Egyházzenei nap

2 órája

Szent Anna kórus – Kokas Kálmán óta énekelnek együtt a szanyiak

Egyházzenei napot rendezett a Szent Anna kórus Szanyban. Az eseménnyel az 1990-es években népszerű programsorozatra is emlékeztek a szervezők, a helyi Szent Anna Kórus látta vendégül a vármegye egyházi karait.

Cs. Kovács Attila

A Szent Anna Kórus 2018 óta működik Szanyban. A falunak régiek a dalos hagyományai. A XX. század elején került Szanyba Kokas Kálmán igazgató-tanító. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a község kulturális életében, például azzal, hogy megalapította a Szent Imre Daloskört. "Csak tiszta szívek énekelnek. Szany énekel!"-tartotta Kokas tanító úr. Az általa lerakott alapokra építkezve működik ma is a kórus Szanyban és a helyiek Kokas Kálmán óta énekelnek együtt.

Szent Anna kórus
A Szent Anna kórus szervezett egyházzenei napot Szanyban. Fotó: Tóth Attila
Fotó: Toth Attila Hungary

A Szent Anna kórus

A Szent Anna Kórus vezetője hat éve Varga Benedek. Az elmúlt évszázad hagyományait figyelembe véve 2018-ban hozták létre a Szent Anna templomi vegyeskart. Elsősorban falujukban lépnek fel és ünnepi miséken énekelnek. Nagy eredményt értek el 2022-ben Keszthelyen, ahol az Éneklő Magyarország Kórusminősítő Versenyen, arany minősítést szereztek. Rendszeresen kapnak meghívást a szomszédos településekről, de sokszor jártak már Lébényben és a vármegyén túl is. 

Kizárólag egyházi kórusként működik a Szent Anna.

A mostani egyházzenei találkozót Varga Benedek kezdeményezte, hallva az 1990-es évek hasonló rendezvényeiről. "Az akkoriban oly népszerű találkozókat szerettük volna feleleveníteni Szanyban. A vármegye kórusai közül öt jött el hozzánk. Közben megkeresett bennünket a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, hogy társszervezőként szívesen csatlakoznak hozzánk és ha igény van rá, a kórusok minősítését is elvégzik. A fellépő csoportok közül ezt hárman kérték. A minősítés nem kötelező, de érdemes három évente megújítani, hogy lássuk, hol tartunk. Ez egy szakmai értékelés, visszajelzés. Tehát nem verseny, nem egymáshoz mérik a kórusokat, hanem a saját teljesítményük alapján minősülnek"-mondta Varga Benedek. 

A találkozón karvezetők és kántorok számára egy szakmai fórumot is tartottak, melyen megoszthatták egymással tapasztalataikat.

Az egyházmegye ikonikus alakjával, karvezetőjével, Kántor Tiborral találkozhattunk. Megbeszéltük az aktuális kérdéseket és a lehetséges jövőt

-jegyezte meg Varga Benedek. A szanyi kórusvezető kérdésünkre kifejtette: szerinte jó irányba haladnak. - A covid okozta komoly nehézségeket kezdjük kiheverni, bár az újraindulás nem volt egyszerű. Most már helyreáll a rend, kialakulnak új kapcsolatok, felfrissülnek a régi barátságok, vannak rendezvényeink. Szanyban népszerű a kórus, az egyházzene, a templom mindig tele van koncertjeinken és létszámunk is már húsz felett van. Nálunk persze komoly az alap, amire építkezhetünk, élnek a dalos hagyományaink. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában