Felvásárlás

2 órája

Állami kézben a GYSEV, felvásárolták a STRABAG tulajdonrészét

Tulajdonosi többség: Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, felvásárolták az osztrák STRABAG tulajdonrészét a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt-ben.

Kisalföld.hu

A most már állami többségben irányított GYSEV rendkívül fontos szerepet tölt be az ország közlekedésében. A vállalat 1872-ben kezdte meg működését, 2022-ben ünnepelte 150 éves fennállását. A vasúttársaság első vonalszakasza Győr és Sopron között nyílt meg, ma már azonban az utazóközönség olyan nagyvárosokba is eljuthat a leghűségesebb városból mint Budapest, Bécs vagy Pozsony. 

magyar állam
A magyar állam felvásárolta az osztrák STRABAG tulajdonrészét a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt-ben Fotó: Kisalföld archívum

Az államé a döntő szó

2009 óta a társaság részvénytulajdonosai a magyar és az osztrák állam, valamint az elmúlt napokig a STRABAG SE volt.

Mostantól miénk a döntő szó a GYSEV-ben

- jelentette be csütörtökön Lázár János, építési és közlekedési miniszter. Kiemelte, hogy néhány napja az utolsó jogi akadály is elhárult az elől, hogy a magyar állam megvásárolja az osztrák STRABAG SE tulajdonrészét a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt-ben, és már ki is fizették a részvényeket, így nemcsak a többség lesz a magyaroké, hanem az irányítás is. Hozzátette, ezzel minden magyar utas nyer, hiszen például a közös vállalat járműbeszerzései mostantól a magyarországi járműhiányt is közvetlenebb módon enyhíthetik.

A Kisalföld megkereste a GYSEV Zrt is, akiktől érdeklődésünkre a következő választ kaptuk: A vasúttársaság célja változatlan a STRABAG SE és a Magyar Állam közötti részvényátruházás után. Továbbra is a lehető legmagasabb színvonalú közszolgáltatást szeretnénk végezni mind Ausztriában, mind pedig Magyarországon. A magyar és az osztrák tulajdonos által megrendelt pályaműködtetési és személyszállítási közszolgáltatási feladat változatlan tartalommal elvárás vállalatunk felé - közölte írásban Rázó László a GYSEV Zrt. szóvivője.

A vasúttársaság még szeptemberben jelentette be, hogy zöld utat kapott az államtól arra, hogy új villamos motorvonatokat szerezzen be, amelyek a személyszállítási közszolgáltatás színvonalának javítását szolgálják. A tervek szerint összesen 9+2 új és modern intercity villamos motorvonatot szerez be a cég, amelyek 2027–2028-ban állnak forgalomba. A Stadler-gyártású intercity villamos vonatok Sopron–Budapest és Szombathely–Budapest között közlekednek majd. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában