Pályafelújítás

1 órája

Pótlóbuszok járnak Győr és Veszprém között

A Győr-Veszprém vonalon a nyár elején kezdődött, eredetileg október 6-ig tartó pályafelújítás miatt változott a közlekedési rend, Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek. A völgyhidak felújításánál a munkák egyes fázisait hátráltatta a nyári tartós hőség, valamint a második hídszerkezet beemelésekor az esős, szeles időjárás. Ennek következtében – az eredetileg október 6-ig tervezett vágányzár – mintegy három nappal hosszabb ideig tart.

Kisalföld.hu

Forrás: Mávinform

 Október 10-én hajnalig a szakemberek befejezik a hidak környezetében a vágányépítést és a kapcsolódó utómunkákat – közölte a MÁVINFORM.

Mivel október 7-től 9-ig Győrszabadhegynél is pályakarbantartást végeznek, ezért a Győr-Veszprém vonal teljes szakaszán buszok helyettesítik a vonatokat. Néhány hajnali vonat helyett 10-én is buszok szállítják az utasokat. Ezzel egy időben a Győr—Celldömölk vonal Győr és Győrszabadhegy közötti szakaszán is pótlóbuszok járnak majd.

Győr-Veszprém vonal
A Győr-Veszprém vonalon október 6-ig pályafelújítás miatt változott a közlekedési rend, a vonatok menetrendjéhez igazodva Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek. A vágányzári munkálatok meghosszabbítása miatt október 7-től 10-én kora reggelig a teljes vonalon, Győr és Veszprém között közlekednek pótlóbuszok.

Pótlóbuszok közlekedési rendje:
A közút vonalvezetése miatt többféle útvonalon biztosítjuk az eljutást a pótlóbuszokkal az egyes településekre:

Győr és Veszprém között gyorsjáratú pótlóbuszok közlekednek, amelyek nem érintik Győr-Gyárváros, Tarjánpuszta, Győrasszonyfa, és Veszprémvarsány állomásokat, megállóhelyeket. Ezeket a Győr—Bakonyszentlászló viszonylatban közlekedő pótlóbuszok érintik, amelyek Győrből korábban indulnak, oda pedig később érkeznek, így Bakonyszentlászló állomáson biztosítható a csatlakozás Veszprém irányába, illetve irányából.
A közúthálózat vonalvezetése miatt Vinye megállóhelyet a Győr és Veszprém közötti gyorsjáratú pótlóbuszok szintén nem érintik.  Vinye és Bakonyszentlászló között külön pótlójáratok közlekednek, melyekhez bakonyszentlászlói átszállással biztosítják a csatlakozást Győr és Veszprém felé.
Október 10-én kora reggelig még pótlóbuszok közlekednek a (39549, 39569 és 39519-es számú) vonatok.
A többféle útonalú buszok a következő állomásoknál, Volánbusz megállóknál állnak meg, helyenként a vasútállomásoktól jóval távolabb:

Győr vasútállomásnál: helyközi autóbusz-állomás
Győr-Gyárváros buszmegálló
Győrszabadhegy, Szabadhegy vá. buszmegálló
Nyúl, vendéglő buszmegálló
Pannonhalma, Takarékszövetkezet buszmegálló (a vasútállomástól 1,3 kilométerre)
Tarjánpuszta, Kossuth utca buszmegálló (a vasútállomástól 400 méterre)
Győrasszonyfa, Kossuth út buszmegálló (a vasúti megállótól 500 méterre)
Veszprémvarsány vasútállomás
Bakonygyirót, autóbusz-váróterem megállóhely (a vasúti megállótól 600 méterre)
Bakonyszentlászló vasútállomás
Vinye, vasúti megállóhely
Porva-Csesznek: Csesznek, Suttony buszmegálló (a vasútállomástól 4,8 kilométerre)
Zirc vasútállomás
Eplény, Újtelep buszmegálló (a vasútállomástól 1,6 kilométerre)
Veszprém vasútállomás

A vasúttársaság a pótlóbuszok férőhelykapacitását az utazási igényekhez igazította, figyelembe véve a várható turisztikai forgalmat is. A kirándulóknak ajánlják a Bakony24 napijegyet, amellyel Győr felől javasolják a megközelítést.

Az október 10-ig tartó munkálatokról
A pályafelújítás során kicserélik a Gyökeres-árok és a Répás-árok felett átívelő, egyenként 21 méter támaszközű, 128 éves, felsőpályás, rácsos tartós acélszerkezetű völgyhidat. A hidak 85 éve nagyobb, illetve 2 éve kisebb felújításon estek át, azonban cseréjük mára már halaszthatatlanná vált.  Az új hidak az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével készültek, a régi hidakkal pontosan megegyezők lesznek. A hídcserék mellett megújulnak a hídfők, illetve közel 300 méteren a pályát is teljesen felújítják, a talpfák egy részét betonaljra cserélik, majd 2,5 kilométeren vágányszabályozást is végeznek. A munkálatok eredményeként javul a vasúti közlekedés kiszámíthatósága, pontosabbak lehetnek a vonatok, ugyanis várhatóan 400 méteren szűnik majd meg az eddigi sebességkorlátozás. A vágányzár alatt gyérítik a növényzetet, kivágják a vasúti közlekedésre veszélyes fákat is, illetve több átjáró karbantartását, felújítását is elvégzik.

A völgyhidak felújításánál a munkák egyes fázisait hátráltatta a nyári tartós hőség, valamint a második hídszerkezet beemelésekor az esős, szeles időjárás. Ennek következtében – az eredetileg október 6-ig tervezett vágányzár – mintegy három nappal hosszabb ideig tart. Október 10-én hajnalig a szakemberek befejezik a hidak környezetében a vágányépítést és a kapcsolódó utómunkákat.

Győr-Celldömölk vonal
A Győr—Celldömölk vonalon szeptember 23-tól október 6-ig Győrszabadhegy és Pápa között, majd október 7-9-ig Győrszabadhegynél végeznek karbantartást. Emiatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek: Győr és Pápa között pótlóbuszok járnak október 6-ig, október 7-9-ig pedig Győr és Győrszabadhegy állomások között közlekednek pótlóbuszok.

Vonatközlekedés október 6-ig
A vonatok Pápa és Celldömölk között a megszokott menetrend szerint közlekednek, ehhez csatlakoznak a pótlóbuszok. Pápáról az esti utolsó vonat később, 0:24-kor indul Celldömölkre (9258), Celldömölkről az első két hajnali vonat korábban, 3:35-kor és 4:23-kor indul Pápára (9219, 9229).

Az eredeti menetrendhez képest akár 20-50 perccel hosszabb eljutási idővel kell számolni.

Pótlóbuszok közlekedési rendje:
A lezárt szakaszon két eltérő megállási rend szerint indulnak pótlójáratok. A közvetlen gyorsjáratok Győr és Pápa között csak Győrszabadhegyen állnak meg. A Győr és Pápa közötti településeket kiszolgáló pótlóbuszok menetideje hosszabb, a Győrből a megszokott vonatindulásokhoz képest 47-51 perccel korábban induló pótlóbuszok csatlakoznak Pápán az eredeti vonathoz, illetve a Győrből a megszokott vonatinduláshoz képest 9-13 perccel később induló pótlóbuszokkal Pápán az egy órával későbbi vonatra lehet átszállni. Minden Celldömölkről érkező vonathoz Pápán csatlakozik mindkét útvonalon közlekedő pótlóbusz, de a vonatokénál hosszabb menetidejük miatt később érkeznek meg Győrbe.

A pótlóbuszok az alábbi Volánbusz megállókban állnak meg:

Győr: helyközi buszállomás
Győr-Gyárváros: Győr, Gyárváros (a vasútállomástól 750 méterre)
Győrszabadhegy: Győr, Nádorvárosi köztemető
Ménfőcsanak felső: Győr (Ménfőcsanak), Királyszék út
Gyömöre-Tét: Gyömöre-Tét vasúti megállóhely
Szerecseny: Szerecseny, autóbusz-forduló (a vasútállomástól 880 méterre)
Gecse-Gyarmat: Gecse-Gyarmat vasútállomás. bejárati út
Vaszar: Vaszar, Vasút út (a vasútállomástól 1100 méterre)
Pápa: a vasútállomás előtt
A karbantartásról:
A Győrszabadhegy-Pápa szakaszon a lezárás ideje alatt kerethíd beépítést, hídkarbantartást, vágányszabályozást és ágyazatpótlást végeznek. A vonalszakaszon lévő vasúti átjárókat a vágányzár ideje alatt egyszer éjszaka 3-4 óra időtartamra lezárják a vasúti munkagép elhaladása miatt. Gyömörén a Petőfi utcai vasúti átjáróban október 2-án és 3-án napközben is félpályás lezárást vezetnek be. A vasútvonal mentén a vasúti munkagépek haladása és a munkálatok miatt helyenként a településeken is nagyobb zajhatásra kell számítani, emiatt a lakosság türelmét és megértését kérjük.

Közlekedési rend október 7-9-ig
A Győr—Celldömölk vonalon október 7-től 9-ig Győrszabadhegy elágazás—Győrszabadhegy állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vonatok helyett Győr és Győrszabadhegy között pótlóbuszok szállítják az utasokat valamennyi vonat helyett, módosított menetrend szerint.

A buszok Győrből, a helyközi buszállomásról korábban indulnak, oda később érkeznek, és Győr-Gyárváros megállóhelyet nem érintik. Azt a megállóhelyet külön pótlóbuszok szolgálják ki hosszabb menetidővel.

A Helikon InterRégiók és a személyvonatok Győrszabadhegy, Celldömölk, Balatonszentgyörgy, Kaposvár és Pécs között a megszokott menetrend szerint közlekednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában