Ünnep

2024.09.02. 10:48

Lupus atyát a jubileumi tanévnyitón búcsúztatták el a Piarista Gimnáziumban Mosonmagyaróváron - Fotók

Hatvanegy éve csatlakozott a piarista közösséghez, több mint négy évtizedig tanított matematikát és 22 évet szolgált a mosonmagyaróvári egyházi iskolában annak egykori iskolaigazgatója, Farkas István. Lupus atyát a jubileumi tanévnyitón búcsúztatták el.

Mészely Réka

"Lupus atya tátongó űrt hagy maga után"

Fotó: Mészely Réka

A hagyományokhoz híven a tanévet vasárnap a mosonmagyaróvári Piarista Gimnáziumban szentmisével nyitották meg, melyet az intézmény egykori igazgatója, Farkas István celebrált. Lupus atya mint elmondta 61 éve lépett be a piarista iskola kapuján, mely az életét meghatározta: "És boldog az életem" – tette hozzá a nemrég hetvenötödik életévét betöltő plébános, aki az utóbbi esztendőkben a dunaszigeti híveket (ők születésnapján búcsúztatták el az atyát) szolgálta.  

A tudomány ékesít, királyi koronát azonban az erény ád 

– idézte az atya a piarista rend alapítója, Kalazanci Szent József intelmét. 

Harminc éve újra egyházi iskola

– “A megnyesett fa újra kizöldül” – ez a régi jelmondat különösen aktuális a mostani évnyitónkon. A kommunista államosítás szülte kényszerszünet valóban úgy hatott iskolánkra, mint egy fa könyörtelen megnyesése, sőt akár derékba törése, ám az emberi szem előtt rejtve a gyökér élő maradt. Így jubileumot ünnepelhetünk, mert új hajtásként 30 évvel ezelőtt újra piarista Veni Sancte évnyitó szentmisén álltak itt a diákok, ekkor indulhatott újra Mosonmagyaróváron a piarista iskola. Fontos hangsúlyozni, hogy 30 évvel ezelőtt nem egy új iskola jött létre itt, hanem vármegyénk legrégibb, mostanra 285 éves múltra visszanéző iskolája kezdte meg a kizöldülést szunnyadó álmából – hangsúlyozta Nyerges-Zombó Katalin iskolaigazgató, aki a harmincéves jubileum alkalmából megemlékezett, illetve köszöntötte azokat, akik fáradságot nem ismerve tevékenykedtek, előkészületeket végeztek, szerveztek, tárgyalásokat folytattak 1994-ben a piaristák hazatérésén. 

Köszönet a segítőknek

– Így hálatelt szívvel emlékezünk az akkor még keresztény iskola igazgatónőjéről, dr. Thiesz Józsefné Angéla néniről, segítótársáról, Priegl Jánosné Kiss Mária, Mici néniről, aki éppen tegnap távozott az élők sorából. De hála Istennek, személyesen tudunk köszönetet mondani most dr. Horváth Antal ügyvéd úrnak, Farkas István Lupus atyának, Pályi Gábor atyának, aki újra megismertette a várossal a piaristák nevét, és aki számunkra, az akkori diákok számára egy személyben testesítette meg a piarista szerzetes személyét. Szintén szeretnék köszönetet mondani Németh László atyának a 30 évvel ezelőtti munkájáért. Őt külön szeretném köszönteni azért, mert szellemi frissessége és örökifjú mosolya hihetetlenné teszi ugyan a tényt, de mégis igaz, hogy a napokban ünnepelte László atya 80. születésnapját – szólt az intézményvezető, aki külön megosztotta gondolatait a jelenlegi és egykori kollégákkal, szülőkkel, első és kilencedik osztályosokkal. 

Megújulás éve

Kiemelte, örömteli, hogy nem csak az elsősök és a kilencedikesek között vannak új tanulóik, hanem az előző tanév zárása óta, a nyár folyamán minden eddiginél több, 16 új diák iratkozott be az iskolába. A közösség nem csak diákokkal, hanem tanárokkal is gazdagodik ebben a tanévben, köztük egy új piarista szerzetessel, Böszörményi Gézával, aki Nagykanizsáról érkezett Mosonmagyaróvárra, és aki ettől a tanévtől az óvári rendház és a tantestület tagja lesz földrajz-hittan szakos tanárként.

– Rendhagyó év kezdetén állunk: ebben a tanévben ugyanis reményeink szerint két új honfoglalás is történik, anélkül, hogy messzire mennénk. A további erősödéshez szükséges az is, hogy ennek az értékteremtő munkának méltó környezetet teremtsünk, a nyár folyamán két helyszínen párhuzamosan zajlott, sőt még most is zajlik az építkezés: az épülettömb egyik végében, az egykori levéltár helyén épül az új gimnáziumi épületünk, amely 8 nagy tanteremmel és kisebb tanulási terekkel várja majd januártól a gimnazistáinkat. Legalább ekkora öröm számunkra, hogy a nyár folyamán teljes körűen megújulhatott a Deák térre és a Fő utcára néző Főhercegi Palota emelete, amely az alsó tagozat számára ad otthont, és amelynek gyönyörűen megújult tereit az alsó tagozatosok szeptember második hetétől el is foglalhatnak. Az első hét minden bizonnyal fog némi kellemetlenséggel járni, de mi már látjuk azt az eredményt, ami miatt érdemes ezt türelemmel viselni. A szépülés folyamata ezzel nem áll meg, az őszi hónapok folyamán be fog fejeződni az épületkomplexum összes vizesblokkjának, tornatermi öltözőinek felújítása – sorolta még az iskolaigazgató, aki köszönetet mondott a páratlan összefogásért, melynek révén az utolsó napokban diákok, öregdiákok, tanárok és technikai dolgozók együtt tudtak dolgozni azért, hogy a diákokat méltó környezetben fogadják. Különösen a diákoknak szeretném megköszönni azt, hogy a nyári szünet utolsó napját feláldozták ezért, tudjuk, hogy ez óriási lemondás. 

Lupus atya tátongó űrt hagy maga után

– Nemcsak a gyarapodás örömével, hanem veszteségeinkkel is szembe kell néznünk. Fájó szívvel veszünk búcsút Farkas Istvántól, ismert nevén Lupus atyától, aki Makkos-Márián fog ezentúl plébánosi feladatokat ellátni. Lupus szintén lehetne születésnapos ünnepeltünk, mivel augusztusban ünnepelte a 75. születésnapját, számunkra mégis most sokkal fontosabb az, hogy az ő távozása egy tátongó űrt fog maga mögött hagyni. Még ha az utóbbi években kissé távolabbra húzódva is, de mégis 22 éven át volt az óvári közösség tagja, akit megismerhettünk igazgatóként, matematikatanárként, felejthetetlen lelkigyakorlatok vezetőjeként, szigorúan 3 pontból álló prédikációk kiváló szónokaként, dunaszigeti plébánosként, egyetemi lelkészként, a vízitúrázás és a természetjárás szerelmeseként, a piarista maffia oszlopos tagjaként. Kedves Lupus, nagyon fog hiányozni a ragyogó szellemed, a sziporkázó humorod, az atyai szigorod, ugyanakkor a nagyvonalú rugalmasságod – fordult az igazgató Lupus atya felé, kívánva neki, hogy a vonzerő és népszerűség segítse őt, bárhová megy, és találja meg azokat az embereket, akikkel együtt tudja végezni azt az értékteremtő munkát, amelyet már oly sok helyen megkezdett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában