Másfél milliós adomány

4 órája

Civilek összefogásából telepítettek defibrillátort Mosonszolnokon - Fotók

Új defibrillátorral gazdagodott Mosonszolnok: beszerzéséért helyi civil szervezetek fogtak össze még augusztusban. Másfél millió forintot gyűjtöttek a defibrillátorért, melyet bárki számára szükség esetén elérhető helyen, a tűzoltószertárnál raktak ki, és használatára tanfolyamokat is szerveznek.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Nagybánya-tónál horgász- és főzőverseny mellett játszóházzal várták az érdeklődőket még augusztusban. Közös cél volt, hogy életmentő eszközökkel gyarapodjon a település. A nemrég alakult KÉK, azaz a Közös Élmények Klubja részéről jött az ötlet a jótékonysági program szervezésére. A napokban beszereztek egy defibrillátort, és az akcióban részt vevő civil szervezetek képviselőinek jelenlétében adták át a helyi tűzoltószertárnál kihelyezett eszközt. 

Varga-Kalóz Rebeka és Kocsis Péter leplezte le az új defibrillátort
Varga-Kalóz Rebeka és Kocsis Péter leplezte le az új defibrillátort
Fotó: Kerekes István

 

A defibrillátor újabb mérföldkő

– Újabb mérföldkövet ünnepelhetünk közösségünk egészségügyi ellátásában. A defibrillátor átadása révén egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy mindannyian biztonságosabb környezetben élhessünk, ahol gyors és hatékony segítséget kaphatunk vészhelyzet esetén – emelte ki Kocsis Péter, a szervező Mosonszolnoki Horgászegyesület elnöke, aki immár alpolgármesterként is szólt az egybegyűltekhez.

Mint elmondta, egy ilyen készülék beszerzése és elérhetővé tétele nemcsak a technológia fejlődésről, hanem a közösségi összefogás erejéről is szól. Ezért köszönetet mondott azoknak a civil szervezeteknek, melyek kivették a részüket a másfél millió forint összegyűjtéséből. 

– Az ő munkájuk példát mutat mindannyiunk számára arról, hogy milyen hatalmas ereje van az összefogásnak és az önzetlen segítségnyújtásnak – húzta alá az alpolgármester, ugyanakkor reményeit fejezve ki, hogy a defibrillátor használatára soha nem lesz szükség, de ha mégis, akkor ott lesz a közelben.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az egyesületünk megalakulásának évében már ilyen nagy összefogást tudtunk kezdeményezni – vette át a szót, Varga-Kalóz Rebeka, a Közös Élmények Klubja képviselője. Hangsúlyozta, ez a sok embert megmozgató Bánya Party nem jöhetett volna létre a Mosonszolnoki Horgászegyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub, a Gazda-, Lövész-, a Könyvklub, a Motoros Baráti Kör, a Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület és a Közös Élmények Klubja nélkül.

– Bízunk benne, hogy sikerül hagyományt teremteni és további szorosabb együttműködést kialakítani a civil szervezetek között – tette hozzá Rebeka. 

Minden másodperc számít

– Minden másodperc számít – vélekedett Horváth Gábor, a helyi önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka, aki a defibrillátor használatához applikációt mutatott be az érdeklődőknek. Mint mondta, Mosonszolnokra körülbelül 15 perc alatt ér ki a mentőautó, ugyanakkor fontos, hogy minél hamarabb elkezdjék az életmentést. Ezért október 30-án és november 20-án 17,30-tól tanfolyamot szerveznek, amelyen a defibrillátor megfelelő alkalmazására tanítják meg az érdeklődőket. Jelentkezni a helyi tűzoltó egyesületnél lehet.

Horváth Gábor az applikáció használatát magyarázta el.
Horváth Gábor az applikáció használatát magyarázta el.
Fotó: Kerekes István

Mint megtudtuk, az összegyűlt össze felét fordították a defibrillátor megvásárlására, így további életmentő eszközökre is jut. EpiPenek vásárlását tervezik jövő tavaszra a helyi intézmények számára, mely rovarcsípések vagy rovarmarások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában