Árvízkészültség

2024.09.14. 08:36

Szombat éjjel megkezdődik Győrben a Móricz Zsigmond alsó rakparti út lezárása

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. A térségünkben fennálló állapotokról folyamatosan frissülő cikkünkben tudósítunk.

Kisalföld.hu

21:10 - Megkezdik Győrben a Móricz Zsigmond alsó rakparti út lezárását

Győr város folyóinak áradása miatt több forgalomkorlátozást kell elrendelni a város útjain!

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint ma éjszakai, hajnali órákban a Mosoni-Duna vízszintje eléri, majd vasárnap napközben elönti a Móricz Zsigmond rakpartot, ezért ma (2024.09.14.) 23.00 órától elkezdik a rakpart lezárásának kiépítését. A lezárás, terelés a mai napon közlekedő helyi járatú autóbuszokat még nem érinti, azonban a vasárnap hajnaltól közlekedő járatok már terelőúton közlekednek - tájékoztatta portálunkat Máthé-Tóth Péter, a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének igazgatója.

Az előrejelzés szerint intenzív áradás várható, ezért arra kérjük az autósokat, hogy ne használják a Móricz Zsigmond rakparti parkolókat, ugyanis a gyors vízszint emelkedés miatt víz érheti el az autókat is

 - figyelmeztetett.

A Kossuth-hídon csak a gyalogosok, kerékpárosok és a Káptalandombra autóval behajtók közlekedhetnek, az átmenő autósforgalom elől a híd zárva marad majd az árvíz levonulásáig.

Parkolás

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereket csoportosít át Győrbe, így kizárólag a vízügy munkatársai várakozhatnak autóval az Árpád útnak a Baross út és Aradi Vértanúk útja közötti szakaszon lévő parkolókban!

A Petőfi-híd alatti parkolót a Győrszol lezárta a forgalom elől a Rába áradása miatt.

A vízügyi előrejelzések szerint a Mosoni-Duna vízszintje elérheti a 7 méter 70 cm- is. A 2013-as rekord mértékű árvíz során mért legnagyobb vízállás 8 méter 40 cm volt a Mosoni-Dunán.

19:50 - Vasárnap reggel 6 órakor a Mosoni-Duna és a Duna teljes szakaszán elkezdődik az árvízvédekezés. 

Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a tetőzés a III. fokú készültségi szintet jelentősen meghaladhatja, Győr belterületén is III. fokú készültség fölötti tetőzésre készülnek a szakemberek. A prognózisuk szerint a vízszint várhatóan a vasárnap éri el a rakpartot.
Az igazgatóság azt közölte, hogy a tetőzéseket a kienstocki tetőzést követően tudják pontosítani, hozzátették, ma és holnap még jelentős csapadék várható a vízgyűjtő területeken.

A Lajta felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában 15-40 mm csapadék esett. Jelenleg szünetel a csapadéktevékenység, de ma és holnap még jelentős mennyiség várható.
Az előrejelzett csapadék beválása esetén III. fokot jelentősen meghaladó tetőzésre számítanak Mosonmagyaróvárnál.
Szeptember 16. 6:00 órától II. fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a Lajta menti árvízvédelmi szakasz teljes hosszán, mely során 24 órás vészőrszolgálatban vízügyes kollégáink folyamatosan járják és ellenőrzik a töltéstesteket.
A maximális vízállásokat a deutschbrodersdorfi tetőzés ismeretében pontosítják - olvasható a közleményben.

A Duna áradása és jelentős mennyiségű csapadék miatt szeptember 15. reggel 6-tól I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelünk el a 01.06. Rábca menti belvízvédelmi szakaszra

- közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Forrás: ÉDUVIZIG

18:45 - Erős, viharos szél és árvíz elleni védekezés Vasban - A lukácsházi víztározónál tájékoztattak a szakemberek

Csak az induljon útnak, akinek alapos indoka van rá

 - nyomatékosította sajtótájékoztatón is a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság operatív munkacsoportja. A lukácsházi víztározónál tájékoztatták Ágh Péter államtitkárt a kialakult – és várható – helyzetről, az árvíz elleni védekezésről és a jelzett, viharos erejű szélről. A tájékoztatón részt vett dr. Baán Mihály alezredes, a Területi Védelmi Bizottság titkára, Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese és dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is - számolt be a vaol.hu.

A lukácsházi víztározónál tájékoztatták Ágh Péter államtitkárt az árvíz elleni védekezésről a szakemberek
Fotó: Unger Tamás / Forrás: vaol.hu

Kérik, hogy mindenki rögzítse vagy vigye biztos helyre az esetleg szélben rongálódást szenvedő tárgyait, értékeit. Fel kell készülni kidőlő fákra vagy letört faágakra, illetve esetleg leszakadó villanyvezetékekre is: ezekkel kapcsolatban nyomatékosan kérik, hogy a vezetékek alatti, vagy a vezetékek közelében lévő beavatkozásokat semmiképp se kezdjék meg önállóan, hanem minden esetben a 112-t értesítve várják meg, amíg a szakemberek elvégzik a szükséges műszaki mentéseket, vagy akár fáknak a feldarabolását - tudta meg a vaol.hu Vámos Zoltántól.

16:40 - A valaha mért legmagasabb vízszint lehet a Lajtán

Az esőzések következtében egyre magasabb a Lajta vízállása is. Mosonmagyaróvár védelmében lezárták a Malomági-Lajtánál a zsilipet.

Fotó: Mészely Réka

14:45 - Parkolókat zárnak le Győr belvárosában

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereket csoportosít át Győrbe, kizárólag ők parkolhatnak vasárnaptól az érintett helyeken.

Részletek:

12:45 - A vízügyi szakemberek Mosonmagyaróvár védelmében előkészítik a Lajta-szükségtározó megnyitását

A ciklon gyors változása megnehezíti a csapadékmennyiség előrejelzését, a vízügy ennek ellenére nagy erőkkel folytatja a felkészülést az érkező árhullámok elleni védekezésre. 

Mosonmagyaróvár védelmében a Lajta-szükségtározó megnyitását is előkészítik szakembereink. Az Országos Műszaki Irányító Törzs mai ülésére a társszervek képviselői is meghívást kaptak, hogy egyeztessenek a vízüggyel, hogy ha szükség lesz rá, hogyan tudnak segíteni az árvízvédelmi munkában

- tudatta közleményében portálunkkal az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A felettünk átvonuló ciklon miatt folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás, elsősorban az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és még nincs vége az esőzésnek. A ciklon mozgása továbbra is nagyon változó, a hozzá tartozó csapadéksávok között szárazabb területek is előfordulnak, emiatt a még le nem hullott csapadék eloszlását térben és időben előre meghatározni nagyon bizonytalan. A Duna felső részvízgyűjtőire az elmúlt 24 órában több esett, mint azt a korábbi számítások mutatták. 
Az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés szerint az eddig várt csapadékmennyiséghez képest a Felső-Duna, az Inn, a Traun, az Enns vízgyűjtőjén valamivel több, míg a Lajtán, a Morván, a Rábán, a Vágon, a Murán és a Dráván kevesebb csapadékra lehet számítani.

A Duna Budapestig tartó szakaszán a III. fok szintje fölötti vízállás, a Lajtán és a Rábán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet (LNV-t) megközelítő, a Murán a III. fok, a Dráván Drávaszabolcsnál pedig az I. fok szintje körüli tetőzés valószínű. 

Budapestnél az alsó rakpartok szintjét várhatóan jövő kedden érheti el a vízszint.

A Tisza részvízgyűjtői közül a Sajón és a Tarnán az I. fok szintje feletti tetőzés várható.

Az előrejelzés nagyon bizonytalan, de a vízügy folyamatosan finomítja az árvíz elleni védekezés tervét

A hidrológiai helyzet miatt a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja az országban zajló árvízvédelmi tevékenységek összehangolását.
A vízügy munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és az aktuális adatokhoz igazítják a felkészülést a várható helyzetre, elsősorban a Duna és Lajta mentén. 

Annak érdekében, hogy Mosonmagyaróvárt megvédjük az árhullámtól, a szakembereink előkészítik a Lajta-szükségtározó megnyitását, felmérik annak lehetséges helyszíneit. A vízügyi szolgálat nem csak személyzetet és eszközöket csoportosít át a védekezésben leginkább érintett területekre, de indulásra készen állnak azon műszaki irányítóink is, akik az önkormányzatok kérésére a helyi védekezéséhez nyújtanak majd szakmai segítséget

- közölték.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs mai ülésére meghívást kaptak a társszervek, vagyis a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, illetve a polgárőrség képviselői is, hogy a védekezéshez esetleg szükséges részvételükről egyeztessenek a vízügyi szakemberekkel.

12:30 - Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették - számolt be Pap Melinda, az MTI tudósítója.
Az öt halálos áldozat is ebből a megyéből való, Pechea, Draguseni, Costache Negri és Corod településeken vesztették életüket az áradásokban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).

A tájékoztatás szerint az ítéletidő nyolc, zömében moldvai megye 19 települését érintette. Arges, Buzau, Neamt, Valcea, Vrancea, Bákó, Hunyad és Galac megyéből jelentettek károkat, több száz embert ki kellet menekíteni lakásából.

A heves esőzések Galac megyében okozták a legnagyobb kárt, innen kellett kimenekíteni a legtöbb embert a heves esőzések nyomán. A leginkább érintett Pechea településről 90 embert kellett evakuálni. A lezúduló víz házakat, tömbházakat, közintézményeket öntött el, több főút és megyei út vált járhatatlanná. A heves szél fákat, villanyoszlopokat döntött ki, gépkocsik rongálódtak meg a viharban.

Galac megyében szombaton is gumicsónakokkal mentik az áradások miatt házaikban rekedt helyieket, mentőhelikopter is segédkezik.

Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette: elhalasztja szombati programját, és Galac megyébe látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon az áradások utáni helyzetről, a hatóságok által hozott intézkedésekről. A megyébe látogat Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője és Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is.

Galac megye lakóit szombatra virradóra a Ro-Alert telefonos rendszeren keresztül riasztották, hogy hagyják el az áradásveszélyes helyeket, illetve készüljenek fel az esetleges evakuálásra. Az áradások utáni mentésben több mint 200 tűzoltó segédkezik.

Románia több megyéjében szombaton is heves esőzésekre figyelmeztet a román országos meteorológiai szolgálat (ANM). Botosani, Iasi és Vaslui megyében estig másodfokú, az ország északi részében elsőfokú riasztás van érvényben - írja az MTI.

11: 40 - Csehországban több tízezer háztartás maradt áram nélkül a viharokat követően

Több mint 60 ezer cseh háztartás maradt áram nélkül a heves viharokat követően - jelentette szombaton a CTK hírügynökség az energiaszolgáltatókra hivatkozva.
A legsúlyosabban a Németországgal határos Usti nad Labem északnyugati közigazgatási régiót érintette a vihar, ahol több mint húszezer háztartásban ideiglenesen nem volt áram, mert az erős szélben fák dőltek a felsővezetékekre.

A Cseh Köztársaságot és a szomszédos Lengyelországot heves esőzések sújtották, számos folyó és patak vízszintje megemelkedett, és egyes területekről áradásokról érkeztek jelentések.

A kelet-csehországi Sirola Niva faluban elővigyázatosságból mintegy 40 embert evakuáltak.

A Prágától mintegy 50 kilométerre délre fekvő Visnova falut az elárasztott utak miatt csak nehéz terepjáró tűzoltóautóval lehetett megközelíteni.

A viharok a vasúti közlekedést is érintették, a kidőlt fák több vonalat is elzártak - közölte az MTI.

10:40 - Folytatódik a viharos időjárás Sopronban és környékén, a pénteki szél és eső után szombatra sem hagyott alább a ciklon lendülete.

Pénteken több, mint harminc helyre riasztották a hivatásos és önkéntes tűzoltókat Sopronból és a környező településekről. Szombaton 10 óráig pedig már három bejelentés érkezett a katasztrófavédelem központjába Sopronból, ahol fákat döntött ki a viharos szél.

10:20 - Vasban a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek a szakemberek. 

Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Terület Védelmi Bizottság elnöke, aki az operatív munkacsoport pénteki ülését követően a vaol.hu-nak nyilatkozott a Megyeházán. A Vas vármegyei árvízvédelmi készültséggel kapcsolatosan elmondta:

A pénteki operatív megbeszélésnek az volt a célja, hogy a katasztrófavédelem, a magyar közút, a rendőrség, az E-ON és a védelmi bizottság, valamint a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel egyeztettük óráinkat. Kicseréltük az egyes társszerveknél lévő információkat, illetve az érintett képviselők beszámoltak az eddig megvalósult előkészületekről. Ez azt jelenti, hogy az ügyeleti rendszert megerősítették, a katasztrófavédelem értesítette azokat a polgármestereket, akik a Rába, vagy a Rába vízgyűjtő területén a kisebb vízfolyások miatt érintettek lehetnek, illetve értesítették az egyes tűzoltó egyesületeket, mentőcsoportokat. Olyan mértékű eszköz kapacitást rendeltünk el, amellyel valószínűleg hatékonyan kezelhető az esetleges árvízi helyzet 

8:50 - Szélviharok és nagy mennyiségű csapadék miatt riasztások Győr-Moson-Sopronban 

Két időjárási jelenség miatt is riasztást adott ki a Hungaromet térségünkre. A széllökések és a nagy mennyiségű csapadék miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ma napközben a Dunántúl északnyugati felén a legerősebb széllökések egyre nagyobb területen meghaladják a 70 km/h-t. Késő délutántól várhatóan tovább fokozódik a szél, kiemelten a Soproni-hegység, Kőszegi-hegység, illetve a Bakony és a Balaton környezetében 90-110 km/h, késő estétől akár 110-120 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az időjárási helyzetre való tekintettel a legmagasabb fokú, piros riasztás is kiadásra kerülhet elsősorban a fent említett térségekben, különösen a vasárnapra virradó éjszaka során. 

 

24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat:

Szombaton a délutáni, esti óráktól ismét egyre nagyobb területre terjed ki a csapadéktevékenység, amely vasárnap is folytatódik. Kitekintés vasárnap délig: szombat délutántól a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 mm-t. A lehulló csapadék mennyisége várhatóan délkeleten lesz a legalacsonyabb, míg a nyugati és középső megyékben, illetve az Északi-középhegység térségében egy szélesebb sávban többfelé 30-50 mm feletti csapadékösszeg valószínű. 

 

8:20 - A legmagasabb, harmadfokú árvízi készültség várható a térségben a hétvégén

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság valamennyi védelmi szakaszon várhatóan III. fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben, melynek során a vízügyes szakemberek fokozott figyelemmel kísérik a védvonalakat 24 órás ügyeletben.

Vízállás előrejelzés
Forrás: Képernyőkép / hydroinfo.hu

A Duna vízállásának hirtelen emelkedésére készülnek a szakemberek:

 

Szombaton I. fokú készültség van érvényben több folyószakaszon vármegyénkben:

 

 

Az MTI összefoglalója a nemzetközi helyzetről:

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hét végére a Duna mentén fekvő közép-európai országokban; a régió felett örvénylő, heves esőzésekkel, viharos széllel érkezett Boris nevű mediterrán ciklon további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Szlovákia és Magyarország számos területén.
Csehországban pénteken a nyugati területek kivételével az egész országban rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A heves esőzések várhatóan hétfő estig folytatódnak, az előrejelzés szerint a helyzetet a szintén az egész országot fenyegető erős szél is rontja. Az árhullám a folyókon várhatóan a hétvégén tetőzik.

Az előrejelzések szerint a következő napokban várható árhullámra egy évtizedben egyszer vagy annál ritkábban van példa; a hatóságok több országban az évszázad árvizeként emlegetett 1997-es pusztító árvízhez hasonlították.

Prágában a Moldva partján péntekre már kiépítették az árvízvédelmi védműveket a város történelmi központjában, miközben az országban mintegy 100 ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó készül a hétvégi áradásokra. Bohuslav Svoboda, a cseh főváros polgármestere közölte: Prága felkészült a súlyos árvizekre, miután a 2002-es áradások miatt több tízezer embert kellett evakuálni és épületek omlottak össze a fővárosban.

Az előrejelzések szerint a leghevesebb esőzések Csehország keleti felén, különösen az észak-morvaországi-sziléziai Jeseniky hegységben várhatók.

Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is. Donald Tusk miniszterelnök pénteken a délnyugat-lengyelországi Wroclaw városában a katasztrófavédelmi tisztviselőkkel konzultálva kijelentette: a várható időjárás és árvízhelyzet miatt "pánikra nincs ok, mozgósításra viszont van".

A szlovák kormány mindeközben elrendelte azoknak a nem lakott szlovákiai területeknek a kijelölését, amelyekre a szintén áradással fenyegető, a Dunába torkolló Morava vizét részben kivezethetnék.

Németországban a meteorológiai szolgálat szintén az ország egész területére kiterjedő heves csapadékra figyelmeztetett, az előrejelzések szerint a német Alpok magasabban fekvő részein pedig jelentős havazás és erős szél várható a hét végén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában