1956-os megemlékezések

2023.10.24. 13:40

Koszorúzás, emlékműsor és családi program is várta a komáromiakat - galéria

Több helyszínen emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Komáromban. A múltidézés reggel 9 órakor a szőnyi városrészben kezdődött, a Hősök terén, majd a lengyári kopjafánál koszorúzással folytatódott.

Szinak Evelyn

Innen vonultak át a megemlékezők az Az 1956-os szoborhoz, ahol ünnepi beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, a térség parlamenti képviselője. A műsorban közreműködött Molnár Xénia, az észak-komáromi Jókai Színház színésze, Kovács Koppány énekes, a Rómeó Vérzik zenekar frontembere, Gál László Latinovits-díjas versmondó, Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas tanár és Jastyúr Zsóka népdalénekes.

A megemlékezés Csémi Máté és Ács Lajos mártírok emléktábláinál koszorúzással zárult. 

A Monostori erődben egész napos program várta az érdeklődőket Benned él a magyarság címmel. Az azonos című zenés műsor mellett a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum EMLÉKPONT-jának utazó kiállítása is a Monostori erődbe érkezett. A kiállítás november 6-ig az erőd nyitvatartási idejében látogatható. 

A hűség, döntés kérdése. A haza melletti hűség, nem valami romantikus, érzelmes viszonyulás csupán. A hazaszeretet hűség a hazához, a magyarsághoz, a nemzethez, megmaradásunkhoz, döntés kérdése. Nem is lehet más. Albert Camust idézve Czunyiné dr. Bertalan Judit hangsúlyozta, az 56-os forradalom mindenkié, mindannyiunk öröksége. A szabadságharcosok vére által megszületett szabadság, mindnyájunk örökége, mert valami olyan született meg 56-ban, amit aztán évtizedek némasága,  nyomora, gyásza sem tudott megtörni. 1989. október 23-án nyerte vissza Magyarország az erejét. Történelmi volt a pillanat, a magyar nemzet visszanyerhette a szabadságát az 56-osok örökén. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában