Ünnep

2024.08.27. 18:37

Huszonegy babát köszöntöttek a húszéves Jánossomorján

Hetedik éve annak, hogy babaköszöntő keretében ünnepséggel készülnek Jánossomorja legifjabb lakóinak. A helyi művelődési házban ezúttal 13 kislány és nyolc kisfiú érkezésének örülhettek együtt.

Mészely Réka

A legifjabb jánossomorjaiakat együtt ünnepelték családtagjaikkal, a felvételen Lőrincz György polgármesterrel.

Fotó: Kerekes István

Jánossomorja önkormányzata élen jár abban, hogy a fiatalok helyben maradását segítse. Ennek egyik fontos eleme, hogy minden évben kétszer babaköszöntő programot szerveznek. A helyi művelődési ház most is megtelt apró gyermekekkel, akik édesanyjukkal, édesapjukkal, nagyobb tesókkal, sőt nagyszülőkkel is érkeztek. A szervezők megható ünnepséggel lepték meg a legifjabb jánossomorjaiakat.

– 2017 óta félévente köszöntjük a város újszülött lakóit és a megjelent szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket – emelte ki köszöntőjében Lőrincz György polgármester, aki hangsúlyozta: a helyi önkormányzat képviselő testületének kiemelt célja, hogy támogassa az itt élő vagy itt letelepedni kívánó fiatalokat, kisgyermekes családokat.

A képviselő-testület több döntése is ennek függvényében született az elmúlt időszakban. A városvezető beszélt arról, hogy tizennégy új férőhellyel bővült a bölcsőde, mely új udvari játékokkal is gazdagodott.

– A Kertalja és Szőlőskertutcában negyvenegy építési telket alakítottunk ki, amelyeket túlnyomórészt helyi fiatalok vagy kisgyermekes családok vásároltak meg, legtöbben a piaci ár feléért, az önkormányzati kedvezményeknek köszönhetően. Óvodai korszerűsítéseket minden évben végzünk: idén is húszmillió forintot fordítunk a mosonszentpéteri óvoda energetikai felújítására. Felújítottuk a város összes közterületi játszóterét, folyamatosan karban tarjuk és fejlesztjük, bővítjük őket – sorolt Lőrincz György.

Arról is beszámolt, hogy az újszülöttek anyagi támogatásáról is döntöttek. Rendeletben határozták meg, hogy ki kaphatja meg a százezer forintos anyagi segítséget. Az összeget babakötvény formájában, a gyermek nevére szólóan adják. Ma már évente négy alkalommal helyben is lehetőség nyílik a Start-értékpapírszámla megnyitására.

– Ezzel az ünnepséggel is erősíteni szeretnénk a városhoz való tartozásukat, hogy a kisgyerekes családok érezzék, hogy fontosak Jánossomorja számára. Hiszen ők a jövőnk zálogai – tette még hozzá a városvezető, köszönetet mondva a helyi védőnők, gyermekorvos és asszisztense áldozatos munkájáért, akik a terhességtől egészen a felnőtté válásig elkísérik a gyermekeket.

Ezúttal egyébként a 13 kislánynak és 8 kisfiúnak különleges ajándékokkal készültek: várossá alakulásának huszadik évfordulóját ünnepli ugyanis Jánossomorja. A meglepetéseket a település címerével emblémázták, de a jubileumi év logóját is elhelyezték a csomagokon, örök emlékül.

Lőrincz György egyenként adta át a családoknak a kedvességeket, gratulálva a babák érkezéséhez.

A Kobl család másodszor érkezett a babaköszöntő ünnepségre.
A Kobl család másodszor érkezett a babaköszöntő ünnepségre. Fotó: Kerekes István

A Kobl család nem először vett részt babaköszöntőn. A nagyfiú, Máté most hároméves, vele már jártak az ünnepségen, most meg a kis Gergőt ünnepelték.

– A jánossomorjai önkormányzat sokat tesz azért, hogy a fiatalok itt maradjanak. Mi sem gondolkodtunk azon, hogy elköltözzünk – avatott be Kobl-Tóth Renáta, karjában a kicsivel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában