Fejlesztés

3 órája

Csapadékvíz elvezető rendszerre kapott támogatást Kapuvár

Európai Uniós támogatást nyert a kapuvári önkormányzat a város csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztésére. A projekt befejezésével összesen 5250 méter hosszú új csapadékvíz-elvezető létesítmény jön létre Kapuváron.

Kisalföld.hu

A „Kapuvár Város csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciója I. ütem” című projekt keretében Kapuvár Városi Önkormányzat 380.18 millió forint vissza nem
térítendő európai uniós támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A város a projekt megvalósítását konzorciumi partnerével, a Rábaközi Művelődési Központ és Muzeális Kiállítóhellyel együttműködve hajtja végre.

A városban fejlesztik a csapadékvíz elvezető rendszert.

A globális éghajlatváltozás elkerülhetetlen következménye, hogy korunkban az egyes éghajlati jelenségek intenzívebben, embert próbálóan jelentkeznek, amelyre a legtöbb esetben a települési infrastruktúra nincs kellően felkészülve. A heves csapadékesemények az elmúlt évek során egy területre sokkal koncentráltabban és nagyobb intenzitással következtek be. Ezt a vízmennyiséget a jelenlegi csatornarendszer nem képes befogadni. Ennek következtében a város területén az összefüggő csapadékvíz-elvezetési rendszer évek óta folyamatosan tervezett prioritás volt. Az elérendő cél méretéből és volumenéből kifolyólag az összefüggő, valóban rendszerként működő csapadékvíz-elvezetési hálózat kiépítése csak több ütemben és hosszabb távon valósítható meg. Jelen projekt az I. ütem megvalósítását tudja biztosítani. A város önkormányzatának és konzorciumi partnerének célja, hogy létrejöjjön a valóban rendszerként működő csapadékvíz-elvezetési rendszer Kapuváron.

Jelenleg a belterületre hulló csapadékot a kialakult rendszernek megfelelően az utak mellé tervezett nyílt, burkolt árkokban és zárt vízelvezető rendszerben gyűjtik össze és vezetik el. A most induló projekt keretében a Bem utca, a József Attila utca, az Alsómező utca északi oldala, a Petőfi utcai levezető árok, valamint a Szent István utca, Petőfi utca, József Attila utcai szakasza, továbbá a Patak utca, a Radnóti utca, Szigethy utca és a Széchenyi utca által érintett területek csapadékmentesítése valósul meg. A csapadékvíz befogadását a Vámház-ér és a Kis-Rába folyó fogja biztosítani. A fejlesztéssel érintett terület önkormányzati tulajdonban van. A tervezett létesítmények nyomvonala a meglévő árkok nyomvonalával azonos. A projekt befejezésével összesen 5250 méter hosszú új csapadékvíz-elvezető létesítmény jön létre Kapuváron.

Megelőzik a problémákat Kapuváron.

A fejlesztés eredményeként csökken a belvízzel veszélyeztetett lakások száma, javul a település biztonságos belvízelvezető – befogadó hálózattal való ellátottsága. Összességében egy biztonságosabb és egészségesebb lakókörnyezet alakul ki. A fejlesztés rövid-, közép- és hosszú távon is garantálja a csapadék- és belvíz biztonságos elvezetését az érintett területekről. Mindezt oly módon teszi, hogy a külterületek és lakóegységek vízkárral való veszélyeztetettsége csökken. A projekt hozzájárul a települési környezetterhelés csökkentéséhez, a települési infrastruktúra, valamint a gazdaságot kiszolgáló létesítmények védelméhez. A fejlesztés a városi területek általános környezetminőség javulását eredményezi, komplex módon járul hozzá egy élhető, egészséges településkép formálásához. Az érintett övezetben a projekt megvalósításával a háztartások, gazdasági szereplők mentesülnek a potenciális vis major események által okozott károk alól. A tervezési folyamatban kiemelt figyelmet fordítottak a vizek helyben tartásának természetközeli módon történő megvalósítására. Ezért olyan megközelítéseket és megoldásokat alkalmaztak, amelyek alkalmasak a rendkívüli áradások, felhőszakadások, belvizek és a felszín alól feltörő vizek kártételei elleni védekezésre. Ugyanakkor lehetőséget adnak a lokális vízvisszatartásra, amivel jóléti és ökológiai célokat is képes támogatni a megvalósuló projekt. A projekt a vízzel kapcsolatos szemléletformáló programok is megvalósulnak, illetve elkészül a város egész területére vonatkozó Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv is.

A csapadékvíz-elvezetés rendezésével javul az életminőség a településen. Elkerülhetőek lesznek a helyi vízkárok, a nagy mennyiségű csapadék okozta vízelvezetési akadályok. A fejlesztés elősegíti Kapuvár népességmegtartó erejének növekedését, a városi közszolgáltatások színvonalának bővülését és élénkítő hatással van a helyi gazdaságra is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában