Gombás fertőzést kapott

2024.08.07. 10:37

Hatos-tölgy – Ágaitól szabadulva gyógyul a háromszáz éves fa Kajárpécen – fotók

A Hatos-tölgy nevét a tövénél elágazó „ágairól”, törzseiről kapta. A három évszázados fa és a körülötte kialakított pihenőhely nap mint nap kedvelt célpontja a turistáknak. A Hatos-tölgy azonban gombás fertőzéssel küzd, száradt ágait hamarosan levágják egészsége megóvásának érdekében.

Ollári Gergely

A több mint háromszáz éves Hatos-tölgy a Pannonhalmi-dombvidék nyugati vonulatának ikonikus fája, négy településről érkeznek ide turistaútvonalak, Kajárpécről, Felpécről, Tényőről és Sokorópátkáról. A tölgyfa árnyékában a Hatos–tölgy történelmi órája című tábla mesél a régmúltról az arra járóknak. 

Hatos-tölgy – Laki György Kajárpéc polgármestere hetente többször, lóháton látogatja meg a környéken kuriózumnak tartott Hatos-tölgyet. A száradt ágait a győrszemerei tűzoltók segítenek levágni a közeljövőben.
Hatos-tölgy – Laki György Kajárpéc polgármestere hetente többször, lóháton látogatja meg a környéken kuriózumnak tartott Hatos-tölgyet. A száradt ágait a győrszemerei tűzoltók segítenek levágni a közeljövőben. 
Fotó: Molcsányi Máté

Kicsivel több mint háromszáz évvel ezelőtt Merzifonlu Kara Musztafa pasa, oszmán-török nagyvezír haladhatott el erre hadseregével, de II. Rákóczi Ferenc hada is itt vonult el mikor a koroncói csatába igyekeztek. A hatos-tölgy nevét a tövénél elágazó törzseiről kapta. A fa és a körülötte kialakított pihenőhely kedvelt célpontja nem csak a környékbeli települések, de Győr kikapcsolódási lehetőségeit kereső kirándulóinak is. Ugyan a hat ágból mára csak öt maradt, de ez mit sem von le a népszerűségéből. 

– Sok mindent átélt ez a fa, ami sajnos öregsége miatt az utóbbi időben nincs túl jó állapotban, és megbetegedett. Pár éve látványosan száradnak el az ágai, az egészsége miatt szükséges a beavatkozás. Hamarosan a szemerei tűzoltók segítenek a megszáradt, mára életveszélyessé vált ágak levágásában –mondta el lapunknak Laki György Kajárpéc polgármestere. 

Hatos-tölgy – Ágaitól szabadulva gyógyul a fa

A tölgy Kajárpéc közigazgatási területén áll, így az önkormányzat a Kisalföldi Erdőgazdaság ravazdi erdészetének szakembereivel közösen beszélte át, mit lehetne tenni a három évszázados látványosság egészségéért. Az ő szakmai irányításuk alapján érkeznek majd darus tűzoltóautók a Hatos-tölgyhöz, még végzik el a munkálatokat. Ha ez megtörténik, a további favédelemről is tárgyalni fog az önkormányzat, az egyre komolyabb gombás fertőzés miatt. 

Az emblematikus fa nevét viseli a helyi vadásztársaság a Hatosfa Vadásztársaság. Az  önkormányzat  minden év májusának második hétvégéjén túrát szervez az ikonikus tölgyhöz, októberben a győri természetjáró klubok teljesítménytúrája is érinti a területet, azonban egész éven át számos egyéni és csoportos természetjáró látogat ki a famatuzsálemhez. Emellett a Hatos-tölgy 2012-ben az „Év fája” versenyben a második, egyben előkelő helyén végzett, és csak egy egri park platánfája előzte meg az országos versengésben. 

A háromszáz éves fa mellett csemetekertet alakítottak ki, kerítéssel körbevett területen tölgymakkokat ültettek. Így a jövőben is lesz mit megcsodálniuk majd a turistáknak.
A háromszáz éves fa mellett csemetekertet alakítottak ki, kerítéssel körbevett területen tölgymakkokat ültettek. Így a jövőben is lesz mit megcsodálniuk majd a turistáknak. 
Fotó: Molcsányi Máté

– Hetente többször, lóháton látogatok ki a fához, nézem meg állapotát, és a turisták elhagyott szemeteit is összegyűjtöm. A fa igazi kuriózum, nem tudjuk azonban hogy mi lesz a sorsa, mert még háromszáz évet biztosan nem él meg.

– Mellette csemetekertet alakítottunk ki, kerítéssel körbevett területen tölgymakkokat ültettünk. Így a jövőben is lesz mit megcsodálniuk majd a turistáknak –tette hozzá az elöljáró. 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a munkálatokat már augusztusban elkezdik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában