Elsőfokú ítélet közel 10 év után

2024.09.02. 11:23

Questor-ügy: 13 év fegyházbüntetésre ítélték Tarsoly Csabát, a győri ETO Park egykori tulajdonosát

13 év fegyházbüntetésre ítélte Tarsoly Csabát, a győri ETO Park egykori tulajdonosát a Questor-ügyben a Fővárosi Törvényszék bírája a hétfőn reggeli meghirdetett ítéletben. Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a Fővárosi Főügyészség, öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rótt a 11 vádlott terhére. A brókerbotrány 2015-ben robbant ki, a vádirat szerint 150 milliárdnyi fiktív kötvény kibocsátásával okoztak hatalmas károkat.

Gyurina Zsolt

Forrás: Schutterstock

Fotó: FotoDax

 A Fővárosi Főügyészség Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolta. A vádirat szerinti elkövetési érték összesen mintegy 77 milliárd forint. A vádirat 5 vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. Dr. Steiner Gábor bíró Tarsoly Csabát bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, valamint csalás bűntettében bűnösnek találta, amiért 13 év fegyházbüntetésre ítélte és elrendelte  őrizetbe vételét, akárcsak a 16 év szabadságvesztésre ítélt harmadrendű vádlottnak. 

Tarsoly Csaba feleségét, az ügy másodrendű vádlottját és a negyedrendű vádlottat is mentesítette a vádak alól a bíró.

A hvg.hu beszámolója szerint Tarsoly Csabát véglegesen eltiltották a cégvezetéstől, tíz évre a közügyektől is. Egyúttal elrendelte a bíróság Tarsoly és a harmadrendű vádlott Mayer Zsolt őrizetbevételét. Őt sikkasztás, több rendbeli társtettesként bűnszervezetben elkövetett csalás, felbujtóként és bűnsegédként elkövetett csalás bűntette miatt 16 év szabadságvesztésre ítélték, véglegesen eltiltották a gazdasági társaság vezetésétől és tíz évre a közügyektől is. Feltételes szabadságra nem bocsátható az ítélet szerint.
Az ötödrendű vádlottat számvitel rendjének megsértése bűntettében találták bűnösnek. Ezért két év szabadságvesztésre ítélték, amit börtönben kell letöltenie. Ezen felül 5 évre eltiltották a foglalkozásától is. 
A hetedrendű vádlott bűnsegédként bűnszervezetben részben folytatólagosan elkövetett csalásért 5 év 6 hónapot 8 év foglalkozástól és 7 év közügyektől eltiltást. Fegyházba kell vonulnia és feltételes nem bocsátható szabadlábra.

A további vádlottak közül a nyolcadrendű számvitel rendjének megsértése miatt kapott két évet, a kilencedik rendű csalásért és sikkasztásért 5 évet, a tized rendű ugyanezért hat évet, a tizenegyed rendű csalásért hatot.

A büntetőeljárás során eddig felmerült összesen 247.442.093 forint bűnügyi költséget a bűnösnek kimondott vádlottak különböző mértékben kötelesek az állam javára megfizetni - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A büntetőügyben a Quaestor-cégcsoport vezetője és munkatársai vádlottként, míg a nagyszámú károsult sértettként várta a bíróság ítéletét. 

Az ügy 1548 oldal terjedelmű – azóta többször módosított és kiegészített – vádirata 2016. február 5-én érkezett a bíróságra. A nyomozati iratok meghaladták a 132 ezer oldalt, míg a mellékletek között 104 db CD-t és 5 TB kapacitású winchestert csatoltak be. 

A tárgyalássorozat 2016 júliusában kezdődött. A Fővárosi Törvényszék összesen 359 tárgyalási napot tartott, ezekből 193 napon tanúk kihallgatására, 73 napon pedig szakértők meghallgatására került sor. A nyomozás során összesen – kiegészítéseikkel együtt – 21 informatikai szakértői vélemény (közel 5 GB terjedelmű melléklettel), továbbá egyesített könyv-, pénz- és tőkepiaci, valamint informatikai szakvélemény – két kiegészítéssel, 4 GB melléklettel – összesen 861 oldal terjedelemben, továbbá 5 igazságügyi orvosszakértői vélemény került előterjesztésre. 

Az ügy bonyolultságát jól érzékelteti, hogy az eljárás bírósági szakaszában 2018 júniusában egy újabb 40 oldalas vádirat benyújtására került sor, amelyet a vádiratokban írt cselekmények szoros kapcsolódása okán a bíróság az alapügyhöz egyesített. Ekkor az ügybe további 2064 oldal terjedelmű újabb nyomozati anyag csatolódott. Mindezen túl az ügyészség 2018 júliusában újabb 25 oldalas vádmódosítást, majd 2019 márciusában 10 oldalas vádkiterjesztést nyújtott be. 

A bizonyítási eljárás végeztével – az ügyben beszerzett egyesített könyv-, pénz- és tőkepiaci, valamint informatikai szakvélemény megállapításaira tekintettel – 2024 februárjában a vádhatóság 859 oldalas vádmódosításában pontosította az addigi vádakat. Az ügy sokdimenziós voltát és nehézségét igen jól érzékelteti az a tény is, hogy az eljárás bírósági szakaszában 17 új szakértő kirendelése vált szükségessé. A kirendelt szakértők közül 6 szakértő kizárásáról és 2 további szakértő felmentéséről kellett döntenie a bíróságnak - foglalta össze a Fővárosi Törvényszék.

Egy éve egy másik ügyben a Questor-ügy érintettjét kétmilliárd forintos hűtlen kezelés, pénzmosás és más bűncselekmények miatt találták bűnösnek és első fokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Tarsoly felesége egyéves büntetést kapott. Abban az ügyben az ügyészség vádirata szerint Tarsoly Csaba 2004 tavasza előtt megállapodott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjével egy kölcsönösen előnyös, ám jogellenes, korrupciónak minősülő gazdasági tevékenységben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában