Áradások

2024.06.10. 13:30

Egész éjszaka dolgoztak a vízügyesek a Rábánál, Körmendnél pénteken rekord közeli tetőzésre számítanak

A vízügy csaknem 400 szakemberét mozgósította Rába-menti védekezéshez az ország egész területéről. Körmendnél a hétfő esti órákban a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV) szintje körül várható a vízszint. Amennyiben a települések a helyi védekezésekhez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt.

Kisalföld.hu

Forrás: OVF

A Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy fölöttünk hullámzó frontrendszer határozza meg. Már szombaton este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, melyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le. Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott. A legfrissebb előrejelzés alapján a mai napon területi átlagban további 10-20 mm várható. Lényeges, hogy a zivatarok kialakulásának esélye ugyan látható előre, de pontos helyük, valamint az ezekből hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése előre nem meghatározható. A felhőszakadásokkal hirtelen érkező eső nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 cm-en meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.

Forrás: OVF

A következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.

Az ország területén jelenleg 912,4 km hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 km-en a legmagasabb, vagyis III. fokú.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 cm-t csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás. Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30-kor órakor tetőzött, III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 cm-en. Körmendnél intenzíven árad a folyó, hétfőn reggel már meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés az esti órákban várható, a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV, 2009-ben) szintjét megközelítően. Hétfőn várható további eső miatt lassabb lesz az apadás. Az előrejelzések szerinti csapadék-utánpótlás várhatóan nem indít újabb árhullámokat, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a lokálisan hirtelen kialakuló zivatarok miatt a helyzet gyorsan változhat!

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, egész éjjel dolgoztak a szakemberek hogy elérjék a megfelelő szintet. Láng István az OVF főigazgatója, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen is megbizonyosodhatott arról, hogy maximális erőfeszítéssel és fegyelmezettséggel dolgoznak a nap 24 órájában.

Forrás: OVF

A védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, pécsi, székesfehérvári, budapesti központú igazgatóságoktól érkezett segítség, de az érintett területekre jönnek még a szolnoki, a nyíregyházi, a debreceni és a gyulai kollégák is. Az ország egész területéről összesen csaknem 400 vízügyes szakembert mozgósítottak, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a közel 2,5 km hosszú nyúlgát kiépítéséhez.

Amennyiben a települések a helyi védekezéshez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt, ahogy ma délelőtt ez a Vas vármegyében lévő Pornóapátiban is megtörtént.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a II. fok szintje körül tetőzik, a Dráván az I. fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve a hétfői napon várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a II. fok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván az I. fok fölötti, a Sajón pedig a II. fokot megközelítő vízállásokra van kilátás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában