Tetőzés, apadás

2 órája

Árvíz 2024 - Lassan apadhat a Duna a Kisalföldön, ekkor nyithatják meg a lezárt utakat

A Duna felsőbb szakaszain már tetőzött az árhullám és ezzel együtt egy lassú apadás is megindulhatott. A vízügyi előrejelzések alapján ez akár több napig tartó folyamat is lehet, míg olyan mértékig húzódik vissza a folyó, hogy az elöntött közutakat meg lehet nyitni - írta közleményében a Magyar Közút.

Kisalföld.hu

Forrás: Magyar Közút

Ahhoz, hogy egy-egy utat újra birtokba vehessenek a közlekedők, előtte még a közútkezelőnek át kell vizsgálni az egyes szakaszokat, hogy az árvíz okozott-e bármilyen károsodást, ha igen, akkor azok helyreállításáról és magáról a takarítási munkákról is gondoskodnia kell. A közlekedőknek ezért a továbbiakban is érdemes lesz még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon.

Az árhullám levonulását és a tetőzést követően egy elhúzódó, lassú apadás várható a Duna hazai szakaszán. Ez azt jelenti, hogy akár több nap is eltelhet a tetőzéstől számítva, míg egy-egy elöntött szakasz újra járható lesz. Ehhez mindenképpen szükséges, hogy a Magyar Közút szakemberei is megközelíthessék az elöntött szakaszokat, azokat átvizsgálhassák, hogy a földművek, a padka, a burkolat vagy az utakon található kisebb-nagyobb hidak szenvedtek-e károkat az árvíz során. Az esetleges károk felmérése és helyreállítása mellett az útszakaszok takarítási munkái következhetnek, hiszen ilyenkor jelentős mennyiségű hordalék kerül az utakra, az árkok, vízelvezető rendszerek is megtelhetnek iszappal. Ezeket a beavatkozásokat teljes kapacitással fogja végezni a közútkezelő, ugyanakkor a közlekedők türelmét és megértését is kérik a szakemberek, hiszen alapos és átfogó munkákra van szükség ahhoz, hogy közlekedésbiztonsági szempontokat is figyelembe véve újra megnyithassanak egy-egy útszakaszt az autósok előtt.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a Duna árterében az árvíz miatt élénk a vadmozgás, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek.

A közútkezelő felhívja a figyelmet, hogy azokon a területeken, ahol az árhullám már levonult, de még érvényben vannak korlátozások, azokat vegyék komolyan és tartsák be. Külső szemlélőként akár úgy tűnhet, hogy járható egy út, de ha az út földművei, útalapja megsérült az árvízben, akkor balesetveszélyes is lehet ezekre a szakaszokra ráhajtani. 

Érdemes az autósoknak még utazás előtt tájékozódniuk a korlátozással érintett szakaszokról a Magyar Közút Útinform szolgálatának www.utinform.hu oldalán.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában