Szakmai gyakorlat

2024.08.31. 16:01

Egészségügyi pályával ismerkedtek a Soproni Gyógyközpontban

Az új felvételi szabályok szerint 2024-től az orvostudományi egyetemek jelentős többletpontokat adnak a felvételizőknek az egészségügyi területen szerzett gyakorlati munkatapasztalatért. Sopronban is több felvételi előtt álló diák élt már a lehetőséggel, akik a kórház különböző osztályain segítő munkakörökben dolgoztak.

Kisalföld.hu

A Soproni Gyógyközpont oktatókórházként fontos feladatának tekinti, hogy a jövő gyógyítóinak lehetőséget biztosítson mind az 50 óra közösségi szolgálat letöltéséhez, mind a gyakorlati munkatapasztalat megszerzéséhez. A nyár folyamán már több, 18. életévét betöltött középiskolás élt a gyakorlati munka lehetőségével, és a nyári szünetben 1-2 hónapot dolgoztak a soproni kórházban.

Egészségügyi
Egészségügyi pályára készül Zalaváry Enikő, aki tanára javaslatára jelentkezett a gyakorlati munkára Fotó: Soproni Gyógyközpont

Egészségügyi elhivatottság

Zalaváry Enikő is közéjük tartozik, aki szeptemberben kezdi meg 12. évfolyamos tanulmányait a Berzsenyi-gimnáziumban, az érettségit követően orvosi egyetemre szeretne jelentkezni. Az emelt szintű biológia érettségire felkészítő tanára javaslatára érkezett gyakorlati munkára a Soproni Gyógyközpontba, ahol a sebészeti szakrendelőben látott el segédasszisztensi feladatokat. 

Különösen örülök, hogy a felkínált lehetőségek közül a sebészetet választottam, és egy testhezálló nyári munkát találtam. Egy nagyon változatos szakterületet ismertem meg, beleláttam a betegellátás érdekes világába és rengeteget tanultam. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt velem, az itt töltött idő megerősített abban, hogy az orvosi pálya az utam.

 – összegezte tapasztalatait a gimnazista lány.
Ugyancsak pozitív élményekkel zárta gyakorlati munkáját Scheiber Robin, aki jövőre érettségizik és szintén az orvosi egyetemet célozta meg.

Egészségügyi
Scheiber Robin álma az orvosi egyetem Fotó: Soproni Gyógyközpont

Mindig is érdekelt a biológia és a kémia, szeretek emberekkel foglalkozni, szociálisan érzékenynek tartom magam, ezért esett a választásom az orvosi pályára. A kórházban műtőssegédként dolgoztam, közben több osztályon is megfordultam. Izgalmas volt látni a központi műtőben a beavatkozásokat, és nagyon tetszett a szemészeti műtőben végzett gyakorlati munka is. Hasznos volt, hogy több szakterületre is ráláttam, így már konkrétan tudom, hogy milyen irányba induljak a tanulmányaim során

 – értékelte a kórházban töltött napokat Robin.

A gyakorlati munka ideje alatt a fiatalok oktatói felügyelet mellett, testközelből tapasztalhatták meg a betegellátás folyamatait. 

A kórház munkatársai is megerősítették: munkájukról csak is elismeréssel lehet beszélni. Érdeklődők, segítőkészek voltak, fiatalságuk, lelkesedésük és vidámságuk új színt vitt a munkahelyi közösségek életébe.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában