Választási kisokos - Egyetlen hírbe gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

Vasárnap tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Érvényes okmányok

A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

Rendkívüli nyitvatartás a választás hétvégéjén a kormányablakokban

Nyitva tart a legtöbb kormányablak az európai parlamenti és az önkormányzati választás hétvégéjén.  Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség. A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek. A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva. Erről bővebb információ itt.

A szavazáshoz a lakcímigazolvány mellett érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány szükséges. A szavazóbiztosok az azonosításhoz elfogadják a lakcímet tartalmazó (régi) személyi igazolványt is. Ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás.

Ügyintézés előtt a kormányhivatalok honlapján tájékozódhat a nyitva tartó kormányablakokról

A szavazóhelyiségben

A már régebben megkapott választási értesítő tartalmazza a szavazókör pontos címét, ahol leadhatjuk a voksunkat.  A szavazóhelyiségben az érvényes személyi okmányok bemutatása után a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket, ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választó részére a szavazólapokat. A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti pártlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat.

A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára és szavazhatnak az Európai Parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak még. A nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, enélkül a szavazólap érvénytelen lesz.

Mozgóurna

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe szavazni, mozgóurnát igényelhetnek. Mozgóurnát igényelni még a választás napján, vagyis június 9-én 12 óráig van lehetőség online, ügyfélkapus azonosítással, vagy a kézbesítési meghatalmazott útján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságnál.

Eredmények

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás eredményeinek közlését a szavazólapok feldolgozottságának függvényében várhatóan 20 órától kezdik meg. Az európai parlamenti választás esetében az eredmények hivatalos közlése este 23 óra után kezdődhet meg, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás.

A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei itt követhetőek nyomon.


sre

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában