Kitüntetés

2024.08.21. 15:30

A 95 éves Takács Istvánt díjazták Dunakilitin

A hagyományoknak megfelelően szentmisével és kenyérszenteléssel indult Dunakilitin az ünnep, majd a templomtéren folytatódott az ünnepséggel. A szónok Palatinus Kristóf atya volt, a kitüntetett, a 2024. évi Dunakilitiért díjas pedig a 95 éves Takács István.

Kisalföld.hu

Az idei Dunakilitiért díjas Takács István családja körében.

A hagyományoknak megfelelően szentmisével és kenyérszenteléssel indult Dunakilitin az ünnep, majd a templomtéren folytatódott az ünnepséggel, melyben közreműködött a Dunakilitiért Egyesület Rajka-Feketeerdő Egyházközség Vegyeskara Mayer Gizella vezetésével, valamint szavalattal Lelkes Dorina és Mogyorósi Laura helyi fiatalok. A szónok Palatinus Kristóf atya volt, a kitüntetett, a 2024. évi Dunakilitiért díjas pedig a 95 éves Takács István.

A 95 éves díjazott Kovács Andor Tamásné polgármesterrel (középen) és családtagjaival.
A 95 éves díjazott Kovács Andor Tamásné polgármesterrel (középen) és családtagjaival.

Takács István – ahogy a helyiek szólítják – Pityó bácsi 75 éves iparos múlttal rendelkezik. Idős kora ellenére a ház mögötti műhelyében naponta dolgozik ma is bognárként. Köztiszteletben álló személy Dunakilitin. Szeretik és tisztelik őt az emberek, és ő szívesen ad bölcs tanácsokat idősnek és fiatalnak egyaránt. Beírta magát Dunakiliti történelmébe azáltal is, hogy egy teljes bognár felszerelést adományozott a dunakiliti Falumúzeumnak.

Rendkívüli szakmaszeretet jellemzi. Szívesen tart tájékoztatást munkájáról a hozzá betérőknek. Többször vállalt bemutató foglalkozást a Múzeumok Éjszakáján. Öregbítette Dunakiliti hírnevét az ipartestület rendezvényein is. 2017-ben a Moson vármegyei Ipartestülettől életmű díjat kapott.

Aktív közéleti ember Dunakilitin, a Dunakilitiért Egyesület tagja évtizedek óta. Oroszlán részt vállalt a millenniumi kereszt felújításában. Többször vállalt önkéntes munkát a dunakiliti templom gazdagítására.

2021-2022-ben a Lakiteleki Alapítvány kutatói, adatgyűjtői egyértelműen megállapították, majd az általuk összeállított antológiában is rögzítették, hogy Dunakilitin a legfőbb értékőrző személy Takács István Pityó bácsi. Neve fogalommá vált a Lakiteleki Alapítvány munkatársai számára.

Áldozatos munkáját Dunakilitiért Díjjal ismerték el a település vezetői és lakói.

A díjazott köszönő szavai után az új kenyeret szegte meg Kovács Andor Tamásné polgármester. A kenyér idén is – akárcsak az elmúlt években – a Lipóti Pékség ajándéka Dunakilitinek.

A kenyér osztásába aztán a képviselő-testület tagjai is bekapcsolódtak. Az önkormányzat frissítőről és finom borról is gondoskodott. A zenés, beszélgetős programnak a déli harangszó vetett véget a téren.

Méltó volt az ünnep a nagy előd, Szent István király napjához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában