Hagyományok

2024.09.07. 18:27

Tíz éve indult el a Szigetközi Szatyor – Vasárnap Ásványrárón találkozhatunk kedvenc kézműveseinkkel

Őszintén akkor még kisebb terveim voltak, de az évek során igyekeztem egyre izgalmasabb és persze nagyobb célokat kitűzni, látva a munkánk eredményét – válaszolta érdeklődésünkre Balogh Zoltán arra a kérdésre, hogy gondolta tíz éve, hogy ilyen sikere lesz a Szigetközi Szatyor vásároknak. Az ötletgazdával beszélgettünk és megtudtuk, legközelebb Ásványrárón vasárnap szerezhetjük be kedvenc termelőinktől kedvenc portékáinkat.

Mészely Réka

A régióban több helyen is bemutatkozott a Szigetközi Szatyor (a felvétel Kisbodakon készült), melynek újabb állomása vasárnap Ásványráró

Fotó: Kerekes István

Mosonmagyaróvár adott otthont elsőként a Balogh Zoltán által megálmodott Szigetközi Szatyor vásárnak, melyhez évről-évre egyre több őstermelő és kézműves csatlakozott. Éppen tizedik esztendeje, hogy Rajkától Győrig találkozhatunk a közösség által szervezett vásárokkal. 

A jubileumi évben összegzésre kértük az ötletgazdát.

– Vasárnap visszatértek Ásványráróra. Nem véletlen ez a helyszín...

– A Szigetközi Szatyor idén 10 éve indult útjára, és szerettük volna ezt a jubileumot emlékezetessé tenni. Két ikonikus pontja volt az a szatyor eddigi pályafutásának. A kezdetek kezdete a mosonmagyaróvári Magyar utcán, melyre a szezonnyitó vásárunkra emlékezve hoztunk létre egy remek vasárnapot idén tavasszal. És a nagyvásárok szervezésének kezdete, melyek Ásványráróhoz kötődnek. Az első Szigetközben megtartott vásársorozatunk anno rendkívül népszerű volt ezen a helyszínen, és innen indultunk meghódítani további településeket is a régióban.

– A szatyoroknak van egy megszokott hangulata. Készültök még valami plusszal ezen a hét végén?

– A megszokott Szigetközi Szatyor hangulaton kívül, reményeink szerint nagy találkozásokra, mint az tavasszal a Magyar utcán is megtörtént. Szeretnénk visszahozni egy napra azokat a remek vasárnapokat, azokat az együtt töltött pillanatokat, barátok, ismerősök, családtagok mosolygós arcát egy remek vásári forgatagban.

A legfontosabb kiemelendő még az azóta már sokak által megismert Major étterem extra vásári ételkínálata. Hisz innen az udvarukból indult a régió minőségi portékáinak terjesztése, és ők is a minőségi és különleges ételeikkel lettek egyre népszerűbbek az évek során. Természetesen igyekeztek a helyi civileket is bevonni, kézműves foglalkozásokkal, népdal csokorral, néptánc bemutatóval várunk mindenkit közreműködésükkel. 

– Hány kézműves és őstermelő hozza e portékáit ezúttal?

– A partnereink is nagyon készülnek erre a kivételes alkalomra. Bár nem mindenki tud részt venni vásársorozatunk minden állomáshelyén, most rendkívüli a lelkesedés, bőven ötven feletti kiállítóra lehet majd számolni az eseményen.

– Tíz éve gondoltad, hogy ekkora sikere lesz a vásároknak?

– Őszintén akkor még kisebb terveim voltak, de az évek során igyekeztem egyre izgalmasabb és persze nagyobb célokat kitűzni, látva a munkánk eredményét. Ehhez persze szervesen hozzátartozik a többi közreműködő és már többször említett támogató helyi önkormányzatok hozzáállása is, melynek Ásványráró is az egyik ékes példája.

– Még idén hol lehet veletek találkozni?

– A szeptember hónap vége a rotakapa őrületé lesz Lébényben, de Győrben és Dunaszegen is megjelenünk még idén biztosan. A tervek szerint idén csak novemberben zárjuk a szezont egy meglepetés helyszínen, ezért is ajánlom mindenkinek, kövesse a Facebook oldalunkon megjelenő friss információkat, és töltse meg a szatyrát a régió minőségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában