A szikvíz reneszánsza

2024.09.01. 06:55

Otthon szisszen a szódásüveg - Az 50 forintos betétdíj bevezetése óta nőtt a régi klasszikus és az azt gyártó készülékek forgalma

Az italospalackok visszaváltásának nehézségei miatt emelkedett a tölthető vagy otthon készíthető italok népszerűsége nyáron. Ezt már most tapasztalják a szóda- és szifongyártók. Úgy tűnik, visszatérhetünk a régi szép időkhöz, amikor a málnaszörphöz a konyhában dúsítottuk a szódát.

Barki Andrea

A győrszentiváni Kálmán László a hagyományos, édesapjától átvett technológiával készíti a szódát. Ő bízik a szikvíz reneszánszában. Fotó: Molcsányi Máté

Az elmúlt napokban Magyarországon naponta 6 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza a vásárlók

– adta hírül a Mohu. Július 1-je óta a fogyasztók minden 1 deciliter és 3 liter űrtartalom közötti fém-, üveg- és műanyag doboz vagy palack után 50 forint betétdíjat fizetnek a termék megvásárlásakor, amit csak akkor kapnak vissza, ha a csomagolást sértetlen állapotban „visszaadják”. Sokan azonban nem tudják visszaváltani az üvegeket, ezért más alternatíva után néznek. Nem kell messzire mennünk az ötletért. Ma már hungarikum a Győrből közel 200 éve hódító útra indult szikvíz.

A győri feltaláló, Jedlik Ányos két évszázados találmánya, a szikvíz újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

Régi hagyományok, farekeszes üvegek 

Győrszentivánon már 1983 óta készül szóda. – Édesapám 1983-ban kezdte a szódakészítést mint egyéni vállalkozó, majd nyugdíjazása után, három éve vettem át a tevékenységét a Cserók Szikvíz Kft.-ben – kezdte Kálmán László tulajdonos. – A régi hagyományos, farekeszes, üveges szódával indultunk, ma már műanyag palackba töltjük. Az elmúlt évben új csomagolást kapott az üveg, tetőtől talpig zsugorfóliába öltöztettük. Nagyon tetszik az embereknek, mert ha szállítás közben megsérül, újrafóliázzuk. A szódát Győr 30 kilométeres körzetében főleg kisebb boltokba szállítjuk, ahol ki lehet cserélni az üvegeket. Az 50 forintos pluszköltség bevezetése óta rengetegen érdeklődnek a termékünk iránt. Azt mondják az emberek, nehéz működő visszaváltó automatát találni, de nem is akarnak sorban állni, inkább vásárolnak komplett rekeszt, amit visszahoznak és újratöltetnek. A flakon 750 forint, a másfél literes palack töltése vagy cseréje pedig 165 forintba kerül. Míg a palackozott ásványvizek 2 vagy 3,5 gramm/liter szén-dioxidot tartalmaznak, a mi szikvizünk 7,2 gramm/litert. Nem utolsósorban az általunk készített szóda finom győri vízből készül – elemezte a helyzetet Kálmán László. 

A sokféle műszaki terméket forgalmazó MediaMarkt érdeklődésünkre arról számolt be, hogy üzleteiben háromfé­­le szódagépet forgalmaznak. SodaStream, SodaCo és Laica közül választhatunk; a szóda elkészítésének mechanizmusa ugyanaz, mindegyik termék patronnal működik, amit cserélni lehet. A szódagépek forgalma a tavalyi évhez képest közel 60 százalékkal növekedett, míg darabszámot tekintve 45 százalékos fejlődést értek el. 

A szódagépekkel otthon készíthetünk innivalót 

A győri családi vállalkozás, az Aspico Kft. termékei közül az egyik legnépszerűbb a saját gyártású SodaCo szóda- gépük, amelyhez cserepatront, szénsavasító flakont és szörpöt is kínálnak. 

– Amikor a visszaváltási törvény megszületett, az üzletek és a gyártók elkezdtek felkészülni a váltásra, így mi is. Felkészültünk a forgalom növekedésére, joggal: sokan próbálnak alternatív megoldást keresni a flakonos italok kiváltására. Sokkal több szódagépet vesznek az emberek, miközben a szörpökre is nagyobb az igény. A szódagépnél mindig a felhasználó adja hozzá a szén-dioxidot, így mindenki maga állítja be annak erősségét. A szódagép patronjában 425 gramm gáz van, így 60–80 liter szódát lehet belőle gyártani. Előnye, hogy nem kell gyűjteni a flakonokat, csak a patront kell cserélni – tudtuk meg Szabó-Csécs Orsolya értékesítési vezetőtől. 

Olcsóbb és zöldebb, mint az ásványvíz 

A szódagépet 20–30 ezer forint között lehet megvásárolni, a szódapatron pedig 3290 forint. Ha 60 üvegbe elég, akkor 55 forint egy liter szóda, de ha 80 liter jön ki belőle, akkor csak 41 forintba kerül. Már tavaly is 10–15 forinttal olcsóbb volt literje a géppel otthon készített szódának, mint az átlag szénsavas ásványvíznek. Ám azóta még 50 forinttal meg is emelkedett utóbbi ára, ha nem tudjuk vagy nem akarjuk visszaváltani a flakont. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában