Az utolsó közgyűlés

3 órája

Rendes közgyűlés rendkívüli tüntetéssel Győrben - Cikkünk frissül + fotók

Kedden tartotta az utolsó rendes ülését a győri képviselő testület. A kiküldött meghívóban 31 napirendi pont, köztük az első féléves költségvetési beszámoló elfogadása, településrendezési eszközök módosítása, támogatások nyújtása, személyi kérdések és egy győri textilipari emlékmű felállítása szerepel.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

Zsúfolásig telt a városháza

Jóval a meghirdetett kezdési időpont előtt zsúfolásig megtelt a városháza díszterme, még a karzaton is csüngtek az emberek. Ekkora érdeklődést nem is tudni, mikor váltott ki egy közgyűlés, melynek elején dr. Dézsi Csaba András és Szeles Szabolcs alpolgármester köszöntötte a nyári olimpián és a paralimpián sikeresen szereplő győri sportolókat, edzőket, felkészítőket.

A polgármester köszöntötte Balogh József és Borkai Zsolt volt polgármestereket, akik megtisztelték a közgyűlést jelenlétükkel. Az ülés elején jelentették be, hogy néhány pontot levettek, néhányat felvettek a napirendi pontok közé. A módosított napirendi pontokat a képviselők két tartózkodással elfogadták.

Frakcióiroda létrehozására tettek javaslatot

Második napirendi pontként tárgyalták a képviselők a város önkormányzata és polgármesteri hivatala szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amelyhez az ülés előtt módosítást nyújtottak be képviselők. Ebben a napirendi pontban egy frakcióiroda létrehozására is tettek javaslatot, amely a polgármesteri hivatal épületében működne.

Pollreisz Balázs felvetette, hogy a napirendi pont a következő testület működését befolyásolja és kéri, hogy ne szavazzák meg. Szavait láthatóan a tüntető közönségnek szánta, amellyel hosszas tapsot kapott. Balla Jenő az aljegyző asszonyt kérte, mondja el neki a szervezeti és működési szabályzatot. Mint mondta, a közgyűlés többségének kell elfogadni az SZMSZ-t. Felhívta a figyelmet arra, hogy a KÖZÖS munkát kell elkezdeni október 1-től, a város érdekében. Bárány István szerint az előterjesztés origója a választás, amelyen új polgármestert választottak. Idézte azt a jogszabályt, hogy az újonnan alakuló közgyűlés megalkotja vagy felülvizsgálja a szabályzatokat. Véleménye szerint azoknak kellene megalkotni, akik majd dolgoznak vele, az új közgyűlésnek. Azt mondta: "itt arról van szó, hogy a legyőzőmnek nehezítsem a munkáját".

A következő közgyűlés megváltoztathatja a szabályzatot

A közgyűlésen résztvevők hangos bekiabálásokkal, tapsokkal fejezik ki nemtetszésüket az elhangzottakkal kapcsolatban.

A polgármester megerősítette: igaza van Bárány képviselőnek, a következő közgyűlésnek lehetősége lesz a szabályzat módosítására. A polgármester elmondta azt is, hogy visszaadta a közgyűlésnek azokat a jogokat, amelyek a demokrácia szerint járnak. Véleménye szerint az emberek hangos nemtetszése a következő polgármestert minősíti.

Glázer Tímea megjegyezte, ilyen még nem volt, hogy 3,5 polgármester vesz részt az ülésen. Mint mondta, az új polgármesternek nem lesz lehetősége a saját akaratát átvinni a testületben, mert a Fidesznek lesz többsége. Megerősítette azt, hogy a leendő polgármester azért hívta tüntetni az embereket, mert fél, hogy a saját akaratát nem tudja majd ráerőltetni az új testületre.

Borsi Róbert elmondta, hogy az interneten szervezett tüntetés résztvevői próbálják ellehetetleníteni a közgyűlést. Szerinte félrevezették az embereket. Leszögezte, a következő 4,5 évben ügyek mentén politizálnak. Vannak olyan polgármesteri jogkörök, amiket a törvény deklarál, vannak azonban olyanok, amelyek folyamatosan kerültek el a közgyűléstől és most visszakerülnek. Pintér Bence a város átláthatóságát tette céljává, amit a bizottságok és a közgyűlés segítségével megtehet. Munkáját nem kívánják akadályozni.

A közönség is megpróbál beleszólni a szavazásba

Hajtó Péter dr. Bakonyi Bernadett aljegyző asszonyt kérdezte, amire válaszul elmondta, hogy Győr-Projekthez utalt programokat a következő évtől más szervezethez utalja.

Pollreisz Balázs úgy támadta az előterjesztést, mintha a következő közgyűlésben az ő munkáját akadályozná a változtatás. Mivel nem választották meg, ezért ez az utolsó közgyűlése, így elég ingerült hangon szidta a jelenlegi polgármestert. A hallgatóság hangos bekiabálással jutalmazta, amihez maga a képviselő is csatlakozott.

Borsi Róbert megerősítette, hogy az előterjesztés az átláthatóságot szolgálja, mivel a testületek tárgyalhatják az ügyeket.

Glázer Tímea a tüntetők segítségét kéri, tegyék fel a mellébeszél táblát, mert erre van szüksége mondanivalójához. Valahogy előkerül a győri színház felújításának ügye, bár nem érthető miért, hiszen nem volt szó konkrét ügyekről.

Dr. Dézsi Csaba szavazásra tette a napirendi pontokat. A szavazás ideje alatt a közönség ne szavazz bekiabálással próbálta meg befolyásolni a képviselőket. A közönség jól elszórakoztatja magát a beszólásokkal, de a szavazás rendben folyik. A polgármester tartózkodik a szavazáskor.

Vita a napirendi pontok körül, vége a tüntetésnek?

A napirendi pontot a képviselők többségének szavazatával elfogadták.

A következő napirendi pont tárgyalása előtt kezd kiürülni a terem, Pollreisz Balázs próbálja maradásra bírni az embereket. A képviselő kiegészítést tevő aljegyző asszonyt támadta az előterjesztés jogiságát vitatva. Javasolja, hogy a napirendi pontot vegyék le, mert törvényességi óvást emel az alaki kifogások miatt. Bárány István is megerősíti, hogy nem felel meg a törvényességi feltételeknek, vonják vissza. Balla Jenő azt mondja, lehet vitatkozni a pontosításán, de a következő testületben kétharmados többsége lesz a Fidesznek, így most is megszavazhatják, kár rajta vitatkozni.
Az előterjesztést a képviselők többsége megszavazta, a polgármester tartózkodott.

Kezdődik a településrendezési eszközök módosításáról szóló javaslatok tárgyalása, ismét szállingóznak el a hallgatók, úgy tűnik, a közgyűlés további munkája nem érdekli őket.

A képviselők a Győr-Szol Zrt-nek adnak támogatást. A szakszervezet béremelésért fordult a város vezetéséhez, habár nem a városháza a munkáltató, de 180 millió forint plusz pénzzel járulnak hozzá az előterjesztés szerint.

Hajtó Péter konkrét adatokkal elemzi a cég munkáját, jelezve, hogy nagyon sok a feladat kiszervezése. Prédl Antal vezérigazgató beszámol arról, hogy közbeszerzéssel gépeket szereznek be. A városüzemeltetés mindig alulfinanszírozott, ezért fordulnak mindig a fenntartóhoz segítségért. Mióta a céget vezeti, az általuk elvégzett munka aránya nőtt a külső vállalkozók bevonásával szemben.

Úgy tűnik vége a tüntetésnek, szedik össze a teremben a felmutatott táblákat. Lehet, hogy azért gyűjtik ilyen gondosan össze, mert Pintér Bence október 1-e után polgármesterként is tüntetni hívja majd az embereket a közgyűlésre?

Nem újítják fel a II. János Pál teret

Az Útkezelő Szervezet a II. János Pál tér felújításához 300 millió forintot kapott, de az elkészült tervek alapján látható, hogy az összeg nem elég, így nem tudják megcsinálni. 

Helyette 250 millió forintból felújítanák a Vasutas utcai járdát és az Újlak utcai kerékpárutat, felújítják a Bem tér járdahálózatot, a Góré-dűlő és Rabkert területén stabilizálják a murvázott utakat, Kiegyenlítik a Szkíta és Seres Rezső utcák felületi egyenetlenségét, közvilágítást létesítenek, megszüntetik a Szigethy Attila út - Ifjúsági körút csomópontban a nyomvályú okozta süllyedést, valamint útfenntartási munkákat végeznek a Marcalváros I-II., Adyváros, Nádorváros, Szabadhegy, Kismegyer és a Belváros területén.

 A maradék 50 millió visszakerül az önkormányzathoz.

A közgyűlés alapítványok támogatásáról is döntött. 30 millió forintot kapott az Orthopédiáért Alapítvány, 30 milliót a Küzdelem a Szélütés Ellen Alapítvány, 30 milliót a Szívkatéterezés Győr Alapítvány, 12 milliót a Győr Állatvédelmi Alapítvány.

A Győri Értéktár Bizottság új tagjának Józsa Tamást, a Győri Műszaki Szakképzéi Centrum Hild József Építőipari Szakgimnázium igazgatóját választották.

A képviselők elé került a Győri textilipari emlékmű felállításának javaslata. Pollreisz Balázs és Glázer Tímea nem értett egyet azzal, hogy a közgyűlés most tárgyalja ennek ügyét. Az előterjesztés 41 millió forintot irányzott elő a Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész által megálmodott alkotás megvalósítására. Az emlékmű tervezett helyszíne a Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskola volt épületéhez közeli Móricz Zsigmond rakparton található zöld terület.

Élőkép

Előzetes

A sok napirendi pont alapján feltételezhető, hogy hosszú ülésre kell számítani, de még az is meghosszabbíthatja a közgyűlést, hogy Pintét Bence, aki a TSZV - LMP – Zöldek - Momentum színeiben indult a június 9-i polgármester választáson és szoros versenyben nyerte el a lehetőséget, hogy október 1-től Győr polgármestere lehessen, a múlt heti rendkívüli közgyűlés után ismét tüntetést szervezett a városházára.

Az előterjesztéseket ide kattintva olvashatják el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában