Látás hónapja

3 órája

A cukorbetegek vaksága megelőzhető

A vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható – erre hívja fel a figyelmet a látás világnapja. Ennek ellenére a legveszélyeztetettebbeknek, a cukorbetegeknek csak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemvizsgálaton.

Kisalföld.hu

A látás világnapja, melyet minden október második csütörtökén rendeznek meg 2000 óta, idén október 10-re esik. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható. A szakemberek úgynevezett telemedicinális szűrések elvégzését javasolják a diabéteszes retinopátia kivizsgálására. 

A diabétesz szemészeti szempontból kiemelt betegség, ezért elengedhetetlen az évenkénti szűrés. Fotóillusztráció

Magyarországon a cukorbetegek száma 2018-ban csaknem 800 ezer volt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a cukorbetegek számát 2019-ben 463 millióra becsülték a világban, de a számuk a folyamatos növekedés miatt 2045-ig valószínűleg el fogja érni a 700 milliót is. 

Kiemelt kockázati tényező 

– A cukorbetegség szemészeti szempontból is kiemelt betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás a vakság leggyakoribb oka. Világszerte a cukorbetegek egyharmadának, a magyarországi diabéteszes betegek ötödének volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája. Cukorbetegséggel élőknél a vakság kockázata tízszeres, ezért számukra legalább évenkénti szemvizsgálat javasolt, mert a szemkárosodás sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott látásromlás alakul ki – figyelmeztet Nagyidai Zoltán, a Trend Optika csoport ügyvezető-tulajdonosa. 

A retinopátia a cukorbetegség egyik leggyakoribb szemészeti szövődménye, amely súlyos látásromlást okozhat.

Ennek ellenére, szembesít a szomorú tényekkel a cégvezető, hazánkban a felismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és csak a betegek fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton, miközben körülbelül ezer ember vakul meg évente a diabéteszes retinopátia késői felismerése és a kezelés hiánya miatt… A szakemberek szerint azonban az sem lenne megoldás, ha az összes cukorbeteg elmenne a javasolt gyakorisággal szemvizsgálatra, mert a nagyszámú beteg miatt az ellátórendszer túlterheltté válna. Ezért a szakma ezen szűrések telemedicinális elvégzését javasolja. 

Szűrés évente 

A Trend Optika szombathelyi, budapesti és kecskeméti üzleteiben elérhető a Semmelweis Egyetemmel közösen végzett szűrővizsgálati rendszer, melynek lényege, hogy preventív módon, a szemfenéki vizsgálatoknak köszönhetően csökkenthető a cukorbetegségek szemészeti szövődményeinek esélye. 

Évente közel ezer ember veszti el a látását a szűrővizsgálat elmaradása, a késői felismerés és a kezelés hiánya miatt. 

A cukorbetegek a kontrollvizsgálatért nem egy szemészeti szakrendelőt, hanem egy telemedicinális szűrőállomást keresnének fel, ahol pupillatágítás nélkül, szakdolgozói közreműködéssel készülhet a szemről felvétel, amelyet aztán a Semmelweis Egészségügyi Kft. szakorvosai értékelnek ki központilag. Az ilyen szűrés egyik előnye, hogy a cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költsége a telemedicina szűrési rendszerrel jóval kisebb, mint a hagyományos módszerrel. A diabéteszes retinopátia időben történő felismerése pedig elengedhetetlen, már csak azért is, mert a betegség kezelése több milliárd forintba kerül a társadalombiztosításnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában