Támogatás

4 órája

Sedes Sapientiae – Szorgalom és elkötelezettség, kiváló diákokat díjaztak Kapuváron – fotók

A kapuvári városházán szombaton átadták az arra érdemes diákoknak a Sedes Sapientiae támogatást. Kiválóan teljesítő középiskolások és egyetemisták részesültek az elisme­résben a Sedes Sapientiae ösztöndíjban.

Cs. Kovács Attila

A kapuvári önkormányzat húsz évvel ezelőtt hirdette meg először a Sedes Sapientiae pályázatot, mely középiskolás, illetve tanulmányaikat felsőfokon folytató diákok számára nyújt anyagi támogatást. Azok a kapuvári fiatalok kaphatják a Sedes Sapientiae megbecsülést, akik kiválóan teljesítenek iskolájukban, és a város közéletét is színesítik tevékenységükkel. 

Sedes Sapientiae
Kiváló kapuvári diákok részesültek a Sedes Sapientiae támogatásban. Fotó: Cs. K. A.

Sedes Sapientiae támogatás


A Sedes Sapientiae támogatás feltétele a kiváló tanulmányi eredmény, előny az idegen nyelvek ismerete, a versenyeken való eredményes részvétel, valamint a civil szervezetek munkájának segítése. A szombati átadón Horváth László polgármester mondott beszédet. 

– Annak, hogy valaki kiemelkedjen a tanulásban a társai közül, nagyon sok összetevője van, és azt is tudom, hogy a tudást nem adják ingyen. Azért keményen dolgozni kell akkor is, ha valaki jó képességű. A szorgalom, az elkötelezettség, a kitartás, a lemondás sok esetben szükséges ahhoz, hogy eredmény legyen. Azt kívánom, hogy az a lelkesedés, ami most jellemző rátok, soha ne hagyjon alább – osztotta meg gondolatait Horváth László. 

Az önkormányzat idei döntése szerint öten részesültek a támogatásban. 

  • Szalai Gellért a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 12. évfolyamos tanulója. Az elmúlt két félévet kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta. Középfokú komplex nyelvvizsgával rendelkezik angol és német nyelvből is. Gellért a zeneiskolai tanulmányai során megtanult furulyázni és klarinétozni, játszik akusztikus gitáron, mely tudását az iskolai és egyházi összejöveteleken tudja kamatoztatni. Tíz éve néptáncol, ez alatt az idő alatt számos fellépésen vett részt, legutóbb Csehországban képviselte csoportjával hazánkat egy európai szintű találkozón. A Szent Anna Plébánia munkájába aktívan bekapcsolódik, több, mint 11 éve segédkezik a ministrálásban, a szentmiséken felolvas. Közösségi tevékenységén túl, szabadidejében szívesen sportol, családjával járja a természetet.
  • Kovács Áron Gábor a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 12. évfolyamos tanulója, az óvodát és az általános iskolát is ebben az intézményben végezte el. Az elmúlt két félévet kitűnő tanulmányi eredménnyel zárta. Középfokú komplex nyelvvizsgával rendelkezik német nyelvből. Jövőjét illetően céltudatos és elszánt, a tanulmányait az érettségit követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézetének szombathelyi tagozatán szeretné folytatni. A sikeres felvételi érdekében maximálisan igyekszik teljesíteni az iskolai követelményeket, illetve naponta foglalkozik a sporttal és fejleszti nyelvtudását. Szabadidejében aktívan segíti a Kapuvári Ebtenyésztők Egyesületének munkáját.
  • Boldis Barnabás a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, Orvos szakon tanul. Az elmúlt két félévben elért kitűnő tanulmányi eredményei mellett német középfokú komplex nyelvvizsgával, angol középfokú, valamint angol felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Az Egyetem közéletében szívesen vesz részt, a Semmelweis Tavaszi Fesztiválon táncverseny kategóriában második helyezést ért el. A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola, majd a Kapuvár Néptáncegyüttes Ifjúsági csoportjának aktív tagja. A Szent Anna Plébánia munkájába a mai napig rendszeresen bekapcsolódik, egyházi rendezvényeken felolvas, továbbá tagja az ifjúsági csoportnak és a gitáros énekkarnak. Szabadidejében néptáncol, focizik, olvas, de szívesen tölti az idejét zenéléssel is. Hegedűn, brácsán, gitáron, illetve zongorán egyaránt játszik.
Horváth László polgármester köszöntötte a diákokat.
  • Ivánkovics Dorka a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar Nemzetközi tanulmányok szakán tanul. Az elmúlt két félévben elért kimagasló tanulmányi eredményei mellett német középfokú, valamint angol középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik. Az Egyetem közösségi életében folyamatosan részt vesz, a Hallgatói Önkormányzat csapatában 2022 óta tevékenykedik. Munkáját aktívan és lelkiismeretesen végzi, jó kapcsolatot ápol a szervezet tagjaival és a hallgatókkal egyaránt. 2024. tavaszán a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján a „Magyar kisebbségpolitika Szerbiában és Romániában” című előadásával a második helyen végzett, és a zsűri véleménye alapján továbbjutott a 2025. áprilisában megrendezésre kerülő 37. Országos Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciára. Céljai között szerepel alapképzésének befejezését követően egy választott mesterszak elvégzése, illetve a közeljövőben egy szakmai gazdasági nyelvvizsga megszerzése.
  • Kertész Bence a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatója. Az elmúlt két félévben elért kiváló tanulmányi eredményei mellett angol középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. 9 éves kora óta vízilabdázik, számos kiemelkedő sporteredményt tudhat magáénak ezen a téren. E sportágban sportedzői képesítést is szerzett, jelenleg nevelő edzőként dolgozik az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesületben. Életében nagy szerepet tölt be a média, szeret videókat, podcasteket készíteni. Több cégnek készített már promóciós reklám videókat is. Kommunikatív, kreatív személyiség, könnyen alkalmazkodik, és feladatait mindig maximálisan igyekszik teljesíteni. Az Egyetem befejezését követően saját videós céget szeretne alapítani, ahol kibontakozhatna a kreativitása, illetve a vízilabda területén is folytatná munkáját, szeretne a gyerekeknek képzett és hiteles edzője lenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában