GyőrSzeVas Egyesület

2024.08.26. 06:25

Nem csak új életet nyertek - Térségünk szervátültetettjei taroltak a lisszaboni Európa-bajnokságon

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatottcsapata, azon belül is a GyőrSzeVas Egyesület sportolói kiemelkedő eredményeket értek el a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, amelyet idén Lisszabonban rendeztek.

Schuller Vivien Csenge

A magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel a harmadik helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében, méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon. 

Iker László István Ostffyasszonyfán élő májtranszplantált sportoló 2017-től részt vesz a szervátültetettek úszóversenyein, 2019-ben már a világjátékon is versenyzett. 2022-ben a Balaton-átúszás féltávját, tavaly pedig a teljes távot sikerült teljesítenie. Lisszabonban, az Európa-bajnokságon az egyéni bowlingversenyen bronzérmet szerzett, majd úszásban 3 arany- és 1 ezüstérmet nyert. 2021-ben létrehozta a Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Egyesületét, melynek azóta elnöke. 

Iker László István, a szervátültetettek vármegyei egyesületének elnöke

– Az Európa-bajnokságra a Magyar Szervátültetettek Szövetségének szervezésében sport­áganként összekovácsolódott csapat utazott. Fő sportágamban, az úszásban nagyon sokat készültem, három kvalifikációs versenyen kellett részt vennem, és megúszni a szükséges szintidőket, melyeket az előző nemzetközi versenyek dobogós teljesítményeihez igazítottak. A versenyszámok izgalmasak voltak, úgy érzem, magabiztosan úsztam, és sikerült azokat az időket teljesítenem, amelyekkel kvalifikáltam. Úgy vélem, jó versenyző típus vagyok, nem nyom össze a súly, amikor felállok a rajtkőre. A legnagyobb élményem az volt, amikor a 4×50 méteres gyorsváltóban három fiatalabb társammal 8 csapat közül megszereztük az első helyet. Megismerhettük Európa egyik ékszerdobozát, Lisszabont, felfedeztük történelmi emlékeit, élveztük kulináris különlegességeit. A versenyek után még két napot maradtunk, közösen ellátogattunk többek között az óceán partjára, Európa legnyugatibb pontjára, és Sintrába, a portugál királyok kedvenc településére – osztotta meg lapunkkal Iker László, a GyőrSzeVas Egyesület elnöke. Hozzátette: egyesületüknek nagy büszkeség, hogy három sportolójuk is játszott az Eb-n. Úgy érzi, erős az egyesületi háttér, ezt szeretné tovább erősíteni. 

Nagy Réka 20 éves mosonmagyaróvári veseátültetett atléta 2015 óta vesetranszplantált. Először úszott, majd kipróbálta az aquatlont, később pedig a futás lett az élete része. A Trappancs Egyesület sportolójaként a szervátültetés után is folytatta a versenyzést. Tavaly a Szervát­ültetettek Világjátékán is sikeresen szerepelt, és idén Lisszabonban az Európa-bajnokságon gerelyhajításban aranyérmet, súlylökésben ezüstérmet, 400 méteres síkfutásban bronz­érmet nyert. 

Nagy Réka atléta

Fábián Gábor két éve májtranszplantált, Sopronban él. A mozgás mindig része volt az életének, de nem rendszeresen sportolt. A bowling újdonságot hozott számára: az Európa-bajnokságon a páros versenyek végén két bronzéremmel büszkélkedhetett. 

A hidegségi Varga Krisztina egy súlyos betegség és csontvelő-transzplantáció után kezdett új életet. A sport segítette a felépülésben. Lisszabonban, élete első Európa-bajnokságán az egyéni tollaslabdaversenyen korosztályos aranyérmet nyert, majd a női páros tollasversenyen – veseátültetett párjával – is a dobogó felső fokán állhatott, végül a vegyes párosok versenyében – szívátültetett társával – ezüstérmet szerzett. 

– Hatfős tollaslabdacsapattal vettünk részt az Európa-bajnokságon. Első versenynapunkon jó szervezés, segítőkész személyzet fogadott bennünket. Svájci ellenféllel kezdtem, akit már ismertem az előző versenyről. Hátrányból tudtam hozni a mérkőzést, úgy, hogy közben edzőm javaslatait mondogattam magamban. A háromszettes összecsapás megnyerése után felszabadultan tudtam játszani, ami a dobogó legfelső fokára repített. A női párosra sokat gyakoroltunk Hanyu Zsuzsa párommal, aminek a jutalma szintén aranyérem lett. A vegyes párosban Lakatos András párommal nem az aranyéremért játszott, de elvesztett mérkőzés volt a legnehezebb, hanem az, amikor a saját csapattársaink ellen kellett játszanunk. Nehéz volt félretenni az érzelmeket, hiszen barátok vagyunk a pályán kívül, de valamennyire sikerült, és ezüstérmet szereztünk – mondta el Varga Krisztina tollaslabdázó. Hozzátette: fantasztikus volt a rendezés, és mindennap önfeledten szurkoltak a többieknek. 

Varga Krisztina két arany- és egy ezüstérmet is nyert Lisszabonban.

Krisztina ebben a hónapban pihen, ősszel kezdi újra az edzést, és szeretne a Szervátültetettek Világjátékára, Drezdába kijutni jövőre. Úgy érzi, minden versennyel egy lépéssel közelebb kerül Drezda felé.

Nagyon boldog voltam a győzelmek után, a sok munka meghozta gyümölcsét. Rengetegen szurkoltak itthonról, ez hatalmas erőt adott. A Sopron-Pannonia Rotary támogatott, ők érzelmileg is bátorítottak, hogy ne az eredménnyel foglalkozzak, próbáljam élvezni a versenyzést. Úgy érzem, én már úgyis nyertem egy életet, most csak boldogan játszom

– zárta a beszélgetést Krisztina. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában