Védekezés

2 órája

Milliárdos károkat okoznak a vadak Győr-Moson-Sopronban

A vadászoknak és gazdálkodóknak együtt kell működniük a vadkár elleni védekezésben. Százszázalékos védelem persze nincs. Még Ivánban sincs, ahol pedig példásan dolgoznak a közös célokért.

Cs. Kovács Attila

A védekezés ellenére vadkár mindig van, Heiner Ernő a kukoricásban mutatta meg a nyomokat.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Az agroinform.hu mezőgazdasági portál felmérése szerint a hazai gazdálkodók 86 százalékának okozott kisebb-nagyobb gondot a vadkár. 2022-ben 3,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a címen a vadászatra jogosultak, de az Agrárkamara becslése szerint a teljes kár 21 milliárd forint is lehetett. Az agroinform.hu elemzése kimutatta, hogy a legnagyobb károkat a kukoricában észlelték a termelők, aztán a napraforgó és az őszi gabona következik. Legtöbben tíz százalékot meghaladó terméskiesésről panaszkodtak. Győr-Moson-Sopronban 2022-ben 150 millió forint volt a mezőgazdasági vadkár kifizetés, olvasható a gödöllői egyetemen elkészített vadgazdálkodási statisztikában. 

Heiner Ernő vadászelnök (jobbra) és Ágh Ödön gazdálkodó egyetértenek abban, hogy a védelmi rendszer kiépítése közös feladatuk. 
Fotó: Cs. Kovács Attila

Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara vármegyei titkára érdeklődésünkre elmondta: ismeretei szerint vármegyénkben nincs jogerősen megítélt, de ki nem fizetett vadkár. 

 Térségünkben azt tapasztaljuk, hogy vadkár esetén a gazda és a vadgazdálkodó többnyire egyezséget köt. Azt is tudni kell azonban, hogy ha a termelők a védekezésben, megelőzésben nem működnek közre, csupán a kártérítést várják, az nem jogszerű, nincs jogalapja a kártérítésnek, ezért akadhatnak viták. Léteznek különböző védekezési módszerek, például vadriasztó szerek, időszakos kerítések, melyek megoldást nyújthatnak. Egyfajta feladat- és költségmegosztást kell lefektetni, és ezzel megelőzhetők a későbbi nézeteltérések

 – hangsúlyozta Orbán Henrik. Hozzátette: előfordul, hogy a felek bíróságra viszik ügyüket. – Olyan ügyről azonban, melyet jogi útra tereltek, jogerősen lezártak és a vadászati jogosult nem tett eleget kötelezettségének, nincs tudomásunk a vármegyénkben. Nem is lehet, hiszen a vadásztársaság elveszítené vadászati jogát. 

A vadászkamara titkára érdeklődésünkre megjegyezte: jelenleg a gímszarvas által okozott kár a legjelentősebb. 

Mivel a szarvas nagy távolságok megtételére képes és időként nagy, akár százas rudlikba áll össze, komoly károkat okozhat, ami nehezen védhető ki. A gímszarvassal és a vaddisznóval kapcsolatban is van állománycsökkentési előírás és terv. A társaságok fokozták a kilövéseket, a vaddisznóknál ez már érzékelhető, és az idei adatok szerint talán a gímszarvasnál is lesz előrelépés. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) igyekszik széles körű tájékoztatást adni a témában az érintett feleknek. Újdonság, hogy kísérleti jelleggel, többek között vármegyénkben is, a NAK új szolgáltatás indít: a kamarai tagok a falugazdászoknál kezdeményezhetnek mediátori szolgáltatást, ami a köztük és a vadászatra jogosultak között zajló egyeztetés közvetlen segítése a kamara által biztosított szakértő által. 

A szakemberek valamennyien hangsúlyozzák, hogy a vadkár megelőzésében nagyon fontos az együttműködés a vadászok és a gazdák között. Nagyon jó példát találni erre Ivánban. A helyi társaság és a földhasználók közösen igyekeznek óvni a vetéseket, hiszen mindannyiuknak ez az érdeke. Heiner Ernő, a társaság elnöke elmondta: tagjaik között van egy hivatalos kárszakértő, akinek véleményét a gazdák is elfogadják. 

Tudomásul kell venni, hogy egyedül nem tudnánk megvédeni a termést, szükségünk van a termelők hozzájárulására is. Az is biztos, hogy csak a fegyver nem elegendő

 – hangsúlyozta Heiner Ernő. – Munkamegosztással dolgozunk. A társaság költségén kiépítjük a napelemes, elektromos védelmi rendszert a kritikus földek köré. A gazdák ennek karbantartását, a hibák javítását vállalják. 

A véleménnyel egyetért Ágh Ödön iváni gazdálkodó, aki azt is hozzátette, hogy igyekeznek a vetésforgót is megfelelően alakítani, a vadásztársasággal egyeztetve, a védelem részleteit megbeszélve. „Azt ki merem jelenteni, ha a vadászok magunkra hagynának bennünket és nem segítenék a védekezést, megnézhetnénk magunkat. Egyedül ugyanis semmire nem mennénk. Ivánban korrekt az együttműködés, a kártérítés kérdéseiben sincs vita köztünk” – jegyezte meg a gazdálkodó. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában