Könyvek hegyekben

2024.08.23. 06:25

Tanévkezdés - Lesz miből tanulni Győr-Moson-Sopronban - Digitális oktatáshoz szükséges eszközökhöz is hozzájuthatnak a diákok

Már sok család készül a tanévkezdésre. Régen a családi kassza legnagyobb kiadását a tankönyvek megvásárlása jelentette. Hogyan és mikor jutnak hozzá a diákok a könyveikhez?

Kisalföld.hu

Könyvek hegyekben – A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumba már augusztus 8-án megérkeztek az oktatási anyagok – mutatta meg lapunknak az új iskolaigazgató, Gecsei Kolos. Fotó: Csapó Balázs

A Győri Tankerületi Központ által fenntartott 64 intézményben augusztus elsejétől kezdődött meg a tankönyvek és munkafüzetek kiszállítása mintegy 20 ezer tanuló számára.

– A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) munkatársai ütemterv szerint szállítják ki az állam által ingyenesen biztosított tankönyveket az iskolák által leadott rendelés szerint, de természetesen az előző évek gyakorlatának megfelelően pótrendelésre is van lehetőség – tudtuk meg dr. Nagy Adéltól, a Győri Tankerületi Központ igazgatójától.

– A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumba augusztus 8-án érkeztek a tankönyvek, de például az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskolába egy héttel később, a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolába pedig a napokban. Az egyes intézmények a kialakult gyakorlatuk szerint gondoskodnak a könyvosztásról, így akár az első tanítási napon vagy már azt megelőzően is az általuk megjelölt időpontokban vehetők át a taneszközök. Az állam minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulónak ingyenesen biztosítja a tankönyveket, ezzel jelentősen csökkennek a családok anyagi terhei, és egyenlő esélyt biztosítunk minden diák számára, hogy jó minőségű tankönyvből tanulhasson – részletezte a Győri Tankerületi Központ igazgatója. Dr. Nagy Adél azt is elmondta, hogy a digitálistananyag-fejlesztésnek köszönhetően a Nemzeti Köznevelési Portálon www.nkp.hu elérhető okoskönyvek és okosgyűjtemények száma meghaladja a 220 tételt. 

A Klebelsberg Központ „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projektje keretében beszerzett digitális eszközök további segítséget nyújthatnak tanulóinknak, hiszen az elmúlt években, felmenő rendszerben 5190 diákunk és 540 pedagógusunk kapott személyes használatra notebookot

– tette hozzá dr. Nagy Adél. 

– Az érkezés napján tételesen vették át a tankönyveket a kollégák a közösségi szolgálatot ellátó diákok bevonásával. Minden gyerekre személyre szabottan állítjuk össze a tankönyvcsomagot, amelyet az első tanítási napon, osztályfőnöki órán vehetnek át a tanulók – tudtuk meg Gecsei Kolostól, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium új igazgatójától. 

Az iskolába 11 millió forint értékben 13 ezer tankönyv érkezett, amit Pócza József tankönyvfelelős tanár irányításával szortíroznak szét 920 diáknak. Egy kilencedikes tanuló tankönyvcsomagjának ára elérheti a húszezer forintot, egy 6–7. osztályosé pedig tízezer forintból is kijöhet. A családok azonban ezeket az összegeket megspórolják, hiszen mindenki ingyen kapja kézhez a könyveket. 

A soproni Petőfi-iskolába hiánytalanul megérkeztek a tankönyvek 

– A Soproni Tankerületi Központhoz tartozó 37 köznevelési intézményben a 2024/2025. tanévben mintegy 10.300 tanuló kezdi meg a tanévet. A könyvek szétosztását külön munkatárs szervezi pluszdíjazás mellett. A tanulók tanévkezdéskor kapják meg az eszközöket az iskolában, természetesen itt is ingyen – tudtuk meg Marek János tankerületi igazgatótól. 

A tankerületben az elmúlt években összesen 3445 laptopot osztottak szét, amelyből 1816 tanulói, 40 tanári és 1589 IKT-eszköz. A notebookok kiosztása a következő tanévben is folytatódik, ezeket a jogosult diákok szüleiken, illetve törvényes képviselőjükön keresztül igényelhették. A Klebelsberg Központ ,,Digitális kompetencia fejlesztése” című előzményprojektjében összesen 995 laptopot osztottak szét a pedagógusok között, támogatva a könnyebb munkavégzést. 

A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába augusztus első napjaiban érkeztek meg a tankönyvek. Az iskola soproni egységében és a balfi tagintézményben összesen 633 gyermek kezdi meg a tanévet. 

A soproni Petőfi-iskolában Tóthné Németh Zsuzsanna igazgatóhelyettes és Sipos Ferenc igazgató ellenőrizte a megérkezett tankönyveket. Fotó: Szalay Károly

Hiánytalanul megkaptunk minden könyvet, amelyeket az egyik teremben helyeztünk el. A „Hívogat az iskola” projektünk keretében a leendő elsősök augusztus utolsó hetében kapják meg a csomagot, a felsőbb évesek pedig a tanév első napján

– tudtuk meg Sipos Ferenc igazgatótól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában