AHFSZ

2024.06.08. 13:51

Audi-ügy: pénzt is moshattak - Újabb gyanúsított után nyomoznak a szakszervezet elleni sikkasztásos büntetőperben

Lassan egy éve kezdte el a sajtó rebesgetni, hogy nincs minden rendben az Audi Hungária Független Szakszervezet háza táján.

Simon Roberta

A novemberi tárgyalás óta rács mögött van három gyanúsítottból kettő. A felvétel az elfogás után készült.  Fotó: Kisalföld-archívum

Híre ment, és ezt később a rendőrség is megerősítette, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozás indult ellenük. Végül két személyt a vezetőségből le is tartóztattak novemberben, bilincsben vitték ki őket az egyik értekezletről. A Győri Járásbíróság tavaly novemberben le is tartóztatta őket, azóta azonban újabb gyanúsított után nyomoznak, valamint a bűncselekmény minősítési köre pénzmosással bővült.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat tavaly novemberben két személy ellen. 

– Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott egy kft.-t, amelynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság létrehozását követően két év alatt 536.892.500 forint értékben állított ki fiktív számlákat a szakszervezet felé, amelyek mögött valós tevékenység nem húzódott. A számlák ellenértékének kifizetését a szakszervezet részéről minden esetben a vádolt férfi teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé – tájékoztatta lapunkat korábban dr. Gál Katalin, a vármegyei főügyészség szóvivője. – Az elnökségi tag cége egyéb számlázási, üzleti kapcsolattal nem rendelkezett, kizárólag az érdekképviseleti szervvel állt gazdasági kapcsolatban. Így megalapozott a gyanú, hogy az AHFSZ elnökségi tagja az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának eltulajdonítása céljából hozta létre – emelte ki az ügyész. 

Az érdekképviselet egykori gazdasági vezetője a szakszervezet beszámolóit többször ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra. A beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, holott az kötelező lett volna. A letartóztatásban lévő gyanúsított az évek alatt tíz ingatlant vásárolt, melyeket a testvérének ajándékozott, amikor megtudta, hogy eljárás indult ellene. Még ennek ellenére is kilenc ingatlant zár alá vettek a hatóságok. 

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül 60.397.338 forintot vett fel készpénzben az AHFSZ bankszámlájáról, mely összeg egy részét befizette a saját bankszámlájára, más részét online szerencsejátékra költötte. 

Dr. Gál Katalin megkeresésünkre elmondta, hogy a korábban megvádolt két gyanúsított letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság meghosszabbította július 10-ig. 

A letartóztatás hosszabbításának oka az eljárás megnehezítésének veszélye. A nyomozás még folyamatban van

– válaszolta dr. Gál Katalin. 

Jelenleg egyébként már három személyt gyanúsítanak, valamint a sikkasztás és más bűncselekmények mellett a pénzmosás is felkerült a vádpontok közé. A novemberi eset után az elnökség maradék hét tagja lemondott tisztségéről, választást írtak ki, aminek eredményeként régi és új tagok kerültek a szakszervezet élére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában