Szakemberek és utánpótlás

2 órája

Sopronban népszerűsítik az agrárképzést a nemzetközi konferencián - fotók

Az Europea International szervezet nemzetközi konferenciájának ad otthont Sopron szeptember 30. és október 4. között, melynek sajtónyilvános megnyitóját kedden tartották meg a Fagus Hotel Konferenciatermében.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Az Europea International szervezet küldetése többek között a szakoktatás és szakképzés fejlesztése. Jelenleg 24 nemzeti EUROPEA hálózat egyesít több száz zöld szakképző iskolát Európa-szerte. Az őszi konferenciának, amellyel egyidejűleg innovációs tábort tartanak diákok számára ezúttal Sopron ad otthont szeptember 30. és október 4. között. A "Legyen újra vonzó az agrárszakképzés!" címmel tartott szeminárium sajtónyilvános megnyitóját kedden tartották meg, ahol a résztvevők részletesen beszéltek az európai agrárszakképzés helyzetéről, lehetőségeiről és jövőjéről. Az esemény a Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége (MAKESZISZ) közreműködésével jött létre.

A keddi konferencián a város nevében Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki betekintést adott a külföldi vendégeknek, hogy Sopron miért a hűség és a szabadság városa. Továbbá beszédében hangsúlyozta, különösen fontos az Europea szemináriuma, hiszen az agrárszakképzés jövője egyre meghatározóbb szerepet kap nem csak városunkban, hanem az egész régióban.

Az eseményen Bagdán Boglárka, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár is részt vett. - Magyarországon az agrárszakképzés az évszázadok során folyamatosan alakult, mindig fejlődött, alkalmazkodott a jelen kihívásaihoz is. Ma különösen igaz az állítás, hiszen az agrárium és benne az agrárszakképzés, jelentős változásokon megy keresztül. Tudják jól, hogy a gépek, rendszerek csupán eszközök, melyek használatát, alkalmazását szükséges elsajátítani ahhoz, hogy az a termelés a XXI. századi elvárásoknak megfelelő minőségi és mennyiségi módon történjen. Ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő szakember és az utánpótlás, aki képes kinyerni és feldolgozni a rendelkezésre álló adatokat, és abból a megfelelő döntéseket meghozni. Az agrárszakképzésnek erre a kihívásra kell megtalálnia a maga válaszait - részletezte a helyettes államtitkár.

A szemináriummal egy időben a diákok számára is szerveztek versenyt, amelyre Észtországból, Svédországból, Németországból és természetesen Magyarországról érkeztek diákok. A 15 fős csapatok együtt dolgoznak azon, hogy hogyan lehet a szakmájukat vonzóbbá tenni a fiatalabbak számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában