Háziasszonyok kedvence

3 órája

117 év gyártás után megszűnt az ikonikus, egykor Győrben gyártott keksz

Már eddig is számos magyar termék tűnt el az üzletek polcairól. Most azonban attól az egyik legrégebb óta gyártott keksztől kell elbúcsúznunk.

Kisalföld.hu

Üzleti döntés áldozatává vált a magyar háziasszonyok körében már-már hungarikumnak számító Győri Otthon háztartási keksz. A termék 117 év gyártás termék szűnt meg a közelmúltban Székesfehérváron, szomorú körülmények között - tette közzé az Index. 

keksz
Megszűnt az ikonikus Győri Otthon háztartási keksz gyártása.

Fél évig a Pilóta sem volt elérhető

Nagyjából két éve, 2022 októberében írtunk portálunk hasábjain arról, hogy a Pilóta keksz hiánycikk lett a boltok polcairól, akkor alapanyaghiányra hivatkozott a gyártó. Következő év februárjában már ígéretet tettek a visszatérésre, májusban pedig már újra sütötték a népszerű terméket a székesfehérvári üzemben. 70 százalékos drágulással tért vissza a Pilóta keksz, gasztroblogger mutatta meg nekünk, hogyan érdemes házilag elkészíteni az édességet. Később újabb aggályok merültek fel a gyártásban, ezt egyértelműen cáfolta a gyártó.

Több mint egy évszázada gyártott keksztől búcsúzunk

Miután az amerikai Mondelez multinacionális édességipari holding megvásárolta a Győri Keksz Kft.-t, első lépésként 2019-ben átvitte Győrből a keksz-gyártást a székesfehérvári üzemegységébe. A Pilóta keksszel együtt az Otthon háztartási keksz is itt készült, ám múlt héten a Mondelez közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy

a Háztartási keksz gyártását a Mondelez 2024 első negyedévében megszüntette, és nem is tervezi a gyártás újraindítását. Ennek oka sajnos a fogyasztói kereslet tendenciózus, folyamatos csökkenése, amely mára marginálissá vált. Reméljük, gazdag keksz-kínálatunkból talál magának olyan terméket, amely megfelel étkezési szükségleteinek.

Kétségtelen, hogy tavaly tavasszal jelentősen, mintegy 70 százalékkal megdrágultak a keksz termékek, ugyanakkor egy olyan alapanyag, mint a keksz, a kókuszgolyók, kekszszalámik, sütés nélküli torták és pralinék országában egyszerűen megkerülhetetlen.

A magyar konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga volt

Az eset kapcsán az Index megkereste a Termékkritikus nevű fogyasztóvédelmi tiktokker-bloggert, a témát videójában ő is feldolgozta. A szakember azt mondta, a háztartási keksz több mint 120 éve a magyar konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga. Az XX. század eleje óta jelen van, és minden korszak emblematikus süteményeiben megtalálható.

Így van ez az 

  • 1900-as évek kekszes kávédesszertje, 
  • az 1930-as évek pudingos keksztortája, 
  • az 1950-es évektől kezdve kedvelt rumos kekszgolyó, 
  • a ’70-es évek ikonikus kókuszgolyója, 
  • az ’80-as években népszerűvé vált házi tiramisu, 
  • valamint az 1990-es évek sütés nélküli kekszes tortája esetében is. 

A blogger hozzátette:

nem csupán a magyar háziasszonyok veszítettek a Győri háztartási keksz eltűnésével, hanem mindenki, aki valaha is használta, szerette ezt a klasszikus terméket. A nézőim közül sokan panaszkodnak a helyettesítő termékekre, mondván, hogy azok túlságosan kemények, és az idősebbek számára különösen nehézkessé teszik a fogyasztásukat. A legnagyobb vesztesek azonban mi, magyarok vagyunk. Egy több mint 100 éves, tradicionális terméket veszítettünk el, és úgy tűnik, hogy a magyar gasztronómiai örökség egy része ismét a süllyesztőbe került. Ideje lenne egy olyan valódi Nemzeti Érdekvédelmi Hivatalnak, amely biztosítja, hogy a magyar ikonikus termékeket ne lehessen csak úgy, észrevétlenül eltüntetni a polcokról.

Az Otthon háztartási keksz ára az utóbbi időben meredeken emelkedett. A jelenség kapcsán a Temékkritikus megjegyzi: az ilyen jellegű emelkedések gyakran rombolják a fogyasztói bizalmat, és felvetik azt a kérdést, vajon nem lehetséges-e, hogy a drágulás egyes esetekben előfutára a termékek végleges kivezetésének.

@termekkritikus 2. évad, 98. rész: Győri háztartási keksz – búcsú az Otthontól A Győri Háztartási Keksz gyártását 2024 első negyedévében a Mondelez megszüntette. Egy ikonikus magyar termék 117 év után eltűnik a boltok polcairól, aminek oka a fogyasztói kereslet csökkenése – legalábbis ezt állítja a Mondelez. Azonban nehéz elképzelni, hogy egy olyan országban, ahol a kókuszgolyó alapeleme a háztartási keksz, valóban megszűnt volna az igény erre a termékre. Ebben a videóban végignézzük, hogyan tűntek el más ikonikus termékek is a magyar piacról, mint például az Albert keksz és a Győri nápolyik, és azt is megvitatjuk, miért lenne szükség egy Nemzeti Érdekvédelmi Hivatalra a magyar tradíciók védelme érdekében. Búcsúzunk az Otthontól... de vajon meddig folytatódhat még ez a folyamat? #termékkritikus #atermékkritikus #vásároljokosan #GyőriHáztartásiKeksz #Mondelez #háztartásikeksz #magyarikon #termékszűnés #kekszgyártás #AlbertKeksz #győrinápolyi #élelmiszeripar #NemzetiÉrdekvédelem #tradíciók #ikonikustermékek ♬ eredeti hang - A termékkritikus
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában