Kisalföld anno

2024.09.10. 09:51

Családi tragédiáról, gyilkosságról és a Szigetköz pusztulásáról írtunk 10, 20 és 30 éve szeptember 10-én

A szemtanúk több bűnözőről készült grafika közül egyértelműen választották ki azt a rajzot, amelyik az egy évvel ezelőtt Győrben elrabolt, majd brutálisan megölt Tompa Eszter feltételezett gyilkosát ábrázolja - írta 20 éve a Kisalföld.

Kisalföld.hu

10 éve - Anya fent egészen biztosan mosolyog 

 

Három kislánnyal maradt anya, feleség nélkül a péri Friedmann Tamás. A harmincas éveiben járó apa gyermekeivel példát mutat mindnyájunknak, de példaértékű az is, ahogy a rokonok, a barátok vigyáznak a családra. 

„Próbálok nem minden pillanatban Mártira gondolni, csak így megy. A gyerekek azért gondoskodnak arról, hogy ne is legyen nagyon időm rágódni” - mondja Friedmann Tamás, aki 32 éves feleségét, három kislánya édesanyját veszítette el májusban. A megrázó történetet a Kisalföld május 31-i számában olvashatták Estére anya halott volt címmel. A fiatal anya szeptikus sokk (vérmérgezés) miatt hunyt el mindössze 48 óra leforgása alatt. Előtte járt ugyan az ügyeleten is, de a lázas tüneteire receptet kapott; mire kórházba került, már nem tudták megmenteni. 

Én viszont mindig anyura gondolok, amikor elalszom

 - vág azonnal közbe Fanni. A negyedik osztályt kezdő kislány a napokban abba a szobába költözött át, amely korábban a szüleié volt. Tamás nem tudott visszamenni oda, Márti melegét keresné még mindig. A nagylányé tehát a volt háló, a ház másik szobáján pedig osztozik a most első osztályos Lilla, az elbűvölően csacsogó, óvodás Csilla és Tamás, az apa. „Na jó, Fanni tegnap is átjött aztán hozzánk aludni” - ismeri be a kis csapat, akikre a falon egy mosolygós fényképarc, Márti, az anya vigyáz. 

A Friedmann családban úgy van ott Márti, hogy már nincs, nem lehet velük. A hiánya tapintható, mégis: az udvaron kergetőző gyerekek és meleg tekintetű apukájuk próbál mindent úgy csinálni, ahogy azelőtt volt. Tamás megtanult mosni, a reggeli készülődésnél is rájött a leghatékonyabb módszerre: nem a legkisebb Csillát kell ébreszteni először, ahogy gondolta, hanem a nagyokat. Mert a kicsike lány annyi mindent megtanult az anyukájától, hogy fele annyi törődést követel a reggelinél, mint azt az apukája gondolta. 

Az első, anyu nélküli családi ünnepeken is túl vannak. Minden kislánynak volt valamilyen évfordulója, név- és születésnapot is ünnepeltek mosolyogva, fájó szívvel. Nyáron a „csabai” nagyszülők is kényeztették a gyerekeket, és Tamás testvére is mindig Győrbe csábítja őket, hogy hétvégenként legyen program, Tamásnak pedig egy kicsi-pici könnyebbség. Szólni kell arról is, amit a péri barátok tesznek Tamásékért. 

 A tragédia után sok pénz gyűlt össze a családnak nyitott számlán - számolt be Herold Ádám polgármester. A barátok pedig egész nyáron jöttek „csak úgy”. Ki sütit, ki ruhát, ki egy meleg pillantást és jó tanácsot hozott. Hoz most is. „Tudom én is, hogy ilyen helyzetben nincs jó kérdés és nincs jó válasz - ismeri be Tamás.  - Ha megkérdezik, hogy vagyok, mindig mást tudnék válaszolni. A gyerekeken is látom, hogy hol könnyebb, hol nehezebb nekik. Fanninak, a legnagyobbnak a legnehezebb. Voltunk kint a temetőben... A kicsik mondták, jönnének ők is. Fanni az utolsó pillanatban visszafordult, neki nagyon fáj. S nekem is, de én igyekszem nem mutatni.” 

 Csend ül a szobára, kint a gyerekek játszanak, de előbb Fanni, majd Lilla is bejön, valamit megéreztek szokás szerint. Figyelnek az apukájukra, s minden pillanatban ragaszkodó szeretettel követelik Tamást is maguknak. „Apu, folyik az orrom” - lép be a kicsibe Csilla, naná, hogy nem maradhat ki ő sem. Tamás nem volt a kórházban azóta, ahogy mondja, nincs még ereje azon is rágódni, „miért kellett, hogy így legyen”. A zárójelentést felolvasták neki, az utolsó mondattal, hogy „a beteg menthetetlen volt”, minden pillanatban szembesül. Köszöni mindenkinek a segítséget, a munkahelyének is, ahol állandó műszakban dolgozhat a tragédia óta. Éjszakázni már nem tudna, mert a gyerekek mellé kell valaki. „Már főztem is egyszer a lányoknak” - mondja, s persze a lányok hallják ezt a mondatot. Fanni őszintén válaszol arra a kérdésre, hogy ízlett-e apu ebédje. „Nem tudom, mert a zacskós leveseket én eleve nem szeretem...” Márti mosolyogva most biztosan azt mondaná, hogy máskor tegyél bele zöldséget is, Tomi. De még meghallgatja, amint Fanni mondatán végre jóízűen kacag a kicsi családja. 

20 éve - Láthatóvá vált a gyilkos arca 
 

 

A szemtanúk több bűnözőről készült grafika közül egyértelműen választották ki azt a rajzot, amelyik az egy évvel ezelőtt Győrben elrabolt, majd brutálisan megölt Tompa Eszter feltételezett gyilkosát ábrázolja. A rendőrség 3 ezer embert, 1300 személyautót ellenőrzött, 40 esetben rendelt ki - orvosi, fizikai, kémiai, növényélettani, s más területen dolgozó - szakértőt a 22 éves győri Tompa Eszter tavaly szeptemberi elrablása, majd meggyilkolása óta eltelt közel egy év alatt. A rendőrség profilalkotókat is bevont a nyomozásba, akik jellem- és személyiségrajzot készítettek a lehetséges elkövetőről.  

Miközben több száz tanút hallgattunk ki, s kollégáink aprólékosan átvizsgálták Sashegypuszta környékét, ötvenen kerültek potenciális elkövetőként a látókörünkbe. Azonban mindegyikük biztosan kizárható az elkövetői körből, a gyilkost tovább keressük

 — tájékoztatta a Kisalföldet Bánhalmi Zsoltalezredes, a megyei rendőr-főkapitányság nyomozóosztályának vezetője. 

Az alezredes felelevenítette, hogy Tompa Esztert tavaly szeptember 22-én délután 2 óra 10 perckor rabolták el, amit másnap jelentettek be a hozzátartozók. Az eljárást a Győri Rendőrkapitányság indította meg. Amikor a lány holttestét 24-én a Mosoni-Duna töltésének vagongyár mögötti szakaszán, a Széchenyi hídtól mintegy 300 méterre megtalálták, a megyei főkapitányság vette át a nyomozást.

 A címlapunkon lévő grafikán látható férfi 25-35 év közötti, 170-180 centi magas, közepes testalkatú, haja rövid - 4-5 centi -, sötét színű. Bőre fehér, bajuszt, szakállt, szemüveget nem visel. Az elkövetéskor sötét színű nadrág, világos mintájú ing vagy póló volt rajta.Többen is látták, amikor a későbbi áldozatot a Banai útról a Sashegypusztára vezető bekötőúton egy ismeretlen férfi kényszerítette be az autójába, majd a pár házas településrész felé elhajtott. Ezt követően ismeretlen helyen megfojtotta a lányt, s a megtalálás helyszínére vitte. 

Bánhalmi alezredes elmondta, az életvédelmi alosztály munkatársai a mai napig komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megtalálják a lány gyilkosát.

 A nyomozás és a tanúkihallgatások eredményeként sikerült az elkövetőről jó minőségű - több tanú által megerősített, mintegy kilencvenszázalékos - grafikát készíteni. Ugyanakkor az elkövető által használt autó típusát is pontosítani tudtuk. A helyszíni szemle és a szakértői vizsgálatok során olyan tárgyi bizonyítékokat sikerült beazonosítani, amelyek alapján majd kétségkívül a tettesre tudjuk bizonyítani a bűncselekmény elkövetését — folytatta Bánhalmi Zsolt. 

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is él a megyei főkapitány által kitűzött 2 millió forint nyomravezetői díj, amit az elkövető elfogását eredményező információért fizetnek ki. A férfi által használt autó régi típusú, ötajtós - nem kombi -, bordó színű, de koránál fogva fényét vesztett, 1981-85 között gyártott VW Passat. Belső kárpitja sötét színű.Eddig is számos bejelentés érkezett, amelyek jó irányba vitték a nyomozást. Továbbra is várjuk a bejelentéseket, különösen azokat, amelyek a grafikán látható ismeretlennel, illetve a képen látható autóval kapcsolatosak. Várjuk annak a férfinak a jelentkezését, akit ilyen autóval közvetlenül az áldozat elrablásának helyszíne közelében láttak, nem sokkal a bűncselekmény elkövetése előtt. Minden bejelentést diszkréten kezelünk - hívta fel a figyelmet az alezredes. A rendőrség a jövő héten a feltételezett gyilkost ábrázoló grafikával és az elkövetéshez használt Volkswagennel megegyező autóról készült képpel illusztrált felhívást helyez ki a megye sokak által látogatott közterületeire, intézményeibe. 

30 éve - Elgyengült a kormány, tovább pusztul a Szigetköz 

 

„Nincs üzemanyag, elfogyott a pénz, ezért reggel nyolc órától folyamatosan állítjuk le a szivattyúkat a Szigetközben” -jelentette be tegnap délelőtt Jakus György, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. A vízügy győri központjában folyamatosan csörögtek a telefonok, dolgoztak a faxok, és az igazgató rádiótelefonnal felszerelt kisbuszba szállt, úgy utazott ki a helyszínre, hogy percre pontos információi legyenek a fejleményekről. A tegnapi terepbejárást egyébként az üzemanyagproblémától függetlenül, jó néhány nappal korábban betervezték: a vízügy vezetői Szentkuti Károly (SZDSZ) országgyűlési képviselőt kalauzolták a szigetközi hullámtéren, és adtak tájékoztatást a vízpótlás helyzetéről. A gázolajhiány különleges aktualitást adott a szakmai kirándulásnak. 

A vízügyi igazgató elöljáróban a szivattyúzás eredményeiről tájékoztatta Szentkuti Károlyt. 

 A berendezések telepítése 120 millió forintba került, és a rendelkezésre álló 90 millió forintos üzemelési költség ötven napra volt elegendő. A vízügy már így is egyéb területekről csoportosított át több millió forintot, de az igazgatóság keretei kimerültek, a továbbiakban nem tudja hitelezni a szivattyúzást, ezért döntött a berendezések leállítása mellett. Utoljára csütörtök este szállítottak üzemanyagot a helyszínre. A cikolaszigeti szivattyúk tegnap délelőtt már nem dolgoztak, és Dunaremeténél is csak pár órára elegendő üzemanyag maradt, amikor üzenet érkezett a KHVM-ből: a kormány csütörtöki ülésén 20 millió forintot biztosított a szivattyús vízpótlásra, ezért a minisztérium utasította az igazgatóságot, hogy az üzemanyagról és a szivattyúk további működtetéséről gondoskodjon. Az intézkedés nem is maradt el, hiszen kora délután már mindhárom szivattyútelep újra teljes kapacitással dolgozott. 

Bár a 20 milliós gyorssegély nem okozott osztatlan örömöt a szakemberek körében, hiszen mint elmondták, a szivattyúzás hatása az eddigi mérések szerint elmarad a várakozástól. 

A több száz millió forintos beruházás eredményeként a Középső-Szigetközben mindössze pár centiméterrel emelkedett a vízszint, és a negatív folyamatokat, többek között a hínarasodást nem sikerült megállítani. Ez a húszmillió forint legfeljebb tíz napra lesz elegendő, azután újabb milliókat kell kiszakítani a költségvetésből. A tervezett elektromos szivattyúk telepítési költsége pedig az előzetes számítások szerint ötszázmillió-egymilliárd forint között mozog. Ugyanakkor a gravitációs vízpótlás kevesebb költséggel és hatékonyabban segítené a szigetközi kárenyhítést. 

Szentkuti Károlya helyszínen tájékozódott a vízpótlás jelenlegi állapotáról, majd a határ túloldalán, a C variáns területén győződött meg arról, hol tart a második ütem építése Dunacsúnnál. 

- Ahogy múlnak a hónapok, egyre kevesebb lesz az esélye annak, hogy a Szigetköz helyzete kedvezően változzon - mondta az országgyűlési képviselő. - Ha befejezik a C variáns építését, Magyarország alkupozíciója rosszabb lesz a jelenleginél. Szlovákiát akkor már valóban nem fűzi érdek ahhoz, hogy hazánkkal kompromisszumos megoldást keressen. Márpedig a tervek szerint 1995 végére befejezik dunacsúni erőmű és a hajózsilip építését, vagyis elnyeri végleges formáját a C variáns. Az országgyűlési képviselő ígéretet tett arra, hogy határozott lépéseket követel a kormánytól. Ilyen lehet például a dunakiliti duzzasztómű részleges üzembe helyezése. Ez ellen Szlovákia nem tiltakozhat, hiszen eddigi lépéseivel, érveivel, vagyis önmagával fordulna szembe, ha nem támogatná a dunakiliti hajózsilip vízpótlást célzó hasznosítását. 

Úgy érzem, a magyar kormány az utóbbi időben érthetetlen módon elgyengül, amikor a Szigetközről esik szó. Mielőtt Horn Gyula Pozsonyba utazott, utalásokat tett rá, hogy a Szigetköz sorsát rendezni kell. Azóta mintha kerülné ezt a témát, és úgy tűnik, hogy a külügyminiszter is visszafogott lett az utóbbi hetekben. A KTM pedig egyre inkább bizonyos érdekcsoportok bábuja lesz. Újra kerülgetik a forró kását, kibúvókat keresnek. A kormány gyengeségét nagyon nehéz tudomásul venni. Amennyiben továbbra is így mennek a dolgok, nem sok esélyt látok arra, hogy a térségünk érdekei meghallgatásra találjanak a kabinetben

 - mondta Szentkuti Károly. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában