40 milliós beruházás

2024.08.28. 07:00

Új kutat fúrnak Mórichidán, ahonnét 4 község kapja az ivóvízet

Új kutat létesítenek a mórichidai vízműtelepen. A régi ugyanis elöregedett, és már nem tudja a hozzá tartozó négy község ivóvízellátását biztosítani. Az Energiaügyi Minisztérium támogatja a beruházást.

Cs. Kovács Attila

Lipovics János műszaki igazgató számolt be a mórichidai munkáról.

Forrás: Pannon-Víz zrt.

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával új kút létesül a mórichidai vízellátó rendszeren. A szakemberek a melléfúrásos módszert alkalmazzák. Az elkészült tervet az érintett tulajdonosok támogatásával a vízügyi hatóság jóváhagyta, a vízjogi létesítési engedélyt kiadta. A kútfelújítás tervezésére és megvalósítására az Energiaügyi Minisztérium 40 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított – tájékoztatott honlapján a Pannon-Víz Zrt

A mórichidai vízellátó rendszer Mórichida, Árpás, Egyed, Rábaszentmiklós községek, közel 1700 fogyasztó ivóvízellátását biztosítja.

 Az igények kielégítése a mórichidai vízműtelepen két mélyfúrású kútból termelt ivóvízzel történik. A kitermelt víz vas- és mangántalanító berendezésen megy keresztül és a vízkezelés során válik megfelelő minőségűvé. 

– Az 1985-ben és 1988-ban létesített víztermelő kutak karbantartásáról, szükség szerinti javíttatásáról a vízszolgáltató Pannon-Víz Zrt. gondoskodik mint üzemeltető. A kutak elöregedése, kapacitás-csökkenése azonban idővel elkerülhetetlenül bekövetkezik. Az 1985-ben létesített, egyes számú víztermelő kút állapota a 2018-as kúttisztítás ellenére olyan mértékig leromlott, hozama lecsökkent, homokol, hogy a vízigények biztonságos kielégítése érdekében melléfúrásos felújítása szükségszerűvé vált – számolt be a részletekről Lipovics János, a Pannon-Víz Zrt. műszaki igazgatója. 

Ennek során az elöregedett kutat egy műszaki megoldással „eltömedékelik”, és egy újat létesítenek ugyanazon vízadó rétegen. 

Az új kút kialakításával a telep víztermelési biztonsága ismételten ideális lesz a négy település ivóvízzel való ellátására

 – tette hozzá Lipovics János. 

A nyertes kivitelező rövidesen megkezdheti az új kút fúrását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában