Korszerűsítés

2024.07.25. 09:55

Megkezdték a Mosonvár utcai palota felújítását Mosonmagyaróváron – Az új tulajdonos keresi a régi felvételeket - fotók

A vásárlás után nem sokat tétlenkedett a Mosonvár utca 5–7. szám alatti egykori palota új tulajdonosa, Winkler Károly vállalkozó, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke. Megkezdték ugyanis a patinás épület felújítását.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

– Ez az épület a történelem egy szelete, melyet meg kell őriznünk. Reményeim szerint vissza tudjuk állítani a régi hangulatát, és így valóban Mosonmagyaróvár ékessége lehet – hangsúlyozta a Mosonvár utcai műemlék gazdája, Winkler Károly.

Amint arról korábban írtunk, az ingatlant árverésen értékesítette az önkormányzat. Az új tulajdonos kiemelte: saját és közösségi célokra kívánja felújítani a régóta használaton kívüli egykori tiszttartólakot, ahol a hagyomány szerint Mária Terézia is megszállhatott. A Kisalföldben többször is beszámoltunk az egykor szebb időket is megélt Mosonvár utcai ingatlanról. 

Az önkormányzat úgy döntött, megválik a rossz állapotban lévő épülettől és a mellette lévő telektől. A Mosonvár utca 5. szám alatt található egykori kastély pincével és két szinttel műemlék besorolású, a telek pedig kiemelten védett régészeti lelőhely. A régóta üres ingatlan új tulajdonosa, a közelben lakó Winkler Károly, a vásárlás után hamar neki is állt a munkáknak.

– Még több munkát látok, mint ahogy reméltem ebben a több mint kétszáz éves épületben – kezdte beszélgetésünket a mosonmagyaróvári vállalkozó, aki szerint az épületnek történelmi múltja, hangulata van, aminek meg kell maradnia a mosoniak életében.

Mint megtudtuk, az épület feltárásával kezdődött el a korszerűsítés. A vízszigetelés orvoslásra szorul, ezért körbe ásták az épületet és a földszinti részen is megbontották az aljzatot, több köztes falat is kivettek (az ingatlant a második világháború után lakásokká osztották fel). 

– Bízom benne, hogy sikerül mielőbb felújítani, és ebből az épületből is a régi hangulat árad majd, amikor kész lesz. Egy kicsit a közösségnek, Mosonnak és Mosonmagyaróvárnak is az ékessége, dísze lenne, és nem kerül méltatlan helyzetbe – emelte ki.

Winkler Károly keresi azokat, akik emlékeznek az épület múltjára, akár laktak is a falai között, vagy éppen rendelkeznek archív fotókkal.

– Azt már tudjuk, hogy a tetőszerkezete kétszer ilyen magas volt, és egy torony is díszítette. Ezt szeretnénk visszaállítani. Így egy olyan teret is kapunk, ami szintén kihasználhatóvá válik – fogalmazott.

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke újból azt is megerősítette, hogy az ingatlan funkciójában közösségi célokat is szolgál majd, például rendezvények, kiállítások helyszíne lehet, de kihasználható a pincéje és udvara is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában