Technikai csodák

3 órája

3D-s nyomtatásból született meg a templom

A közelgő reformáció napja alkalmából a soproni vállalkozó, Nagyváradi Krisztián azt a Wittenbergi vártemplomot készítette el 3D-s nyomtatásban, ahol Luther Márton évszázadokkal ezelőtt kihelyezte 95 tételt tartalmazó dokumentumát. Az elkészült alkotást vasárnap mutatták be az evangálikus gyülekezetnek.

Varga Henrietta

A fiatalembernek régi vágya vált valóra azzal, hogy 3D-s nyomtatással elkészítette a Németországban található ikonikus vártemplom makettjét és azt ajándékként átadhatta a soproni evangélikus egyháznak.

3D-s
3D-s nyomtatással készítette el Nagyváradi Krisztián a Wittenbergi vártemplom kicsinyített mását Fotó: Varga Henrietta

3D-s nyomtatás csodája

A családommal évek óta aktív részesei vagyunk a gyülekezetnek, nagyon megszerettük ezt a közösséget, különös hatással volt az életünkre. Az emberek és Tóth Károly lelkész úr hozzáállása magával ragadott, és úgy éreztem, itt az ideje valamit visszaadni abból a kedvességből és szeretetből, amelyben az elmúlt években részünk volt 

Mivel évek óta foglalkozom a 3D-nyomtatással, támadt egy ötletem. Elhatároztam, hogy a reformáció napjára, amely különösen fontos az evangélikus egyháznak, megépítem a híres Wittenbergi vártemplom makettjét – Playmobil méretarányban. 

Ez a templom szimbolizálja a reformáció szellemiségét, hiszen 1517-ben itt függesztette ki Luther Márton azt a 95 tételes dokumentumot, amely elindította a keresztény világ egyik legnagyobb vallási mozgalmát. A vártemplom makettje így egyszerre emlékezik meg a történelmi eseményekről és szimbolizálja a családunk és a gyülekezet közötti kapcsolatot

 - osztotta meg lapunkkal Nagyváradi Krisztián.
 

A tervezés és az építés hónapokon át tartott, Krisztián minden elemet és részletet saját kézzel készített. A makett mintegy 80 centiméter széles és 70 centiméter magas lett, amely igazán impozáns látvány.

3D-s
A gyermek-istentiszteleten mutatták be Nagyváradi Krisztián alkotását, ahol Somogyvári Flóra lelkésznőnek köszönhetően Luther Márton életébe is betekinthettek a gyerekek Fotó: Varga Henrietta

Az alkotási folyamat hosszú és izgalmas kihívás volt. Januárban kezdtem a tervezést, és több hónapon át tartó munka következett. A 3D-nyomtatás nem csak technikai, de kreatív kihívást is jelent, amihez türelem és aprólékos odafigyelés szükséges. Maga a templom több mint 720 óra nyomtatási munkát igényelt, és a tervezés sem volt egyszerű. Egyes részek elkészítése hosszú órákba, esetenként több napba telt. A templom fő részei külön-külön készültek el, míg végül összeállítottam az egészet: körfalak, boltívek, katedrális ablakok és a csodálatos kupola, ami a templom koronája lett. 

Az egész makett Playmobil kompatibilis, így tökéletes arányban illeszkedik a gyerekek figuráihoz, ami különösen nagy élményt ad nekik, hiszen ezt a történelmi templomot az ő méreteikhez igazítva láthatják. 

Az anyagválasztásban is próbáltam környezetbarát megoldást találni, ezért PLA-t használtam, ami biológiailag lebomló anyagból, kukoricakeményítőből készült, így nemcsak esztétikailag, de fenntarthatósági szempontból is megfelelő. Remélem, hogy a makettem a gyülekezet és a látogatók számára egyaránt örömet okoz. Ha ez az alkotás akár egy gyermeket is közelebb visz az evangélikus hithez, már megérte minden befektetett energia és figyelem 

- zárta a beszélgetést.

3D-s
Nagyváradi Gellért is büszke édesapja makettjére Fotó: Varga Henrietta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában