Listával válogatnak

2024.08.14. 19:45

Roham a tanszerekért - Van, aki kevesebbet, más többet költ beiskolázásra Győr-Moson-Sopronban

Alig 20 nap, és újra becsengetnek az iskolákban. Előtte viszont minden fontos kelléket, tanszert be kell szerezni, hogy semmi se hiányozzon a tanuláshoz. Idén átlagosan több mint 50 ezer forintba kerül egy gyerek beiskolázása.

Simon Roberta

Földházi Gábor Vilmos harmadikos tanuló és első osztályos húga, Földházi Nóra Nikolett szüleikkel egy győri hipermarketben válogattak tanszereket a szeptemberi iskolakezdésre. Fotó: Molcsányi Máté

– Számos kötelező kellék van, ami nem hiányozhat a diákok táskájából, azonban ezeket általában az iskolák határozzák meg. A szülők, nagyszülők a legtöbb esetben kész listával érkeznek, viszont ha tanácstalanok lennének a rengeteg írószer és tanszer láttán, különböző tájékoztató feliratok és kollégáink is örömmel segítenek – mondta el lapunknak Horváth Bernadett, a Győr Plazában található Pátria Papírbolt üzletvezető-helyettese.

– Hosszan lehetne sorolni, mire lehet szükség, de talán a legfontosabb egy strapabíró, jó kialakítású táska, majd jöhetnek a füzetek, tolltartó, ceruzák, filcek, radír, hegyező, vonalzók, nagyobbaknál körző, de elengedhetetlen a rajzfelszerelés, vagy az elsősöknek a posta­irón, tükör, babzsák, mérőszalag, számolópálcika, logikai készlet stb.

– A lányoknál megunhatatlanok az állatmintás cuccok, míg a fiúknál idén az asztronautás és az űrutazással kapcsolatos illusztrációval ellátott tanszerek fogynak leginkább. A nagyobb korosztály számára visszatértek a közkedvelt üdítőmárkával fémjelzett tanszerek – sorolta Horváth Bernadett üzletvezető-­helyettes. 

Mi már májustól felkészülünk az iskolakezdésre, sok szülő az előző év végén elkezdi beszerezni a hiányzó írószereket, nem szeretik az utolsó pillanatra hagyni

– tette hozzá. 

A boltvezető-helyettes szerint meglepő, hogy egyre többen – már gyerekkorban is – környezettudatos vásárlók. Nekik idén újdonságként kaphatók fűpapírból készült füzetek, amelyek árban sem drágábbak a többinél. Évek óta gondolnak a jobb- és balkezesekre, így már nemcsak az ollók között, de a ceruzáknál is nagy a választék a bal kézzel író kisdiákoknak. 

tanszer
Tóth Nóra eladó és Horváth Bernadett boltvezető-helyettes mutatja az elsősöknek szánt csomagot. Fotó: Molcsányi Máté

Ugyan a papír-írószer boltok árukínálata nem a legolcsóbb, de minőségi termékeket lehet kapni, amiket akár évekig is tudnak használni a gyerekek, ha vigyáznak rájuk. A tapasztalatok szerint idén akár több mint 50 ezer forintba is kerülhet egy tanuló beiskolázása, de számos sulikezdő akcióval készülnek szeptemberig a Pátria üzleteiben. Harmincezer forint felett 20 százalék kedvezményt kapnak a vásárlók, s a diákok egész évben igényelhetik a 10 százalékos árengedményt. Ami még pluszszolgáltatás és nagy könnyebbség lehet a szülőknek, hogy kedvezményesen be is kötik a tankönyveket, füzeteket a Győr Plazában található üzletben. 

A nyári meleg ellenére a Tescónál már múlt hét elején becsengettek. Az áruházlánc 5 millió darabból álló tanszerválasztékkal indította meg a tanévkezdési bevásárlási szezont. A hagyományos kínálathoz képest másfélszeresére bővült választék szeptember 8-ig érhető el, és ez idő alatt különleges ajánlatok, extra kuponok, valamint Clubcard-árak biztosítják, hogy a tanévnyitó bevásárlást a családok minél olcsóbban tudják megoldani. 

A focirajongó diákokat többek között exkluzív fradis illusztrációval ellátott termékek várják, de az örökzöld hercegnős témájúak, a Minyonokat, Shreket és egyéb közkedvelt mesehősöket felvonultató darabok is gyorsan fogynak a gyerekek körében, így a kisebbek és nagyobbak szülei egyaránt találnak a gyermekeik kívánságának megfelelő tanszereket. Aki azonban kisebb költségből szeretné kihozni a beiskolázást, az áruházlánc saját márkás termékei között talál kedvezőbb árúakat. 

Táskákból kaphatók a hátat kímélő anatómiai típusúak, amelyek főként alsó tagozatosoknak lehetnek hasznosak, akik most szoknak hozzá a sokszor nehéz tanszerek cipeléséhez. 

– Összeállítottunk egy listát, amely a legfontosabb alapdarabokat tartalmazza, köztük grafit- és színes ceruzákat, zsírkrétát, radírt, hegyezőt, vonalzót, ollót, körzőt, festéket, ecsetet vagy rajzlapot. Ezek árát heti szinten vizsgáljuk, és igyekszünk minél alacsonyabban tartani. Idén szeptember 2-án, hétfőn kezdődik az iskola, ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, időben készüljön fel a szükséges eszközök beszerzésére, hiszen az azt követő napokban nem biztos, hogy marad erre ideje – mondta Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője. 

A győri bevásárlóközpontban válogatott szüleivel a harmadik osztályt kezdő Földházi Gábor Vilmos és leendő elsős húga, Nóra Nikolett. Édesanyjuk elmondta a Kisalföldnek, hogy egy komplett listával érkeztek, és inkább a hipermarketben vásárolnak, mert két gyerek beiskolázása igencsak pénztárcaterhelő. Itt valamivel kedvezőbben jutnak hozzá egy-két tanszerhez, de fejenként 30 ezer forintot biztosan elköltenek. – Gyakran járunk ki külföldre vásárolni, viszont az írószerek, iskolai cuccok ott sem olcsóbbak, így azokat itthon szerezzük be – tette hozzá a háromgyerekes győri anyuka. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában