Álláspont

2024.08.23. 09:36

A fránya műanyag, avagy a képmutató környezetvédelem

Új vezérigazgatót nevezett ki a Starbucks a napokban, a cég új vezetője szeptembertől tölti be a pozícióját, és heti háromszor magángéppel ingázik majd kaliforniai otthona és a seattle-i munkahelye között.

Szabó Gábor

A cég a jövőben legalább a szívószálat kivonja a forgalomból...

Pár éve arra kapta fel a fejét a világ, hogy a glasgow-i klímacsúcsra több mint 400 magánrepülőgép szállította az érkezőket. Akkor ki is számolták, hogy ezzel megközelítőleg 13 ezer tonna szén-dioxid került a levegőbe, ami több mint 1600 skót lakos éves kibocsátása.

Napi szinten megy a vita az akkumulátorgyárakról is – Győrszentivánon ez aligha újdonság –, ami szintén érdekes, mert a divatos mantra szerint az elektromos autózással sokat tehetünk a bolygó megmentéséért. Csak azt felejtjük el ezek szerint, hogy míg egy ilyen autó elkészül, mennyi káros anyag kerül a közvetlen környezetünkbe, mennyi vizet kell az akksik előállításához felhasználni.

Egy tény, a műanyagok, az akkumulátorok körülvesznek bennünket, rengeteg kütyü segíti a mindennapjainkat, és ezek, tetszik vagy sem, ezekre épülnek.

Hogy mindez mennyire káros, most már nagyjából sejtjük, de mindennél kártékonyabb az a képmutatás, ami a döntéshozóktól jön. Akik kitalálják, hogy azzal mentjük meg a bolygót, ha az a fránya kupak letekerés után is marad a flakonon. Ahol meg ezekről döntenek, oda az illetékesek elröppennek a magángépükkel.

Szintén a Starbuckshoz kapcsolódó hír: a cég újfajta, szívószálmentes fedők bevezetésével járul hozzá a világon naponta több mint félmilliárd egyszer használatos műanyag szívószál mennyiségének csökkenéséhez.

Bízzunk benne, a nagyfőnök a heti háromszori repülőútján legalább ilyeneket használ majd, így talán egy hangyányival kisebb lesz az ökológiai lábnyoma...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában