Ferenc pápa ajándéka is lesz

2024.08.28. 08:00

Különleges emlékérme a Pannonhalmi Bencés Főapátságról – fotók

A Szent Márton tiszteletére épült szerzetestemplom felszentelésének 800. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget kedden a Pannonhalmi Főapátságban, ahol bemutatták a Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” emlékérméjét is.

Ollári Gergely

Fotó: Csapo Balazs

A Magyar nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki a világörökség részét képező Főapátság szerzetestemploma középkori újjáépítésének és felszentelésének 800., valamint a Főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmával. Különleges emlékérme – a 3 000 Ft névértékű emlékérem a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató tematikai sorozat tizenegyedik eleme. Az emlékérmét Bitó Balázs iparművész tervezte. 

Különleges emlékérme a Pannonhalmi Bencés Főapátságról – az érémét a Szent Márton tiszteletére épült szerzetestemplom felszentelésének 800. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mutattak be kedden a Pannonhalmi Főapátságban.
Különleges emlékérme a Pannonhalmi Bencés Főapátságról – az érmét a Szent Márton tiszteletére épült szerzetestemplom felszentelésének 800. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mutatták be kedden a Pannonhalmi Főapátságban.
Fotó: Csapó Balázs

A Pannonhalmi Bencés Főapátság a magyar kereszténység bölcsője, hazánk fontos szellemi műhelye. Híres iskolája ezeréves múltra tekint vissza, itt található a világ legnagyobb szerzetesi könyvtársa is. A monostort 996-ban Géza fejedelem alapította Tours-i Szent Márton tiszteletére. Az 1003 körül felszentelt templom az első évszázadok során többször leégett, a történelmi események miatt háromszor újjá kellett építeni. Írásos források alapján a templomot 1224-ben, 800 évvel ezelőtt állították helyre és szentelték fel. A monostor rövid történelmi megszakításoktól eltekintve több mint ezer éve folyamatosan a bencés szerzetesközösség otthona. Az egyedülálló épségben megmaradt 800 éves középkori temploma ma is szerzetesek imádságának helyszíne. A Főapátság 10 évvel ezelőtt, 2014-ben vált nemzeti emlékhellyé. 

Különleges emlékérme a Pannonhalmi Bencés Főapátságról 

Az emlékérme előlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság alapítólevele részletének ábrázolása látható. Az előoldal jobb oldalán Stremeny Géza Pannonhalmi Szent Mórt ábrázoló szobra jelenik meg előttünk, amely a Pannonhalmi Szen-Márton bazilika egyik támasztó pilléréből bontakozik ki. Az előlap szélén található körgyűrűn, köriratban, fent a „Magyarország” felirat, lent a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel, baloldalon a „3000” értékjelzés és a „Forint” felirat olvasható. 

Az emlékérme hátlapján a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesének és környezetének ábrázolása látható. A hátoldal alján, lent középen, részben a körgyűrűre átnyúlva, a magyar bencések címere, a jobb oldalon Bitó Balázs tervezőművész mesterjegye található. A hátlap szélén található körgyűrűn a „Pannonhalmi Bencés Főapátság”, és a „Nemzeti emlékhely” felirat olvasható.

Az emlékérme réz (90%) és cink (10%) ötvözetéből készült, súlya 18,40 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. 

Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 000 darabos példányszámban jelent meg, bronzpatinázott kivitelben. A keddi eseményen dr. Dejcsics Konrád OSB elmondta: az 1000 éves kultúrához tartozik a főapátság numizmatikai gyűjteménye, mely különleges történelem tanúja, értékeket hordozó, a jelent is leképező gyűjtemény. Ez őrzi majd az új emlékérmet is. 

A nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozatot a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezte. A bemutatót a Pannonhalmi Bencés Főapátság Könyvtár teremkönyvtárában mutatták be kedden.
A nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozatot a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezte. A bemutatót a Pannonhalmi Bencés Főapátság Könyvtár teremkönyvtárában mutatták be kedden.
Fotó: Csapó Balázs

Az eseményen dr. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója elmondta: az érme bemutatásának napja megerősít abban, hogy hazánk európai értékválságának közepette tudatosan követi a Szent István-i utat. 

– Abban is megerősít bennünket ez a nap, hogy nemzeti emlékhelyeinket népszerűsítő és a magyar társadalomhoz eljuttató munkánknak van létjogosultsága, eredménye, és hatása. A munkát egyre nagyobb lelkesedéssel végezzük mi is. Pannonhalma múltjával nem csak feladatot és felelősséget ró ránk. Jelenleg 21 nemzeti emlékhely található hazánkban, ám kiemelt történelmi helyszíneink, csak akkor válhatnak kapcsolódási pontokká, ha azok ismertté válnak. Aki ugyanis nem ismeri a múltat, nem ítélheti meg a jövőt – fogalmazott. 

Az eseményen továbbá dr. Horváth Marcell a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: a jegybank különösen fontosnak tartja, főleg a 21. században az értékmegőrzés, és értékteremtés küldetését. 

– Ennek a missziónak a keretében rendszeresen bocsát ki a jegybank emlékérméket az ország jelentős történelmi, kulturális, tudományos eseményeinek évfordulójára –mondta el az igazgató, megköszönve Bitó Balázs iparművész munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában