Magyar kultúra

2024.07.19. 11:49

1100 év Európában, 20 év az Unióban - Sopronban jelentették be az országos programsorozat indulását + Fotók, videó

A kulturális és innovációs miniszter, Hankó Balázs péntek délelőtt Sopronban jelentette be az 1100 év Európában, 20 év az Unióban című kulturális programsorozat indulását. Az országos turné célja, hogy a kultúrstratégiai intézményeinkkel közösen ünnepelje kulturális, történelmi örökségeinket, hagyományainkat, és bemutassa azokat az értékeinket, amelyekre büszkék lehetünk, éljünk magyarként bárhol a Kárpát-medencén innen és túl.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Magyarország vette át július 1-jével, amelynek jegyében féléves útjára indul a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott "1100 éve Európában, 20 éve az Unióban" című kulturális programsorozat is. 

Hankó Balázs nem máshol, mint a leghűségesebb városban, azaz Sopronban jelentette be a program indulását az impozáns Múzeumnegyedben. 

  • A programsorozat augusztus 10-én indul Székesfehérváron, a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal. 
  • A második állomás Sopron lesz a Páneurópai Piknikhez kapcsolódva. 

A pénteki sajtótájékoztatón pedig a média képviselői mellett részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián polgármester és Simon István alpolgármester is.

A sajtótájékoztatón résztvevőket Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki város nevében fejezte ki a megtiszteltetést, hogy az országos programsorozatott Sopronban indítják útjára. 

- Nagy dolgok indultak el már Sopronban az ezt megelőző időkben is. Gondoljunk a 1989-es páneurópai piknikre vagy az 1921-es népszavazásra, úgyhogy mi soproniak valahol talán megszokhattuk azt, hogy nagy dolgok veszik kezdetét a városban. Így aztán megtiszteltetés, de talán nem meglepetés, hogy a Hankó Balázs miniszter az 1100 éve Európában, 20 éve Unióban című rendezvénysorozat indulását Sopronban jelentett be. A rendezvénysorozat első állomása Székesfehérvár lesz, s azt követően augusztus 19-én a páneurópai piknik ünnepsége során fogadja be a város az országos programot - mondta el a polgármester.

Hankó Balázs hangsúlyozta, a kulturstratégiai intézmények, mint 

a Szépművészeti Múzeum vagy a Hagyományok Háza 19 vármegye 19 programjához csatlakozva mutatják be a magyar kultúra szépségét, kiválóságait és mindazt, ami magyarrá tesz.

- A programsorozat bemutatja, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra, amely kiváltság és küldetés egyben, hiszen ezeregyszáz éve Európa közepén és húsz éve az Unióban is próbáljuk úgy formálni, védeni és őrizni a kontinenst, hogy az a jövő szempontjából is kiemelkedő legyen. Továbbá ahhoz, hogy itt maradtunk kellett a hűség is, amelyről Sopron az 1921-es népszavazással különösen tanúbizonyságot tett. Így kell továbbra is nap-nap után tanúbizonyságot tennünk a hűségről, az elkötelezettségről, a nemzethez tartozásról. Európa életében a hűség mellett kiemelkedő szerepet játszott Sopron abban is, hogy létrejöhessen a ma ismert Németország, hiszen a páneurópai pikniket követően valósultak meg azok az események, melyek a történelmünket formálták. Mindezek indokolták azt, hogy Sopronban jelentettük be, hogy egy ilyen kiváló programsorozatot indítunk tizenkilenc vármegyében, ahol a térség és az ország meghatározó intézményeinek kulturális különlegességi vegyítve teszik elérhetővé, vonzóvá az identitás erősítését és közösségépítővé a kultúránkat - emelte ki Hankó Balázs. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában