Ezrek látogattak ki

2024.09.07. 15:03

Gyerekkacaj és ágyúdörgés - Nyílt nap a likócsi laktanyában – Fotók, videó

Évente egyszer szélesre tárulnak a likócsi laktanya kapui. Az idei év különlegessége, hogy a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred idén nem egyedül szervezte az eseményt.

Dániel Viktória

Fotó: Molcsányi Máté

Terepmintás sapkát viselő kisfiú fut keresztül a tömegen nevetve húgával akinek arcát zöld és barna festék csíkok díszítik, egy tipegő csillogó szemmel néz fel egy harckocsi majd egy méter átmérőjű kerekére. Egy apuka tétova mosollyal bújuk be gyermeke után egy lánctalpas szűk ajtaján, majd nevetve kiszól „és én még azt hittem a távolsági buszozás kényelmetlen”.

Az idei egyben egy elsőség is, hiszen csatlakozott hozzánk a Klempa Kálmán 7. Területvédelmi ezred is, akik szintén a laktanyában teljesítik a szolgálatot

 – mondta el Matyi Tibor a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred ezredese. – Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a honvédséget és kötetlenebb keretek közt mutathassuk be nekik a katona hivatást. A látogatók megtekinthetik az aktív állomány fegyverzetét, ezek közül újdonság a csúcs technológiát képviselő NASAM rendszer, amelyet a múlt évben szereztünk be, de lehet nosztalgiázni is. Az élmény lövészeti park is nagyobb helyre került, itt lézer, airsoft és paintball fegyvereket lehet kipróbálni, valamint számos bemutatóval is készültünk, mint például dinamikus harcászati bemutató, ami egyben a nap egyik csúcspontja is, de itt vannak a társ szervek is mint a rendőség vagy a NAV, akik egy kutyás bemutatóval is készültek a mai napra. Az évek során már szereztünk némi rutint a szervezésben és a kollégák is nagyon lelkesek a programok összeállításában. Büszkén viselik az egyenruhát és mutatják be hivatásokat, sőt a szolgálaton kívüli állományból is sokan elhozták a családjukat.

Dr. Horváth Zoltán ezredes, MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezredtől szintén kiemelte, hogy a nyílt nap remek lehetőség a számukra, hogy megmutathassák magukat.

A magyar honvédség két nagy alappillére a hivatásos és a tartalékos állomány, a mi területvédelmi ezredünk is 90 százalékban tartalékosokból áll. Az ellenőrző és áteresztő pontoknál, a késes és önvédelmi bemutatónál és az információs pontoknál is ott vagyunk és igyekszünk mesélni a tartalékos léttel járó pozitívumokról, a csatlakozás mentéről és a kiképzésről. A cél, hogy az érdeklődőkből jelentkezők legyenek.

A nyílt nap szó szerinti legnagyobb durranása a bejárat melletti közepes légvédelmi ágyú volt, ami óránként lélekrengető dörrenéssel adott le lövést. Fénykorában kilenc és fél kilós lövedékeit akár tízezer méter magasra is fel tudta lőni, csövét elsősorban tankok és repülőgépek felé fordította a hét fős kezelő személyzet, de az évek eljártak felette és a haditechnika meghaladta a matuzsálem képességeit a látogatók számára azonban még mindig a katonai erő egyik ámulatba ejtő szimbóluma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában