletti Duna-ág keleti végénél az idén augusztusban készült  fotón látszik, hogy a Duna-ág egy részében már folyik a víz a zátonyok és a sziget között a hidromechanizációs kotrások eredményeként.

Az Erebe-szigetek megújításának fázisáról készült videót alább megtekinthetik (Megújuló Erebe-szigetek)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában