Rákóczi Ferenc Katolikus Iskola

3 órája

Harminc éves jubileumot ünnepelt a közösség – Fotók

Ünnepi szentmisén emlékeztek meg a csornai II. Rákóczi Ferenc katolikus oktatási intézmény diákjai és tanárai iskolájuk katolikus újraindításának harmincadik évfordulójáról. A II. Rákóczi Ferenc iskola közössége a Jézus Szíve templomban ünnepelt, Veres András megyéspüspök celebrált szentmisét.

Cs. Kovács Attila

Katolikus alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli idén a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola. Az elmúlt évtizedekért ünnepi szentmisén adtak hálát a II. Rákóczi Ferenc iskola pedagógusai és diákjai, melyet Veres András megyéspüspök celebrált a Jézus Szíve templomban. 

II. Rákóczi Ferenc iskola ünnepe

"Hálát adunk az elmúlt harminc esztendőért, mindazokért, akik diákként, tanárként, munkatársként megfordultak az iskolában. A szentmisét a jelenlévőkért, az iskola közösségéért ajánlom fel"-mondta András püspök. Szentbeszédében arról elmélkedett, hogy kicsoda Jézus? Arra kérte a diákokat, tegyétek fel maguknak a kérdést: ki nekem Jézus?

- A kérdést azért fontos megválaszolni, mert addig, míg Jézus nem lesz életem részévé, addig nem vagyok igazán krisztuskövető. Nem csak azt kell tudnunk, hogy ki volt ő, hol született és mikor, hanem nekem, az én életemben milyen szerepe van? A gondolkodásomra, a cselekedeteimre, egész életemben van-e szerepe Jézusnak? A keresztények a krisztuskövetők, akik Krisztis tanítását befogadják az életükbe és aszerint élnek. Nekünk, hívő embereknek ez a legfőbb kihívás, hogy Jézust és az Úr tanítását befogadjuk a szívünkbe. Hogy ő irányítsa gondolkodásunkat, érzéseinket, vágyainkat. Éppen ezért, miután ti, gyerekek, egyházi iskolába jártok, arra kérlek mindnyájatokat, hogy erről a tanévben, osztályfőnöki órán, hittanórán, kezdjetek el beszélgetni. Ki nekem Jézus? Ha Jézus valóban életem irányítója, akkor ez miben mutatkozik meg? A hitoktatók, osztályfőnökök szánjanak erre egy kis időt! Hogy minden gyermek és minden felnőtt, tehát mi magunk is, őszintén, legalább magunknak válaszoljuk meg a kérdést: ki nekem Jézus? E jubileumi évforduló alkalmával azt kívánom, hogy mindnyájan ezt a kérdést gondoljuk át, tanárok, diákok egyaránt. Ha válaszolunk, akkor biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló következő harminc esztendő egészen másképpen fog történni, mert rájövünk, hogy mennyi mindent meg kell tanulnunk. Mennyi mindent lehet még jobban tenni, mint ahogy eddig tettünk. Kívánok ehhez gyermeknek, felnőttnek egyaránt bátorságot, erőt és a Szentlélek segítsen mindnyájunkat annak felismerésében, hogy Jézushoz tartozunk-e igazán, vagy sem – fogalmazta meg gondolatait Veres András.

A szentmise után a katolikus intézmény óvodásai és iskolásai mutattak be műsort. Egy időkapszulát is készítettek, melyben gondolataikat írták le a jövő rákóczisainak. A ládikát az iskola liturgikus terében helyezték el.

A diákok, tanárok és vendégeik ünnepi szentmisén vettek részt.

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola elődje az 1876. szeptember 24-én alapított katolikus leányiskola volt. Az épületet Tóth Bálint földbirtokos emeltette. Ünnepélyes megnyitása 3 elemi osztállyal és női kézimunka iskolával történt. A megnyitáskor 4 képesített tanítónővér szolgálta a nemes célt. Tíz év múltán az épületet átalakították és kisdedóvó is helyet kapott benne. 1904-ben a nővérek átvették az intézetet, amely ekkortól az óvodában a 42, a 6 osztályos elemiben 425, az ismétlő iskolában 52 növendékkel működött.

Mivel a Rábaköz szívében a továbbtanuláshoz a leányoknak semmiféle más lehetőségük nem volt, a polgári iskolát magánúton végezték és a soproni Anyaházban tették le vizsgáikat. Többszöri kérelmek után az 1925-26. tanévben megnyílt a polgári iskola I. osztálya az árvaház épületében. Az épületet 1927. november 13-án ünnepélyesen megáldották bővítése után. Az 1930-as években bevezették az osztály-könyvtár rendszert. 1944 április 1-től 1945 májusáig hadikórházként működött. Ez év őszén ép épületben, de megrongált bútorzattal új tanévet kezdtek. 1946 szeptemberében a Dolgozók Polgári Iskolája indult 22 tanulóval. 1948. június 16-ig működhetett az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek vezetése alatt. Ekkor államosították. 1961-ig állami leányiskolaként működött. 

1976-ban az intézményt II. Rákóczi Ferenc fejedelemről nevezték el. 1994/95-ös tanévvel vette kezdetét ismét a katolikus szellemben való nevelés, oktatás. Az intézmény megőrizte névadója nevét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában