Szakmák nemzetközi versenye

2 órája

A világ legjobb autószerelő tanoncai mérték össze tudásukat – Magyarországot a győri lukács iskola kiválósága képviselte

Autószerelés közben angolul magyarázta el a zsűrinek az aktuális munkafolyamatot Tánczos Bence. A Győri SZC Lukács Sándor Technikum autószerelő tanulója Lyonban vett részt a szakmák nemzetközi versenyén, a World Skills-en.

Dániel Viktória

Már gyerekként is imádott szerelni Tánczos Bence. A fiatal tehetség a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégiumban tanulta az gépjárművillamosságot és rajongásig szereti szakmáját. A lelkesedés szorgalommal is társul, már több versenyen is bizonyított, többek közt első lett a nemzetközi Young Car Mechanics versenyen, legutóbb pedig Franciaországban a World Skills-en tette próbára a tudását az ifjú tehetséges autószerelők közt.

Tánczos Bence és felkészítő tanára  Őri Péter elmondták az autószerelő szakma a folyamatos tanulásról szól.
Tánczos Bence és felkészítő tanára  Őri Péter elmondták az autószerelő szakma a folyamatos tanulásról szól.
Fotó: Csapó Balázs

– A duális képzés során a javításra szoruló autók nagyon sokat segítenek a felkészülésben, mert változatos korú és problémájú járművek kerülnek hozzánk. Fontos, hogy gyakoroljuk a különböző típusú, márkájú autók szerelését, mert a versenyen sok a típusfüggő feladat. A megmérettetés előtti hetekben tudjuk meg, hogy milyen márkájú járművekkel kell dolgoznunk és milyen szerszámok állnak majd rendelkezésre.

Szerelés közben angolul 

A felkészülést tovább segítette egy volt lukácsos diák, Ölbei Zsolt is, aki  tavaly az Euro Skills versenyen képviselte Magyarországot a szintén autószerelő szakmában. Bence felkészítő tanára, Őri Péter, egyetemi oktató pedig tagja volt az egyik versenyállomásnál értékelő négy fős bírói csapatnak.

Tánczos Bence elmondta nemzetközi porond kihívása az is, hogy verseny során, a szerelés közben angolul kell kommunikálni a zsűrivel.

Már a felkészülés során egy angol tanárral, a műhelyben munka közben gyakoroltuk ezt a szituációt. Sok időt takarít meg az ember, ha a verseny közben nem kell megállnia azért, hogy keresse a szavakat és magyarázzon.

Magabiztos győzelem és kiváló szereplés

Bence az országos döntőt magabiztos fölénnyel nyerte, 80 százalékot ért el a feladatokban, míg a második helyezett 65 százalékos eredménnyel követte. World Skills-en rendkívül erős nemzetközi mezőnyben 36 ország versenyzőivel mérte össze tudását, a 11. helyen végzett és kiválósági érmet vehetett át, amelyre rendkívül büszke az iskolája.

– A szakmai feladatok közül a motormérés éreztem a legnehezebbnek, de minden területen jól kellett teljesíteni az embernek, mert 1-1 pont különbségek döntöttek a helyezésekről.

10-20 éves autók ugyanúgy begördülhetnek egy műhelybe, mint vadonatújak. A nemzetközi versenyen is csak néhány héttel korábban derült ki, hogy milyen járművet kell majd szerelni.
10-20 éves autók ugyanúgy begördülhetnek egy műhelybe, mint vadonatújak. A nemzetközi versenyen is csak néhány héttel korábban derült ki, hogy milyen járművet kell majd szerelni.
Fotó: Csapó Balázs

Miért kevés az autószerelő?

A szakmával kapcsolatban is kérdeztük Bencét és felkészítő tanárát, Őri Pétert is. Elmondták, az egyik nehézség, hogy egy-egy szakembernek rendkívül változatos szakmai tudással kell rendelkeznie, mert 10-20 éves autók ugyanúgy begördülhetnek egy műhelybe, mint vadonatújak.

– Ez olyan szakma, ahol a folyamatosan fejlődniük kell a szakembereknek.

. Jelenleg körülbelül 2-3 ezer fő hiányzik a szakmából, annak ellenére, hogy több képzőintézmény is működik az országban. 

A Lukács Technikum ezek egyike, ahol gépjárműmechatronikai technikus képzés folyik szerviz szakirányon. Az iskola több, mint 60 duális partnerrel rendelkezik az ágazatban. Sokan viszont nem szeretnének annyi időt és energiát rászánni az önképzésre, amennyi szükséges ehhez. Ráadásul az autószerelésről sokan azt gondolják, hogy piszkos szakma. Tény, sok esetben be kell piszkolnia a kezét egy jó szakembernek, de az újabb gépjárművek javítása már szinte felsőfokú végzettséggel egyenlő tudást igényel az informatika, az elektronika és a mechanika területén.

Emberéletek múlnak a szakemberen

– Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy egy saját műhely rengeteg kiadással jár, ezért a végzett szakemberek többsége a már meglévő, nagyobb szerelő csapatokhoz csatlakozik, ahol számos eszköz biztosított, valamint a tagok egymást is tudják támogatni.

Mindketten kiemelték, hogy az autószerelő szakma nagy felelősséggel jár, mert a munkájuk végeredményén emberéletek múlhatnak.

Szentpéteri Marianna, a Lukács Technikum igazgatója hozzátette, nagyon büszke arra, hogy az elmúlt években az EuroSkills és World Skills versenyeken a lukácsos diákok képviselték Magyarországot autószerelő szakmában. A nemzetközi versenyeken való megmérettetést segíti, hogy az iskola nagy hangsúlyt helyez az idegen nyelv oktatására is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában