Tárgyalások után olcsóbb lett

2024.03.31. 10:00

Drágult, majd csökkent a kerékpáros vasúti bérlet ára Győr-Moson-Sopronban is

Az elmúlt hónapok jelentős változásokat hoztak a hibrid közlekedés terén. A kerékpárok vasúti szállítása kapcsán komoly ellentmondások alakultak ki. A MÁV több mint duplájára emelte a kerékpárbérletek árát az év elején, amire a Magyar Kerékpáros Klub azonnal egyeztetéseket kezdeményezett.

Dániel Viktória

A Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezete egy leltárt készít a meglévő kerékpárutakon szükséges apróbb munkákról – mondta el Tömböly Tamás. Fotó: Kisalföld-Archívum

Jelentős drágulást jelentett be a MÁV a kerékpárjegyek és -bérletek terén az év elején. Az eredeti tervek szerint márciustól a távolságfüggően 235 forinttól induló jegyek helyét átveszik a távolságtól független 500 forintos jegyek. Az 1340 forinttól induló bérletek helyébe pedig a 9450 forintos kerékpár-országbérletek léptek volna. A bejelentést követően a Magyar Kerékpáros Klub azonnal egyeztetéseket kezdeményezett a MÁV-val és több találkozót követően komoly árcsökkentésben állapodtak meg. A jegyek ára maradt 500 forint, a bérletek ára azonban 4950 forintra mérséklődött. 

– Minden esetben érdemes véleményt nyilvánítani, különösen akkor, ha a másik fél részéről van fogadókészség erre – mondta el az eset kapcsán Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője. 

– Győr-Moson-Sopronban is jó páran élnek a hibrid közlekedés adta lehetőséggel, bár ez nagymértékben függ attól, hogy ki mennyire tud alkalmazkodni a vasúttársaságok által kínált lehetőségekhez. Győrben további nehézséget jelent a vasútállomás állapota. A peronokhoz vezető lépcsőkön nincs semmilyen rámpa és más megközelítési lehetőség. Ez nemcsak a kerékpárosok, hanem a babakocsisok, kerekesszékesek vagy nehéz bőrönddel érkezők számára is komoly akadály. 

Tömböly Tamás hozzátette, ha valaki kerékpárt szeretne szállítani vonaton, mindenképp érdemes előre megvenni a jegyét, különösen a népszerű célpontok esetében, különben könnyen hely nélkül marad. 

– Ez a vasúttársaság felé is egy jelzés, hogy mennyi kerékpáros várható azon a vonaton, hány hellyel kell készülniük. Még fontosabb az előre vásárlás, ha ötfős, vagy afeletti csoporttal szeretnénk kerékpárt szállítva utazni. Külföldön is hasonló a gyakorlat, így érdemes előre tervezni és időben foglalni. 

A kerékpáros bejárási feltételek javítása érdekében a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezete egy leltárt készít a meglévő kerékpárutakon szükséges apróbb munkákról. 

– A közúton haladó kerékpárutak felfestése több helyen lekopott, vannak helyek, ahol a növényzet benőtt a kerékpárútra, csökkentve ezzel a biztonságosan közlekedhető részeket. Az ilyen típusú hibákkal kapcsolatban várjuk a kerékpárosok észrevételeit a [email protected] e-mail-címre. Az üzenetben határozzák meg a pontos helyet, valamint alaposan írják le a tapasztalt problémát és mellékeljenek róla legalább egy fotót. A Magyar Közútkezelővel évek óta jó a kapcsolatunk, szeretnénk nekik jelezni, melyek lennének azok a fejlesztések, javítások, amelyek nagy költségvetés nélkül is jelentős javulást eredményeznének a kerékpáros közlekedési feltételekben. 

Tipp a vonatos szállításhoz

Akinek kevesebb rutinja van a vasúti kerékpárszállításban, az könnyen megijedhet attól, hogyan helyezze fel a magasan lévő függőleges kampóra a bringát. A bicikli megemelése helyett próbáljuk meg a járművet a hátsó kerekére állítani, majd a kormányt fogva, a térdünket a kerékpárülés alá tolva a lábunkkal emeljük a kampóra. Ezzel a módszerrel komoly erőkifejtés nélkül helyezhetjük a kerékpárt a kampóra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában