Megkapják a végtisztességet

2024.07.13. 14:04

Hősi halottakat exhumáltak Bősárkányban

Hat, hősi halott katonát exhumáltak Bősárkány egykori temetőjében. A maradványokat Budapestre szállították, ősszel adják meg az elhunytaknak a végtisztességet.

Kisalföld.hu

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai Bősárkány egykori temetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt hat magyar katonát sikerült exhumálniuk. Egy 1948-as vármegyei jegyzői jelentés adatai szerint a faluban a II. világháború helyi harcai során hősi halált halt több magyar és egy német katonát temettek el. Az intézet a Magyar Hadisírgondozás elnevezésű közösségi oldalon számolt be a részletekről.

A bősárkányi sírokból kerültek elő a maradványok. Fotó: Magyar Hadisírgondozás

A temetőt mára felszámolták, kegyeleti parkká alakították, a sírjelek egy részét a központi kereszt körül állították ki. A hősi temetési helyek hollétét a település sírköves mestere, Rácz István jegyezte fel, aki az általa készített vázlatrajzot átadta Lakatos Dávidnak, a Rábaközi Hadisír Kutató szervezet tagjának. A vázlatot Lakatos Dávid továbbította a HM HIM HHI felé. Az Igazgatóság munkatársai 2023 decemberében felmérték a területet, amely bekerült a 2024. évi feltárási tervbe.

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai 2024. márciusában végezték el a feltárást Bősárkányban. A német érintettség miatt a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) képviselője is jelen volt a feltárás első napján. A Rábaközi Hadisír Kutatók szervezetétől négy fő nyújtott önkéntes segítséget a munka során. A feltárási folyamatot egy helyi vállalkozó által biztosított munkagép tette hatékonyabbá.

A szakemberek az első kutatóárok megnyitása során, 170 centiméteres mélységben egyes koporsós eltemetést találtak, amelyből a magyar királyi honvédség egyenruhájában eltemetett katonát exhumáltak. A második kutatóárok megnyitására a vázlaton Sebessy József tizedes és négy bajtársa sírjaként említett területen került sor. A közös temetési helyen egy egyénileg, koporsóban eltemetett magyar tizedes maradványait, tőle 120 centiméterre pedig két egymásra helyezett magyar katona koporsó nélkül eltemetett maradványait lokalizálták. A három katona egy sírba, egy időben lett eltemetve, közülük a tizedesként azonosított katona feltehetően az 1945. március 29-én hősi halált halt Sebessy József, két bajtársának személyi azonosítására alkalmas leletanyag azonban nem került elő.

Sisak, bajonett, lapát... Fotó: Magyar Hadisírgondozás

A szakemberek a szondaárok bővítésekor egy méteren belül találtak rá az újabb katonai temetési helyre, amelyből két magyar katona holtteste került elő. Egyikük lábán a 1934M bakancs szegecselt talpú változatát találták a szakemberek, valamint mindkét katona zsebében a magyar mellett német, cseh és szlovák aprópénzt azonosítottak. A sorban található két temetési helyet két különböző időpontban létesítették és feltehetően elsődleges temetési helyükről temették át ide a település térségében elesett katonákat. Az 1948-as jelentésben említett német katona temetési helyét nem sikerült azonosítani.

Az exhumált hat magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált magyar katonák újratemetését 2024 őszén, Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák parcellájában fogják végrehajtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában