Rekordok

2024.08.03. 08:00

55 tanév ugyanabban az iskolában - Ambrus atya gyémántmiséjét ünnepli Pannonhalmán

Nincs most rajta kívül olyan tanár, aki 55 tanévet szolgált volna ugyanabban az iskolában. A pannonhalmi diákok ezreinek Ambrus atyája gyémántmiséjét és számos "rekordját" is ünnepli 2024-ben.

Kisalföld.hu

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Pintér Ambrus amellett, hogy a legidősebb itteni bencés - 1959 óta ugyanabban a monostorban éli életét - 1968-ban kezdte meg első iskolaévét és 1972 óta vezeti a legendás irányítástechnika szakkört a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Egyúttal ő Magyarország legidősebb és legrégebben, 1956 óta szolgáló aktív mozigépésze és filmklub szervezője. A szünet nélkül működő gimnáziumi mozi üzemeltetését 1979-ben vette át. Hosszú időn keresztül a főapát általános helynöke volt a területi főapátságban. A mai napig tevékeny lelkipásztor, vasárnaponként több faluban misézik és prédikál.

Pillantsunk bele 85 tevékeny év válogatott bölcsességeibe, ahol a benedeki monostor-eszményről, lelkipásztori és diákotthoni szolgálatról, a másik Karácsonyról, a nagy belső utazásokról és Ambrus atya 200 családjáról is hallhatunk. Mondatait a töretlen derű, szeretet és a rá jellemző fanyar humor szövi át. Tiszteletünk jeléül, gyémántmiséje alkalmából ezzel a töredékes, de nagy szeretettel készített rövidfilmmel kedveskedünk neki:

A Korzenszky Richárd, szintén gyémántmisés, tihanyi nyugalmazott perjel atyával együtt ünnepel, a szombaton 10-kor kezdődő liturgiát itt közvetítik:

"Pintér Ambrus az ország első technika- és utolsó fizikatanárainak egyike.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában